fbpx

Time management als je parttime werkt: zo word jij productief!

Time management als je parttime werkt

Time management als je parttime werkt? Kun jij je time managen? Voor iedere ondernemer is het belangrijk om je time en taken te kunnen managen. Maar wanneer je chronisch ziek bent is het net wat belangrijker. Want waarschijnlijk werk je niet fulltime (net als ik) maar word je to lijst wel steeds langer. Dat kan beter!

Time management als je parttime werkt

Focus en prioriteiten stellen, dat zijn naar mijn mening twee heel belangrijke punten die je moet kunnen beheersen als ondernemer. Want die ellenlange to do lijst wordt niet vanzelf zo lang. Zeg jij overal ja tegen? “Oh, dat pak ik wel even tussendoor op”. “Laat mij maar helpen, heb ik zo gedaan”. Herkenbaar?

Time management als je parttime werkt is daarom extra belangrijk. Je moet naast keuzes maken voor je bedrijf, ook keuzes maken voor je gezondheid. Ondanks dat ik als ondernemer doelen stel, graag wil groeien en veel ambities heb, gaat mijn gezondheid voor. Dat is altijd prioriteit nummer één. Ikzelf, mijn klanten en mijn omgeving hebben er niks aan als ik over mijn grenzen ga.

Zo houd je focus

Juist door focus te houden, door je op één taak, project of doel te richten lukt het makkelijker om prioriteiten te stellen. Stapje voor stapje! Komt er iets tussendoor wat niet past bij de taak/project/doel waar je mee bezig bent, waarom zou je dat dan doen? Vraag jezelf af;

 • Levert het geld op? Ja, heb je er dan tijd/energie voor? Ja: doe het. Nee: zeg nee of vraag of het op een later moment kan. 
 • Is het goed voor jouw bedrijf/pr/netwerk? Ja, is het de tijd/moeite waard?
 • Vind je het leuk? Ja, moet het meteen of kan het wachten totdat je je huidige taak/project/doel hebt afgerond?

Past de tussendoor-taak bij één van de drie, en liefste moet de tussendoor-taak alle drie de vakjes aanvinken, dan kun je het doen. Past het niet, verdoe je tijd en energie er dan niet aan en blijf focus houden op waar je mee bezig bent. 

Zo manage jij je tijd als je parttime werkt

Mijn tips en adviezen zodat jij meteen kunt beginnen time management:

 • Belangrijkste taken eerst: ik weet dat ik in de ochtend het meeste energie heb, ik ben scherp en daar ligt mijn sterkte. Dus doe ik de belangrijkste taken eerst, voordat ik meetings heb, voordat ik mijn mail open. De dag ervoor heb ik al uitgezocht wat ik als eerste moet doen en dat doe ik.
 • Leer nee zeggen: leren nee zeggen kun je door vragen te stellen, zoals “levert deze taak geld op” of “is dit belangrijk voor op lange termijn?”. Belangrijke vraag voor mij: “koste het me energie?. Begin van 2021 ben ik gestopt met 3 samenwerkingen omdat het me meer energie koste dan opleverde. Met het vertrouwen dat er altijd iets nieuws op je pad komt, durfde ik nee te zeggen. 
 • Tijd is geld: Houdt een week van al je taken de tijd bij. Echt alles, ook de kleinste dingen! Zo leer je welke taken tijd kost. Zo creëer je inzicht. En vaak lijkt een taak meer tijd in beslag te nemen dan moet. Zet dan een wekker om een taak afronden. Zet een wekker op een half uur en rond die taak af. 

Zo kom je van je to do lijst af, maak het werkbaar!

Heb je die ellenlange to do lijst voor je liggen? 

 1. Ga dan kijken welke taken moeten vandaag écht af?
 2. Kies niet meer dan drie taken uit. 
 3. Heb je na die drie taken nog tijd en energie over, pak je de volgende en anders is er morgen weer een dag! 
 4. Kijk daarna naar de taken die niet passen bij je focus, zeg hier alsnog ‘nee’ tegen. 
 5. En daarna kijk je naar hoeveel tijd de taken in beslag nemen, voor de volgende keer kun je met deze informatie beter inschatten of een taak of project de energie, tijd en geld waard is, maar kun je ook nog efficiënter plannen! 

Boektip voor time management als je parttime werkt

Een boek wat mij veel inzichten gaf en hielp met time management, zeker een aanrader:

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: