fbpx

Review Verlangen naar Minder van Jelle Derckx, oprichter growthtinkers #8

Verlangen naar minder

Eind maart 2018 ben ik verhuist, voor mij de eerste keer dat ik een verhuizing echt meemaakte (de keer daarvoor was ik 6 jaar). Ik wist meteen dat dit het ideale moment was om spullen weg te gooien, dus dat heb ik ook gedaan. Veel troep die ergens achter in een la zat en schoenen en tassen die ik nooit meer droeg gingen weg. Het voelde fijn om die spullen niet meer mee te hoeven nemen, een nieuw begin van een ander hoofdstuk werd zo benadrukt. Wat blijkt dat dat het moment was waarop mijn interesse voor minimalisme werd aangewakkerd. 

Review Verlangen naar Minder

In het boek ‘Verlangen naar minder’ beschrijft Jelle in het eerste deel hoe hij bewuster werd van de kracht van minimalisme. Hij vertelt over boeken die hem hebben geholpen en de reis naar Brazilië die hem anders heeft doen laten denken. Daarna wordt het boek opgedeeld in 5 hoofdstukken:
  1. Bewustwording;
  2. Jouw pad en passie;
  3. Stenen en diamanten;
  4. Minder;
  5. Duurzaam geluk.
In elke hoofdstuk geeft Jelle praktische tips en hij vertel uit eigen ervaring hoe je kunt minimaliseren en wat dat precies inhoudt. Onder de titel staat ‘een reis naar een bewust en duurzaam leven’. Wat ik vooral uit dit boek heb geleerd is dat het écht een reis is. Het is een proces wat je doorloopt, een levensstijl die je jezelf aanwendt, om zo te minimaliseren en duurzamer te leven.

Bewustwording

Mijn bewustwording van minimalistische leven begon toen ik ging verhuizen, maar ik noemde het niet minimaliseren. Ik merkte wel dat ik het fijn vond om alles op te ruimen en ben ik mij hierin gaan verdiepen, door o.a. dit boek te lezen. Ook Jelle geeft duidelijk aan in ‘Verlangen naar minder’ hoe zijn reis is ontstaan. Daarnaast heeft Jelle het ook over dankbaar zijn, ook ik ben erachter gekomen dat dit erg belangrijk is. Bekijk hier mijn artikel over dankbaarder zijn met drie praktische tips. Verlangen naar minder

Waarom?

Waarom zou je ‘ontspullen’ en een duurzaam geluk creëren? Dit kan voor iedereen anders zijn, voor mij omdat ik het interessant vind. Niet alleen spullen weg gooien en op deze manier ruimte en rust te creëren. Maar ook bewuster consumeren in de vorm van eten/drinken en kleding kopen. Dit zijn allemaal thema’s die in het boek ‘Verlangen naar minder’ terugkomen. Wat ik nog meer heb opgestoken van Jelle is bewuster omgaan met mijn mobiel en andere apparaten, om op deze manier beter je tijd in te delen. Daarom had ik afgelopen week drie dagen een mobiele detox, ik ben mij nu veel meer bewust wat en wanneer ik mijn mobiel gebruik.

Mijn begin

Daarnaast geeft Jelle handige tips om te beginnen met minimaliseren. Ik had voor dat ik het boek las al een aantal tassen, boeken en kledingstukken in een doos gedaan. Om zo te kijken of dat ik deze items ‘mis’ of ze weg kan gooien. Na het lezen heb ik mijn kledingkast nogmaals onderhanden genomen en nog 20 items toegevoegd aan deze doos. Nu hangt er in mijn kledingkast alleen de kleding/tassen/schoenen die ik écht aandoe, en ik weet precies wat ik heb. Klinkt misschien onnodig, want waarom zou je dat shirtje wegdoen als je hem misschien nog kan dragen? Maar na het opruimen van mijn kast heb ik overzicht en het geeft rust. Zeker wanneer je de kast opendoet, heerlijk! Nu ben ik bezig met mijn boekenkast en bureau :). Ik kan het boek iedereen aanraden voor wanneer je meer rust en ruimte wilt, van onnodig veel spullen af wilt maar niet weet hoe & voor degene die het onderwerp minimaliseren een duurzaamheid interessant vinden. Zeker een aanrader! Liefs, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: