fbpx

4 praktische tips voor een leuke wintersport met een beperking

door | mrt 6, 2017 | Chronisch Ziek, Leven, Longziekte BPD, Scoliose

Over een paar dagen ga ik op wintersport. Super veel zin in! Maar ook zwaar. Daarom zal ik een 4 praktische tips voor  wintersport met beperking. Hoe overleef je een wintersport vakantie met een long- en/of rugaandoening? Nou mensen, de eerste bonus tip: schone lucht in de bergen = meer energie.

4 praktische tips wintersport met beperking

Tip 1: bescherming

Toen ik ben gaan snowboarden en dus veel meer op mijn kont zat heb ik van mijn moeder meteen rugbescherming gekregen. Met de uitdrukking ‘ik laat je niet voor niks elke week naar de fysio gaan!’ moest ik de bescherming dragen van mijn mama :). Maar het is super fijn en handig voor je rug. In de lift is het fijn, maar ook als je valt natuurlijk. Beetje bescherming is nooit verkeerd.

Tip 2: kleding

Kleed je goed aan. Dat is logisch natuurlijk. Maar als ik het koud heb ga ik alles aanspannen. En kou betekent dat ik pijn krijg over heel mijn lichaam en nog sneller moe ben. Dus een thermoshirt of extra laagje kleding voor de zekerheid is nooit verkeerd. Liever te warm dan te koud.

Tip 3: pijnstillers

Zorg voor goede pijnstillers en regelmaat. Neem niet pas een pijnstiller als je al pijn hebt want dan duurt het nog wel even voor het werkt. En wanneer je pijnstillers neemt, zorg voor regelmaat, om de 6 tot 8 uur (ligt aan de soort). Zet dus je wekker zodat je het niet vergeet. Zo voorkom je dat je boven aan de berg staat en je helemaal naar beneden moet met helse pijn.

Tip 4: warmte

Zorg voor een pittenzak, kruikje of een zelf verwarmende kompres van Thermacare (vast meer merken, maar ik gebruik vaak deze). Vooral een zelf verwarmende kompres is erg handig. Ik neem vaak eentje mee, zodat ik tijdens de lunch deze om kan doen en mijn spieren even kunnen ontspannen. Ook een pittenzak gaat mee, heerlijk om mee in te slapen.

Dit waren mij 4 praktische tips voor wintersport met beperking. Heb jij nog tips die in dit rijtje horen? Laat het mij weten!

Liefs, Fenna