fbpx

Hoe kan je een half jaar elke dag mediteren & wat heeft mediteren mij al gebracht?

door | jul 20, 2018 | Mindset

Het lijkt wel of ik het overal tegenkom: mediteren. In boeken die ik lees, blogs die ik volg en op Facebook de een na het andere bericht over mediteren. Maar wat blijkt, ik vind het ook een belangrijk onderwerp. Eind januari 2018 schreef ik mijn eerste artikel over dit onderwerp, toen had ik namelijk voor de eerste keer 10 dagen achter elkaar gemediteerd. En raad eens, ik ben niet meer op gehouden. Vandaag mediteer ik al 6 maanden elke dag!

Hoe kan je een half jaar elke dag mediteren?

Zoals ik al zei hoorde ik het overal om mij heen dat mediteren hét moest zijn. Ik was sceptisch in het begin, maar wilde het graag een kans geven. Omdat ik graag wat meer rust wilde in mijn hoofd en beter naar mijn lichaam wilde luisteren. Dus met die twee redenen ben ik maar gewoon begonnen. Ik ben niet random ergens gaan zitten, maar met behulp van de app Headspace heb ik de eerste 10 dagen (gratis) meditatie kunnen uitproberen. Nu een half jaar later gebruik ik de app nog steeds. Sinds een week heb ik een abonnement genomen bij Headspace om alle meditatie vormen te kunnen gebruiken. Maar eigenlijk heb ik de app 6 maanden gratis gebruikt om steeds weer met de eerste tien gratis dagen op nieuw te beginnen. Ik wilde zeker van zijn (voordat ik geld betaal) dat ik het ook volhoud en of ik het fijn blijf vinden.

3 tips voor beginners

Ik vertelde laatst tegen een vriendinnetje dat ik elke dag mediteer. ‘Hoe dan?’ vroeg ze, hier doelde ze vooral op hoe ik het voor elkaar krijg om élke dag te mediteren. Dus deelde ik mijn tips met haar, en die deel ik ook graag met jullie:

 1. Ervaar dat je het fijn vindt

  Toen ik ervaarde dat ik het echt fijn vond om te mediteren is het ook makkelijker om te doen. Ik merkte dat ik er rustig van wordt, mijn gedachte kan ordenen en er beter van slaap. Al deze positieve zaken die mediteren mij brengt helpen mij om elke dag te mediteren. Maar je moet eerst voor jezelf ervaren welke positieve dingen mediteren voor jou kan brengen.

 2. Discipline

  Om te mediteren heb je een beetje discipline nodig. Zeker als je het elke dag wilt doen. Onthoud dat het geen ‘moeten’ is. Je wilt het, of je wilt het niet. En als je ervaart dat je het fijn vindt hoef je het zeker niet elke dag te doen. 3 of 4 keer in de week is misschien voor jou al voldoende. Als je de grens te hoog legt lukt het niet. Je kunt dit natuurlijk ook opbouwen, stapje voor stapje.

 3. Ritme

  Wat voor mij erg belangrijk is met mediteren is om het toe te passen in mijn dagelijkse schema. Iedereen heeft wel dingen die hij of zij altijd doet, hier kun je dan redelijk makkelijk mediteren tussen plannen. Ik deed bijvoorbeeld elke avond lezen en daarna ging ik slapen, nu doe ik lezen, mediteren en slapen. Dat ritme had ik al dus was het gemakkelijker om mediteren aan toe te voegen. Wat ik ook fijn vind is om te mediteren voordat ik mijn laptop open in de ochtend. Zoek waar je mediteren dagelijks kan integreren.

mediteren

Wat heeft mediteren mij al gebracht?

 • Ik slaap veel beter in! Omdat ik mediteer voor ik ga slapen is mijn hoofd al lekker leeg en mijn lichaam ontspannen, ik slaap 99% meteen nadat ik heb gemediteerd.
 • Ik kan mijn lichaam beter ontspannen. Ik heb dagelijks pijn en vaak vind ik het dan lastig om te ontspannen omdat je dan nog beter de pijn ervaart. Door mediteren kan ik beter mijn lichaam ontspannen wat heel fijn is.
 • Ondanks dat ik ’s avonds mediteer heb ik er overdag ook veel profijt van. Ik merk, zeker nu ik het een langere tijd doe, dat ik de ademhalingsoefening tussen door kan toepassen. Op momenten dat ik gestrest ben heb ik hier veel baat bij.
 • Ik weet beter wat ik me voel! Als ik moe ben en daardoor boos of gefrustreerd raak weet ik sneller dat het komt omdat ik moe ben. Ik ben mij bewuster van mijn gevoel en ik kan dit sneller opsporen en hiernaar handelen.

Ik wil met jullie door middel van dit artikel mijn ervaringen delen. Maar ook laten weten hoe het is als je elke dag mediteert en wat dat voor mij betekent. Als ik niet via allemaal verschillende wegen te horen had gekregen dat het écht geen zweverig iets is, had ik het waarschijnlijk nooit de app Headspace gedownload. Mediteren jullie al? En wat zijn jullie tips en tricks?

Liefs, Fenna