fbpx

Zo plan jij vakantie als ondernemer én waarom je het eigenlijk vaker moet doen!

door | apr 26, 2022 | Leven, Ondernemen

Een vakantie plannen als ondernemer, het is moeilijker dan het lijkt! Plan je daarom maar een workaction in, want dan kun je gewoon doorgaan met werken? Ik nam pas na 1,5 jaar fulltime ondernemen echt een hele week vakantie. Daarvoor ging ik wel eens weg, maar mijn laptop ging altijd mee. Werk ik toch 2 uur in plaats van 4 uur en plan ik geen afspraken in. Dat kan soms fijn zijn, maar ook fijn is om even helemaal niks te doen. Nergens aan te denken. Vandaag deel ik mijn tips om zonder stress of schuldgevoel vaknatie te plannen als ondernemer!

Vakantie plannen als ondernemer

Echt vrij nemen, dat vond ik lastig! En vind ik soms nog steeds lastig. Je laptop dichtdoen en er minimaal een week niet meer naar kijken. Vergaat de wereld dan niet?! Je moet het echt eens zelf ervaren om te weten dat de wereld dan niet vergaat, er lopen geen opdrachtgevers weg en je mist niks. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, ook ik moest het eerst zelf ervaren voordat ik het zeker wist.

Ik nam dus pas na 1,5 jaar fulltime ondernemen 1 hele week vrij. Eerste keer dat ik zolang mijn laptop niet openende. Ik leerde vier dingen die ik nu nog steeds tegen mezelf herhaal als ik twijfel of ik nu wel op vakantie kan:

  • Vakantie nemen komt nooit goed uit, dus gewoon doen en zo goed mogelijk plannen en communiceren.
  • De wereld vergaat dus echt niet als ik een week of twee mijn laptop niet open. 
  • Na een vakantie kom ik terug met inspiratie voor mijn eigen bedrijf én inspiratie voor opdrachten die lopen!
  • Je komt opgeladen weer terug met veel nieuwe energie en motivatie. Dat is fijn voor jezelf maar ook voor de mensen met wie je samenwerkt. 

Win-win voor iedereen dus! 

Zo plan jij ook vakanties als ondernemer, zonder stress of schuldgevoel!

  1. Leg het vast

Beste tip die ik je kan geven is op de eerste werkdag van het nieuwe jaar elke laatste week van het kwartaal vrij te plannen. Deze ruimte vind ik ideaal voor twee dingen, ten eerste om taken of zaken die zijn blijven liggen op te lossen voor het nieuwe kwartaal begint én om vakantiedagen vrij te plannen. Aan het begin van het jaar plan ik ook in de zomervakantie twee weken vrij, omdat ik ondertussen weet dat iedereen dan op vakantie is. Maar in die weken ga ik niet naar het buitenland, hallo hoogseizoen. Ik ga ervoor of erna en om dat te plannen bekijk ik per kwartaal of ik weg wil, wanneer en waar naartoe. Ook kan ik de ruimte die ik heb gepland aan het eind van elk kwartaal sowieso nemen om op vakantie te gaan. Bonus tip: ga niet sjoemelen met je vakantiedagen, plan ze in en plan er omheen. 

  1. Automatiseer taken

Wellicht een logisch voorbeeld, maar een out of office mail is al het automatiseren van je mailbox. Maar maak ook gebruik van een inplantool zoals Planoly voor je social media, zodat je vooruit kun werken qua content maken en tijdens je vakantie alles doorgaat. Ook nieuwsbrieven en blog berichten kun je qua content al inplannen. Ook kun je gebruik maken van een digitale planner, zoals Calendly, zodat klanten alvast een afspraak kunnen plannen na je vakantie. En ook je administratie kan via Moneybird gewoon doorgaan, zoals facturen plannen of periodiek maken.

  1. Plan ruimte in om af te bouwen

Buiten de ruimte inplannen om vakantie te nemen, houd rekening met het feit dat je nog taken moet afronden, van alles nog tussen door komt en weer moet opstarten. Daarom plan ik twee dagen voor mijn vaknatie ruimte om dingen af te ronden en twee dagen na mijn vakantie om mailbox weer op orde te krijgen. Ook krijg je dan de ruimte om je mailbox helemaal te legen, ook fijn!

  1. Communiceer naar vaste klanten

Communiceer naar je vaste klanten op tijd dat je een vakantie hebt gepland en geef aan tot wanneer je nog aan het werk bent (niet de laatste dag, maar die twee dagen eerder). Zo geef je duidelijk aan wanneer je ng beschikbaar bent om dingen op te pakken. Ook geef je aan dat je (twee dagen na je vakantie) weer aan het werk bent en weer op je bereikbaar bent. Klanten vinden het allemaal fijn als je eerder terug mailt. Heb je toevallig nog via whatsapp contact met klanten? Dan kun je via Business Whatsapp (gratis te downloaden) afwezigheid berichtjes versturen naar bepaalde klanten. Ideaal! 

  1. Nieuwe opdrachtgevers

Nieuwe opdracht op de valreep voor je vakantie binnengehaald? Maak het niet moeilijker dan het is, geef aan dat je kunt starten met de opdracht na je vakantie. Ik heb nog nooit iemand gehad die dat negatief opvatte. Vaak duurt het dan 1,5 week langer dan meteen die dag, dat is echt geen probleem!

Hopelijk lukt het jou nu ook beter om een vakantie te plannen als ondernemer! Geniet ervan!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJF OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Vakantie plannen als ondernemer