fbpx

Wat laat ik achter in 2019 voor een frisse start in 2020 & hoe?

wat laat ik achter

Het is bijna zover, 2020 staat voor de deur! Daarom stel ik mijzelf de vraag, wat laat ik achter in 2019? Ik heb hier nog nooit zo bewust over nagedacht, hoog tijd dat ik dat eens doe. Wil je meer gedachtenspinsel lezen, bekijk dan het kopje MIND in het menu. Ik wil met een frisse mindset het nieuwe jaar in en vandaag deel ik hoe ik dat ga doen.

Wat laat ik achter in 2019?

Waarom ik nu wel bewust bezig wil zijn met dit vraagstuk is eigenlijk geïnspireerd door Marie Forleo, ik volg haar nog niet zolang op Instagram en ik luister sinds kort graag naar haar podcast tijdens het wandelen. Nu heeft zij een driedelige YouTube serie gemaakt over het nieuwe jaar, waaronder een over het thema wat achter te laten in 2019. Nieuwsgierig? Bekijk hier het filmpje.

Onthoud, ik weet niet over alles van wat ik opschrijf hoe ik dat wil achter laten. En dat hoeft ook niet. Bewust of onbewust zal je wat je opschrijft in 2020 achter kunnen laten. Waarom en hoe? Juist omdat je er mee bezig bent en opschrijven is de eerste stap. Dat schrijven erg belangrijk kan zijn liet ik eerder ook al blijken in een ander artikel. Vaak begint het bij je bewust zijn van iets voordat er iets kan gebeuren, schrijven is hier een handig hulpmiddel voor.

Hoe doe je dat?

Ik neem je mee door middel van drie stappen hoe en wat je achter kunt laten. Dit doe ik door drie subcategorieën. Hier kun je zelf ook mee aan de slag gaan. Maar nu doe ik het eerst ‘voor’.

  1. Oudere projecten en doelen

Heb je oude projecten of doelen die steeds maar op je to do list blijven staan maar waar je nooit aan begint? Dat zijn goede dingen om lekker achter te laten in 2019! Schrijf ze op en vergeet. Bedenk maar, als het je had willen doen had je het wel gedaan maar nu blijft het ‘open’ staan. Heel onrustig.

Voor mij: mijn gewicht blijft een dingetje. En dan hoor ik je denken ‘je bent slank, waarom dan?’. Elke herfst/winter val ik af, omdat ik te moe ben om te eten en kauwen kost energie. Wanneer ik te veel afval heeft dat invloed op mijn weerstand, en die is al belabberd. Elke herfst/winter vind ik dat weer lastig. Ik vind het lastig om op gewicht te blijven, ik vind het lastig om op de weegschaal te staan en ik vind het lastig om mezelf te ‘dwingen’ om te eten. Ik hoop dat ik dit in 2020 los kan laten. Ik laat de weegschaal mij geen stress meer brengen en ik probeer regelmatig te eten door te kijken wat ik fijn en lekker vind om te eten in plaatst van naar wat ik moet eten.

  1. Boosheid en teleurstellingen

Ben je boos op iemand of op jezelf? Of ben je teleurgesteld? Dat zal vast niet zonder reden zijn, dat snap ik. Kijk voor jezelf of je dat kan achterlaten in 2019. Het kost veel negatieve energie om deze zaken met je mee te dragen.

Voor mij: mijn lichaam kan mij teleurstellen. Afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met mijn scoliose door pijn, nieuwe medicatie voor mijn longen en anders eten voor PDS klachten. Pfff, veel. In 2020 wil ik daarom ook hier luchtiger mee leren omgaan. Ik doe wat ik kan en dat is goed! Ik weet dit wel, maar om het dagelijks toe te passen is soms nog lastig. Dat laat ik lekker achter in 2019. In 2020 zorg ik goed voor mijn lichaam, meer dan dat kan ik niet doen en dat is goed genoeg!

  1. Beperkte overtuigingen

Wat houdt jou tegen? Welk verhaal vertel jij tegen jezelf? Klopt dat wel? Het kan zijn dat je jezelf vertelt dat je niet goed genoeg bent of je te weinig kennis hebt over iets, dat kan je tegen houden in dingen die je wilt bereiken.

Voor mij: ik vertel tegen mijzelf dat ik ‘maar’ een student ben en daarom voor Studio Luchtig niet alles ‘kan’. Hier heb ik al eerder een artikel over geschreven. Ik ben me hier ook bewust van dat ik dit doe, maar dit wil ik heel graag achter laten in 2019! Ik ben een ondernemer die studeert (nog voor 5 maanden) en niet andersom.

Wat laat jij achter in 2019? Wie weet vind je het ook fijn om zo’n lijstje te maken. Of heb jij een andere manier? Dan wil ik die graag weten, laat een reactie achter. Wil je meer gedachtenspinsel lezen, bekijk dan het kopje MIND in het menu. 

Liefs, Fenna

2 Reacties

  1. 20 december 2019 / 16:42

    Mooi artikel! Hier ga ik ook eens over nadenken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: