fbpx

Dyslexie, bloggen met taalfouten & domme opmerkingen

dyslexie

Ik heb dyslexie, ik blog en ik doe een opleiding gericht op taal. Waarom!? Omdat ik taal, schrijven en lezen gewoon leuk vind, dat is de reden natuurlijk! Vandaag wil ik dit berichtje wijden aan bloggen met dyslexie, maar als eerst even deze opmerking… welke oen heeft het woord dyslexie bedacht voor mensen die moeite hebben met taal, het is echt een lastig woord!! Naast mijn andere beperkingen vergeet ik weleens dat dyslexie ook een beperking voor mij is, wel in een andere vorm dan mijn lichamelijke beperkingen. Het maakt sommige dingen gewoon erg lastig, zoals bloggen.

Dyslexie & bloggen

Er zullen vast spelling, grammatica en zinsopbouw fouten in mijn berichten staan en dat vind ik zelf geen ramp, het is wie ik ben. Het concept van Hou Het Luchtig (HHL) is om aan te geven dat je het leven allemaal een beetje luchtig moet houden, als ik dat niet zou doen zou ik niet kunnen bloggen vanwege mijn dyslexie. Dat zou ik rampzalig vinden (hopelijk jullie ook)! Zo hier en daar krijg ik de opmerking dat ik meer moet oefenen en mijn teksten die ik voor HHL schrijf moet laten checken. Als ik alles wat ik wil schrijven moet laten checken dan is de lol er ook wel een beetje af… En dat wil ik helemaal niet, ik schrijf over wie ik ben en daar hoor dyslexie ook bij.

Serieus, maar je die opmerking echt!?

Tijdje gelden schreef ik een blogberichtje over opmerkingen die je écht niet kunt maken. Maar als je tegen iemand met dyslexie zegt dat hij/zij meer moeten oefenen om beter Nederlands te kunnen schrijven is ook niet eerlijk. Je bent niet voor niks dyslectisch, je kunt veel oefenen en leren maar op een gegeven moment ben je te dyslexie om de fout te zien. Ik heb namelijk heel veel geleerd, ik heb zelfs mijn spelling toets vorig jaar in één keer gehaald met een 7,5, ik leer zeker en elke dag weer. Maar zinsopbouw, grammatica en spelling zullen altijd moeilijk zijn en sommige dingen zal ik nooit begrijpen of kunnen leren.

Tips voor wanneer je dyslexie hebt

Door te oefenen kun je dus zeker veel leren zoals ik al zei. Je kunt ook een taalopleiding volgen of een blog beginnen als je dyslectisch bent, kijk maar naar mij. Ik heb twee tips voor alle dyslexie:

 • Bekijk taal als wiskunde, het zijn regeltjes, volgordes en uitzonderingen die je kunt leren.
 • Lees veel boeken! Sinds ik klein ben lees ik al veel en dat heeft er ook voor gezorgd dat ik Nederlandse taal beter snap, zoals zinsopbouw en uitzonderingen. Ik doe dit nu ook met Engels, veel Engelse boeken lezen, leer je veel van.

Welke dingen kom jij tegen en hoe los jij het op, laat het mij weten in de comments.

Liefs, Fenna

WIL JIJ LEREN HOE JE JE NIET LAAT TEGENHOUDEN DOOR BEPERKENDE GEDACHTEN? OF DOOR JE EIGEN MENTALE OF FYSIEKE BEPERKINGEN? BESTEL DAN HIER MIJN EBOOK “ZO DENK JE GRENZELOOS POSITIEF!

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

* Dit bericht heeft op 17-12-2020 een update gekregen.

3 Reacties

 1. conny
  7 september 2017 / 13:08

  blijf wie je bent dat is prima met ( je eventuele foutjes). Gelukkig ben een heel aardig mens en dat kun je niet leren. zeker niet als nu nog beginnen, doe je best en wie er last van heeft leest gewoon een andere blog

 2. Teun
  8 september 2017 / 14:00

  Inderdaad zeer belangrijk om jezelf te blijven. Als zaakvoerder van een bedrijf krijg ik regelmatig opmerkingen op mijn schrijffouten, ik kan niet elke mail, document, … laten nalezen door mijn personeel, dit zou te veel tijdverlies zijn en ook sommige zaken moet ten niet door het personeel geweten zijn.

  Ook van het personeel komen er soms opmerkingen,. maar ik laat die maar passeren.

  Ik herformuleer mijn zinnen soms wel 10 keer en gebruik andere woorden als ik niet helemaal zeker ben. Maar toch sluipt er soms nog een foutje in. Jammer genoeg zorgen het constant aanpassen van zinnen en veranderen van woorden in een zin op hun beurt ook weer voor verkeerde zinsbouw.

  Ik heb al gedacht om een logo te ontwerpen om aan je mails, op websites, sociale media te kunnen gebruiken zodat mensen weten dat je het hebt, en zodat er niet steeds opmerkingen komen over schrijffouten. Ik weet niet of er al zoiets bestaat, en twijfel ook soms aan het idee. Misschien goed om eens over te denken.

  (Na bovenstaande tekst 10 keer na te lezen), vele groeten Teun

  • 8 september 2017 / 15:09

   Hè Teun, erg herkenbaar! Lijkt mij met het aansturen van je eigen bedrijf ook lastig, maar om alles te laten checken is tijdverspilling. Als ondernemer kun je die tijd beter besteden. Misschien is een soort van logo inderdaad een goed idee. (Na twee keer doorlezen) Liefs, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: