fbpx

Zelfacceptatie: leren accepteren wie ik ben en wat mijn lichaam kan

Zelfacceptatie

Zelfacceptatie is niet iets wat je van de ene op de andere dag onder controle heb. Het is een proces, stapje voor stapje leer ik accepteren wie ik ben en wat mijn lichaam kan. En dat geeft ontzettend veel rust.

Zelfacceptatie

Jezelf accepteren is je onzekerheden onder ogen komen en je negatieve innerlijke stemmetje herkennen. Dat klinkt misschien een beetje strijdig, want je wilt er juist tegen vechten, tegen die onzekerheden en tegen dat stemmetje dat zegt dat je iets niet goed hebt gedaan. Ik heb geleerd dat dat niet werkt, je moet het bewust onder ogen komen wat je tegen jezelf zegt.

Want op die momenten dat je jezelf betrapt op negatieve gedachtes, moet je tegen jezelf gaan zeggen “ik ben goed zoals ik ben”. Op het moment dat je denkt “ik moet vaker gaan sporten”, moet je tegen jezelf zeggen “ik doe mijn best”. Op het moment dat je denkt “anderen kunnen dit wel en ik niet”, moet je tegen jezelf zeggen “ik bewandel mijn eigen pad”.

Ik heb een scoliose, waardoor mijn rug scheef is, nog steeds is dat een puntje van onzekerheid. Wanneer ik in de spiegel kijk of op het strand in mijn bikini sta. Ook ben ik chronisch ziek waardoor ik vaak dingen anders moet doen of iets niet kan doen. Ook dan komt er een stemmetje dat zegt, “hun kunnen dat wel…”. En natuurlijk heb ik soms ook ‘normale’ onzekerheden, zoals “zij is zo knap, wat ik maar meer zoals zij” of “sixpack, ik moet echt vaker gaan sporten”.

Wie ben ik en wat kan ik?

Ik zeg altijd, ik heb een waslijst met “zooi” aan beperkingen en gedoe. Maar ik ben ook Fenna. Mijn beperkingen definiëren niet wie ik ben, dat bepaal ik zelf. Natuurlijk moet ik rekening met mijn lichaam houden. Fenna is positief, enthousiast, een doorzetter en nieuwsgierig. Door mijn beperkingen kan ik soms niet alles doen wat ik zou willen doen. De balans vinden én behouden tussen wat ik wil en wat ik kan, is soms lastig. Maar ik weet wat de signalen van mijn lichaam zijn en wanneer ik mijn grenzen dreig over te gaan, weet ik dat ik moet stoppen. Natuurlijk kan ik door blijven gaan en dat heb ik oh zo vaak gedaan. Maar dan lig ik binnen not time twee weken ziek op bed. Wanneer ik het stap voor stap doe, kan ik veel meer!

Zelfacceptatie is een proces

Nee, ik kan niet alles zoals iemand met geen beperkingen die kan doen. Ik heb geen rechte rug. Nee, ik kan niet fulltime werken. Op het moment dat je jezelf tegenhoud ben je jezelf pas echt aan het beperken. Wanneer je stopt met denken in mogelijkheden, stop je met jezelf accepteren. Ooit heb ik gezegd, dat ik dacht dat ik mezelf nooit helemaal kon accepteren. Daar kom ik nu op terug. Want ik weet hoe ik me nu voel, ik voel me goed, ik doe wat ik wil doen, ik doe wat ik kan doen en ik sta voor de spiegel en dan denk ik “you go girl!”. Dit gevoel, dat bevestigde voor mij dat ik wel mezelf heb geaccepteerd.

Ik heb één boek, twee keer gelezen, namelijk het boek van Brené Brown over moed van imperfectie. Over de kracht van imperfectie, kwetsbaarheid en fouten durven maken. Dit boek lezen (of een ander boek van Brené Brown, ik heb ze allemaal gelezen) verandert je kijk op jezelf en laat je zien hoe het ook anders kan.

Durf eerlijk te zijn tegenover jezelf

Zelfacceptatie is moeilijk, het is naar jezelf durven kijken en eerlijk zijn tegen jezelf. Het is een proces, wat soms sterker is en op andere momenten wat meer wankelt. Maar wanneer je het bereikt, wanneer je durft te zeggen “ik hou van mij”. Wanneer je minder gaat piekeren omdat je weet dat je je best hebt gedaan, ondanks dat je de volgende keer toch anders aanpakt. Wanneer je fouten maakt, leert en het je niet tegenhoudt. Dan heb je jezelf leren accepteren en leren accepteren wat je lichaam kan. Je ziet het niet meer als een beperking, maar je leert in mogelijkheden denken zodat je alsnog kunt bereiken wat jij wilt doen. Grote of kleine dingen. Want je weet dat je het kunt!

Boektips voor meer informatie en inspiratie:

Leren luisteren naar je jezelf, naar je lichaam en je niet laten tegenhouden is een groot onderwerp in mijn nieuwe online cursus. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Omdat leren lief zijn voor jezelf je gaat helpen om in mogelijkheden te leren denken! Start vandaag nog met denken in mogelijkheden ja, ik wil Grenzeloos Leven!

Heb jij leren accepteren wie je bent en wat je lichaam kan?

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: