fbpx

5 dingen die ik heb geleerd door het schrijven van mijn eerste boek

geleerd door het schrijven van een boek

Ik denk niet dat jullie er onderuit zijn gekomen, mijn boek Boekjunkies (nog steeds te bestellen als ebook). Nu het al weer een paar weken geleden is wil ik graag op een rijtje zetten wat ik heb geleerd. Ik hoop dat jullie aan deze inzichten iets hebben en misschien zelfs wel motiveert om ook je eigen boek te schrijven! Vandaag vertel ik over de 5 dingen die ik heb geleerd door het schrijven van mijn eerste boek.

5 dingen die ik heb geleerd door het schrijven van mijn boek

  1. Bloggen helpt

Wie wil schrijven moet lezen & oefening baart kunst. Deze twee ‘open deuren’ zijn echt waar! Geloof mij maar. Toen ik begon met het schrijven aan mij boek zei ik ‘ik blog, maar daar heb ik niks aan voor schrijven van een boek.’. Daar heb ik totaal geen gelijk in gehad. Juist door mijn ervaring als blogger kon ik mijn boek helemaal in mijn eigen stijl schrijven. Door wekelijks te schrijven voor Hou Het Luchtig heb ik zoveel geleerd, dit kon ik toepassen in mijn boek. Ik moest alleen aan mijzelf wel toegeven ‘ik ben een goede blogger en hier maak ik gebruik van.’

  1. Dyslexie houd me niet tegen

In de eerste instantie was ik een beetje bang over het feit dat ik dyslexie heb. Een blogartikel schrijven is redelijk kort en overzichtelijk, een boek daar in tegen niet. In de eerste week van mijn schrijfproces werd die zorg al weggenomen, het enigste wat ik moest doen is schrijven. Daarna losten we samen met docent en studiegenootje de spelling en grammatica fouten wel op. Die fouten bleken heel erg mee te vallen. Blijkbaar is mijn manier van schrijven iets waar mijn dyslectisch en ik een goede relatie mee hebben opgebouwd. Ik weet ook steeds beter waar ik niet zo goed in ben, hier let ik dan ook extra op.

geleerd door het schrijven van een boek

  1. Niet wachten op inspiratie

Gewoon gaan zitten en schrijven. Als je gaat wachten op inspiratie komt er nooit wat op papier. Ik had vaak een paar minuten, soms 5 en soms 30 minuten, nodig om op het punt te komen waarop ik met mijn verhaal verder kon gaan. Maar die minuten daarvoor had ik gewoon nodig om in mijn inspiratie en flow te komen. Geen ramp, maar je moet het wel doen.

  1. Eenzaamheid ligt op de loer

Schrijven is een eenzaam beroep. Ik moest op een gegeven moment gewoon weg van mijn computer en mensen zien. Ik appte vriendinnen op af te spreken of ging in een cafeetje zitten schrijven. Op school zie je altijd wel iemand of op je werk. Maar toen ik nog maar één ochtend met klasgenoten & een begeleidend docent afsprak sloot ik me die andere 6 dagen van de week op in mijn kamer. Dat heb ik niet langer dan 2 weken volghouden. Houdt hier zeker rekening mee als je een boek gaat schrijven, sluit niet iedereen buiten (letterlijk & figuurlijk).

  1. 24/7 & ontspannen

Wat ik niet had verwacht is dat je echt 24/7 met je boek bezig bent. Niet alleen met schrijven. Vooral met je verhaal. ‘Moet mijn personage dit ook doen?’ of ‘is dit een leuke plek om in mijn boek toe te passen?’. Schrijf alle ideeën op in een notitieboek of in je mobiel. Ook als je aan het ontspannen bent ben je bezig met je boek. Dit maakt het proces alleen maar leuker, intensiever en veel persoonlijker. Een hele ervaring!

Dit waren de 5 dingen die ik heb geleerd door het schrijven van mijn eerste boek. Hoewel ik denk dat ik bewust en onbewust vast nog veel meer heb geleerd. Wil je weten hoe mijn schrijfproces eruit zag, dat vertel ik je hier. Ben jij van plan om een boek te schrijven, of zelfs al gedaan?

Liefs, Fenna

P.s. op de foto zie je naast mij Kelly de Leeuw (Grafisch & Groei) staan. Zij heeft samen met mij de kaft ontwerpen.

Share:

2 Reacties

  1. 13 februari 2019 / 17:34

    Ik denk zeker dat je veel hebt geleerd (in de weg er naar toe) van je boek! En ik geloof eigenlijk dat bloggen er zeker wel bij helpt. Zo ontwikkel je toch je schrijfstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: