fbpx

5-urige werkdag is hip: ik doe niet anders & blijf toch productief

5-urige werkdag

Het ene na het andere artikel zie ik voorbij komen over 5-urige werkdagen. Het is goed voor je productiviteit, minder ziekteverzuim en je bent 5 uur echt gecontenteerd aan het werk. Waarom is 25 uur per week werken toch niet zo normaal als het lijkt? Ik doe namelijk niet anders dan 5-urige werkdagen maken. Dit doe ik nu voor stage, maar ook als ik thuis werk voor school of voor mijn onderneming is mijn werkdag 5 uur.

5-urige werkdag

Onlangs heeft een Duits bedrijf voor al zijn werknemers het als standaard ingesteld, 5 uur per dag werken. Ook die ondernemer zag er de voordelen van in. De ondernemer was geïnspireerd door het boek The Five-Hour Workday van Stephan Aarstol. Ik heb het nog niet gelezen, maar dat ga ik zeker doen! Hij wilde weleens uitproberen of je het werk wat je normaal in 8 uur doet ook niet in 5 uur kunt doen vanwege de verhoogde productiviteit en de beloning: meer vrije tijd. Ook bedrijven in Scandinavië hebben dit fenomeen opgepakt en zijn het aan het uitproberen. Waar blijft Nederland?

5-urige werkdag

Ik doe niet anders

Ik doe het. Ik maak 5-urige werkdagen. Dit doe ik eigenlijk vooral omdat ik niet meer energie heb dan dat. Nou, dat zeg ik verkeerd. Ik kan wel 8 uur werken maar dan lig ik na één week ziek op bed. Door goed te luisteren naar mijn lichaam ben ik de afgelopen jaren erachter gekomen dat een 5-urige werkdag perfect voor mij is. Ik kan naast die 5 uur nog sociale activiteiten ondernemen en ik doe mijn werk op het hoogste punt van mijn productiviteit. Ik werk dan ‘parttime’. Dat vind ik een stom woord. Ik werk gewoon fulltime, maar ik doe niet mee aan de 40-urige werkweek waar de rest aan mee doet.

Productief blijven

De conclusie van de Duitse ondernemer is dat de werknemers met hetzelfde werk kunnen doen in 5 uur als in 8 uur. De medewerkers werken productiever en efficiënter. Dit doen ze doordat de beloning die ertegenover staat erg groot is: meer vrije tijd. Ik heb die beloning ook, ik heb voldoende tijd om weer tot rust te komen door te wandelen of te lezen in de middagen nadat ik heb gewerkt. Hierdoor hoef ik me minder vaak ziek te melden. Mijn doel is om na mijn studie fulltime voor mijn ondernemingen Hou Het Luchtig en Studio Luchtig te werken. Fulltime is een 5-urige werkdag. Natuurlijk zullen er door mij als zpp’er en door andere bedrijven overuren worden gemaakt, maar het is toch fantastisch als je dan 6 of 7 uur werkt in plaatst van 9 of 10 uur op een dag.

Een ding waar iedereen die een 5-urige werkdag maakt rekening mee moet houden is efficiënt en slim werken. Ik ben er niet van overtuigd dat het automatisch goed komt, maar wel dat het kan. Hoe pak jij jouw werkweek aan?

Liefs, Fenna

4 Reacties

 1. Natanja
  22 februari 2019 / 08:55

  Ik beginnen binnenkort met een opleidingen in totaal zal.ik dan daar zo 16 uur mee bezig zijn zonder het huiswerk mee gerekend is dit vind Ik wel erg spannend want ik maak nu 2 keer 4 uur en ik woon op mezelf dus moet ook dat in me eentje bij houden hoe ik het allemaal nog gaan doen weet ik niet spannend en eng vind ik het wel

  • 13 april 2019 / 14:36

   Hee Natanja, succes met je nieuwe opleiding! Zeker spannend zo allemaal, moet vast goed komen. Wees lief voor jezelf! Liefs, Fenna!

 2. 22 februari 2019 / 13:33

  Op dit moment ben ik nog deels ziek gemeld en werk ik 4×4 uur. Als ik straks weer heb opgebouwd en mijn hele aanstelling werk, is dat 4×6 uur. In het onderwijs is het vrij lastig om roosters te maken als iedereen zulke korte dagen werkt. Maar ik sta niet veel voor de klas en dan is het juist wel handig dat ik er met mijn kleine aanstelling toch 4 dagen ben.

  • 13 april 2019 / 14:36

   Hee Jacqueline, klinkt als een goede tussenweg voor in het onderwijs wat voor jou werkt, fijn! Liefs, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: