fbpx

Waarom ondernemen zoals het hoort voor jou niet werkt?

door | dec 20, 2022 | Ondernemen

Waarom ondernemen zoals het hoort voor jou niet werkt? Ik deed dingen die me makkelijk af gingen. Dingen die voor anderen ook lijken te werken. En inderdaad, het werkt. In omzet en groei. Maar het werkte niet voor mij. Hoe ik wil zijn als ondernemer en hoe ik wil werken. ​​​​​​​​Het moest allemaal slimmer, beter, makkelijker en handiger. Totdat ik een tijdje terug dacht ‘dit systeem werkt alleen maar tegen me.’​​​​​​​​

Waarom ondernemen zoals het hoort voor jou niet werkt

Durf jij écht te kijken naar jezelf als ondernemer? Durf jij te kijken naar waarom ondernemer zijn zoals het hoort voor jou niet werkt? Maar juist te kijken naar wat werkt er nu écht voor jou? Wat werkt voor jouw fysieke of mentale grenzen om gezond te ondernemen? Om van jouw bedrijf én leven te genieten? Het kan eng zijn om jezelf een spiegel voor te houden, maar ik vind het nog veel beangstigender om stil te blijven staan.

Ik kwam er achter dat niet alles voor mij werkt. Wat wellicht wel voor andere ondernemers lijkt te werken, werkt niet voor mij, voor mijn lichaam en voor mijn grenzen. In dit artikel deel ik twee dingen die voor mij niet werken én ik deel natuurlijk ook waarom.

Mijn uitdaging aan jou is, ga kijken wat jij doet omdat iedereen het doet. Iets gevonden? Ga dan kijken of het écht werkt voor jou of juist niet en pas het aan! Vragen die je kunnen helpen:

  • Hoe wil ik contact met klanten?​​​​​​​​
  • Wat voor samenwerkingen wil ik?​​​​​​​​
  • Klopt de balans nog met privé, werk én lichaam?​​​​​​​​
  • Wil ik op deze manier werken?​​​​​​​​
  • Wil ik wel groeien?​​​​​​​​
  • Waar sta ik voor? ​​​​​​​​

Wat werkt niet voor mij als ondernemer:

​​1. Agenda automatiseren

Het is fijn om bepaalde dingen te automatiseren, bijvoorbeeld op het moment dat iemand iets koopt en meteen een mail krijgt met bevestiging en het product. Maar het stukje van afspraken automatiseren vind ik een stuk lastiger! Waarom?​​​​​​​​
​​​​​​​​
Ik miste het contact én ik vond het lastig om zo duidelijk mijn grenzen aan te geven. Als iemand een afspraak maakte op een moment dat mij toch niet zo lekker uitkwam die week vond ik dat lastig en verloor ik grip op mijn eigen agenda.​​​​​​​​
​​​​​​​​
En bovenal verloor ik de flexibiliteit die ik nodig heb om naar mijn lichaam te luisteren. De ene keer kan ik wel op donderdag om 13.00 uur en de andere week niet. Als mijn lichaam één ding niet is, is het logisch. En het is ook niet zwart/wit. Automatiseren van bepaalde dingen, zoals afspraken plannen, kan handig zijn als jij weet dat je elke donderdag om 13.00 uur ruimte hiervoor in je agenda kan vrij maken. Ik weet het niet. En daarnaast moet ik ook vooruit plannen en terug kijken.​​​​​​​​
​​​​​​​​
Wat is er de dag ervoor? Wat is er de dag erna? Is het een rustige week of een drukke week? Kan er nog iets bij? Hoe zit het met andere afspraken, sociaal, fysio, sporten… Hoe voel ik me? Moe, energiek? Als ik dit plan, wat voor impact heeft dat op mijn dag? Hoeveel ruimte moet ik er omheen plannen om voor te bereiden en moet ik hiervan wel of niet bijkomen… ​​​​​​​​
​​​​​​​​
Dat gaat allemaal om in mijn hoofd als ik een afspraak maak, daar kan een automatisering geen rekening mee houden. Ik vind het belangrijk dat ik de ruimte heb om zo te plannen, zodat ik het allemaal volhoud. Want ik doe mezelf en mijn (potentiële) klanten te kort als ik me niet 100% goed voel. ​​​​​​​​

2. Omzet draaien is niet alles.

Wellicht ligt het aan mijn Instagram bubbel… maar tijdens het scrollen krijg ik vaak het gevoel dat high-end ondernemen, veel geld verdienen en lanceringen van miljoen normaal zijn. Met al mijn respect voor iedereen die zo onderneemt! Ik vind het ook erg inspirerend. Waardoor ik lang dacht ‘dat wil ik!’. ​​​​​​​​
​​​​​​​​
Ik draai zelf ook een leuke omzet, en ik weet: als ik meer wil, kan ik dat. Ik heb namelijk het al gedaan. Ook met 20 uur in de week werken kun je een omzet draaien van €6.000-€8.000 euro (geen wist, geen salaris, maar omzet). ​​​​​​​Na mijn eerste 8k bedacht ik me, als ik dit doorzet voor 1 jaar dan haal ik een ton omzet. Dat is mega gaaf! IK KAN DIT! Super trots was ik op mezelf en toch was dat ook het moment dat ik me realiseerde: dit is het niet voor mij. Niet voor nu in ieder geval. ​​​​​​​​
​​​​​​​​
Omzet halen is niet meer mijn hoofddoel. Het kost me wellicht niet veel meer uren achter mijn laptop, maar wel meer uren in mijn hoofd. Als ik die ton wil halen moet ik op een hele andere manier ondernemen. Zoals groeien met mijn team of meer automatiseren. En dat wil ik (nu) niet. ​​​​​​​​
​​​​​​​​
Ik hoef niet groter. Al is het wel een fijne gedachte dat ik weet dat ík het kan. ​​​​​​​Begrijp me niet verkeerd, ik ben ambitieus en ik doe nooit zomaar iets zonder dat ik resultaat wil zien. Daar is mijn tijd en energie te kostbaar voor. Resultaat is belangrijk. Ook voor mij. Maar dat is niet alleen in geld uit te drukken. Het is een combi van geld, vrijheid, gezondheid en energiegevers. ​​​​​​​​

Wat doe jij?

Herken je je stiekem wel in mijn verhaal?​​​​​​​​

Als business mentor help ik jou vanuit mijn eigen ervaring en kennis. Ik laat jou de mogelijkheden zien die je zelf (nog) niet ziet. In mijn 1:1 traject help ik je je gezondheid voorop te zetten zonder in te leveren op het resultaat. Ik houd je niet klein. Het is klaar met voorzichtige, kleine acties. Ik laat je uit comfortzone stappen en help je keuzes maken. Tegelijkertijd help ik je ook herinneren om regelmatig even stil te staan bij wat je al hebt bereikt! Stuur me een mailtje (info@houhetluchtig.nl) als je nieuwsgierig bent, dan denk ik graag gratis een keer met je mee!

Liefs, Fenna

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Waarom ondernemen zoals het hoort voor jou niet werkt