Stage lopen met een beperking is niet altijd even makkelijk. Om met de deur in huis te vallen: hoe soepel het verloopt heb je helaas niet altijd zelf in de hand, factoren zoals een stagebedrijf en je opleiding/school spelen een grote rol hierin. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen gewoon een beetje realistisch is… Als ik nu al weet dat ik na mijn studie nooit fulltime kan werken, waarom zou ik dat wel tijdens mijn stage moeten kunnen? Vandaag zal ik tips delen en vertellen hoe mijn stage nu verloopt.
Stage met een beperking
Na mijn niet zo goede ervaringen op het mbo met stage was ik een beetje nerveus over hoe mijn hbo opleiding dit zou gaan oppakken. Maar er waren totaal geen problemen. Ik was een beetje overdonderd, ik had namelijk verwacht dat ik al mijn argumenten uit de kast moest trekken. Ik heb het als eerste met mijn SLB’er (studie loopbaan begeleider) besproken, die meteen aangaf dat ik parttime kon stage lopen. Verbaast vroeg ik nog ‘moet ik dan langer stage lopen?’, ‘nee’ was het antwoord, ‘ik geloof erin dat je het gewoon af krijgt wat je moet maken binnen die weken’. Oke. Dat was even iets anders dan op het mbo waar ik voor dit onderwerp moest strijden en onmogelijk kon winnen.
Tips voor stage lopen
- Kijk naar jou mogelijkheden voor stage met een beperking. Ik heb hier al eerder een artikel over geschreven, graag verwijs ik je door. Dit artikel schreef ik 2 jaar geleden, toen ik net van mbo af kwam. Ik had toen nog geen goede ervaring met school die meedacht over stage. Daarom keek ik al vroeg naar stage voor hbo. Sowieso is vroeg beginnen en je oriënteren erg belangrijk! Op deze manier kom je er achter wat jouw mogelijkheden zijn.
- Vind een organisatie die bij je past. Ik ben er de afgelopen jaren achter gekomen dat overheidsinstanties of stichtingen de beste organisaties zijn voor mij. Deze organisaties zijn flexibel en hier werkt bijna niemand fulltime. Ik heb eerder bij een commercieel bedrijf stage gelopen, hier moeten ze omzet maken en dan komt er automatisch een soort druk op je, een verwachting. De verwachting is al gauw dat je fulltime werkt. Bij een organisatie stage lopen die het niet erg vind dat je parttime werkt is ideaal.
- Besprek alles duidelijk met school en stage. Ik wil bijna zeggen, zet het zwart op wit! Maak met school afspraken over het aantal uren dat je kunt werken en hoe lang. Sommige opleidingen zullen van je verwachten dat als je minder uur werkt je langer stage loopt, andere opleidingen niet. Ook op stage maak je duidelijke afspraken en geef je duidelijk aan wat je wel en niet kunt.
- Wat ik bij de stage die ik nu doe op voorhand anders heb gedaan dan eerdere keren is al bij ‘titel’ van motivatiebrief en cv aangeven dat ik een parttime stage zoek, niet alleen ‘stage’.

Mijn ervaring
Ik loop nu stage bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Net verhuist naar de LocHal, alleen de locatie is al super! Naast dat het me een leuk bedrijf leek is het ook een stichting. Bij de Bibliotheek werken ze flexibel; geen vaste plaatsen of uren. Mijn energie is ook erg flexibel, dus dat is ideaal. Wat blijkt, stage met een beperking kan ook soepel lopen! Het is een heel fijn bedrijf waar ik 5 uur 5 dagen in week mag zijn. Niemand kijkt raar op of maakt een rot opmerking als ik om 13.00 uur ga (dat is me bij het commercieel bedrijf wel overkomen). Vaak begin ik om 08.00 uur, dan is het nog een uur lekker rustig waardoor ik met minder prikkels mijn werk kan doen. En op dinsdagen heb ik standaard overleg na de lunch waardoor ik langer blijf, maar dan begin ik ook pas om 09.30.
Stage lopen ondanks mijn beperking is me nog nooit zo goed bevallen als dit jaar! Ik zit nu al over de helft van mijn stageperiode en dat vind ik eigenlijk wel jammer. Ik leer er veel, mag veel doen en heb erg leuke collega’s. Ook vanuit mijn opleiding is nog steeds alles goed en word ik goed ondersteunt door mijn begeleidend docent, blijf ik gek genoeg bijzonder vinden… Terwijl het eigenlijk zo altijd moet zijn (!!). Hopelijk kunnen jullie iets met mijn tips en vinden jullie ook een fijne stage. Heb je meer tips, laat dan een reactie achter.
Liefs, Fenna