fbpx

Column: als mantelzorger heb je soms ook hulp nodig #5

mantelzorger

Een mantelzorger is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dat is mijn moeder voor mij en mijn tweelingzusje heel lang geweest! En misschien nu nog wel eens. Niet iedereen zal begrijpen wat je als mantelzorger allemaal doet en dat wanneer je hulp geeft je soms ook hulp nodig hebt. Daarom vertelt mijn moeder vandaag haar ervaring als mantelzorgster.

Hulp als mantelzorger

Ineke, “Terwijl je je kind helpt heb je zelf eigenlijk ook hulp nodig als mantelzorger. Een tijdje terug bespraken Fenna en ik dat je je best wel kwetsbaar op mag stellen. Ook om te laten zien dat het bij Hou Het Luchtig niet altijd luchtig is. Want dat is tenslotte niet het geval, dat het altijd luchtig is bedoel ik. En dat anderen zich daar zeker in zullen herkennen.

Blijven volhouden

Je kan als je een beperking hebt heel lang volhouden dat het ‘goed’ gaat en ook, zoals ik het altijd noem is het je eigen ‘goed’, soms zit je er gewoon doorheen. Te veel pijn, te lang moe en soms breekt het je dan gewoon op. Heel begrijpelijk en het komt om de zoveel tijd voor bij Fenna. Samen praten we dan lang en veel en zoeken naar aanpassingen, aan oplossingen zijn we voorbij. Ze huilt om wat niet kan. En ik huil van binnen mee. En dan komen we voorbij het punt van zelfmedelijden, en gaan weer de positieve kant op met ons gesprek. Wat ik dan superknap vind, is haar gevleugelde uitspraak: zo, en nu weer verder. Zo knap, steeds veert ze weer terug. Blijft de vraag wanneer je een ‘beperking’ geaccepteerd hebt…..misschien wel nooit helemaal.

Proberen uit te leggen

Soms is het gewoon even moeilijk, maar meestal vaart ze wel dankzij haar aanpassingen en haar passie om wat van haar leven te maken. De buitenwereld heeft geen erg in al haar aanpassingen en dat hoeft ook niet. Het is niet haar intentie om ‘beperkt’ over te komen. Wat moeilijk maakt om uit te leggen aan anderen wat ze laat, om te bereiken wat ze wil, Daar hebben ze geen flauw benul van. Geeft niks, alleen maar erg lastig als je er doorheen zit en niemand het snapt. Gelukkig zijn er ook mensen die het wel snappen. Vooralsnog loopt ze zichzelf met regelmaat voorbij en moet dan weer aanpassen. Maar dan heeft ze het wel gedaan. Keuzes maken wat je op een dag, in een week gaat doen, velen van ons staan niet er niet bij stil dat het voor sommigen niet vanzelfsprekend is. Een drukke dag wordt gevolgd door een rustdag als het even kan. Fenna staat tussen drukke dagdelen letterlijk stil om op te laden.”

Deze artikelen komen tot stand wanneer mama tijd en inspiratie heeft om iets te schrijven, dan typt ze op haar iPad een verhaaltje en mailt ze het naar mij. Wanneer dit dan in mijn mailbox staat lees ik het altijd als ik alleen ben. Het is confronterend en superlief. Dank je wel mama!

Liefs, Fenna

Eerder artikelen zijn te vinden in menu onder het kopje MIND of bij COLUNM VAN MAMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: