fbpx

Wat is een scoliose? Mijn ervaringen en behandelingen

wat is een scoliose

Wat is een scoliose? Ik zeg vaak dat ik een kromming in mijn rug, een bocht in mijn ruggenwervel of een scheve rug heb, dat maakt het meteen duidelijk. Wat dat is het tenslotte, een verkromming. Maar wat is het nu precies?

Wat is een scoliose

Scoliose is Grieks voor ‘verkromming’ en hierin heb je twee variatenten. De C-vormige scoliose, dan heb je één bocht. En je hebt een S-scoliose, dan heb je twee bochten. De grootte van een bocht wordt middels ‘graden’ gekenmerkt. Een scoliose wordt vaak jong gediagnostiseerd, rond de 10 jaar, en ontstaat sneller bij meisjes dan bij jongens. Een scoliose kan ontstaan door verkeerde houding, vanwege bijvoorbeeld een heup afwijking. Of het ontstaat door een draaiing (rotatie) in de wervels. Maar vaak is de oorzaak onbekend en treedt het op bij kinderen die verder gezond zijn. 

Lees ook:

Mijn S-bocht

Ik heb een S-bocht, drie krommingen in mijn rug. Voordeel hiervan is dat ik redelijk recht sta, omdat het zichzelf door de krommingen recht houdt. Leuk weetje: zonder scoliose was ik zeker vijf centimeter langer geweest! Maar mijn scoliose is ontstaan eigenlijk al heel vroeg, omdat ik te vroeg ben geboren en het vruchtvlies tijdens de zwangerschap is gebroken heb ik in een verkeerde houding gelegen. Hierdoor ben ik scheef geboren én met een scheef voetje. Dit is door fysio als baby zijnde goed gekomen.

Behandeling: brace

Tot dat ik in de pubertijd, rond mijn 12e jaar 16cm groeide in een jaar en hierdoor de kromming in mijn rug terug kwam. Ondanks dat ik wekelijks naar de fysio ging is dit te laat op gemerkt en was de scoliose al in vergevorderd stadium. Ik ben toen meteen begonnen met het dragen van een brace. Omdat ik nog groeide droeg ik minimaal 12 uur elke dag een korset voor vijf jaar lang. Of dat dit heeft geholpen weet ik natuurlijk niet, maar het is niet erger geworden. Ondanks dat mijn bocht wel in aanmerking komt voor een operatie (boven de 40 graden) is daarvoor niet gekozen, vanwege mijn slechte longen en lage weerstand. 

Leven met een scoliose

Ik ben eind oktober nog voor een second opinion naar ziekenhuis in Utrecht gegaan. Vaak heb ik pijn aan mijn rug en ik ga minisens één keer per week naar de fysio om mijn rug te laten masseren. Daar kwam weer naar voren, we kunnen opereren, maar het is te risicovol voor mijn longen. Dus, ben ik zelf gaan kijken wat voor mij werkt. Hoe heb ik dagelijks het minste last van mijn rug? En daar blijft toch uit komen sporten, voor mij betekent dat dagelijks veel wandelen en yoga

Meer betrouwbare informatie of mensen leren kennen, kijk dan eens bij stichting scoliose. Wat is jouw ervaring? Laat een reactie achter hieronder in de comments. 

Liefs, Fenna

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

2 Reacties

  1. Nancy
    1 februari 2022 / 21:03

    Bedankt voor de info en je positieve zienswijze.
    Het is bemoedigend.
    Nog veel succes voor je toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: