fbpx

Het belang van grenzen aangeven als ondernemer voor meer resultaat

door | jan 16, 2024 | Ondernemen

Ik dacht altijd dat als ik maar mee ga in met wat iemand wil, houd ik iedereen tevreden… Totdat ik leerde dat juist je grenzen aangeven als ondernemer belangrijk is! Daardoor kreeg ik onder andere veel fijnere samenwerkingen. Maar ook ik heb gesprekken gehad waarvan ik slecht sliep en meetings waar ik dagen later nog over piekerde. Dit moet anders kunnen. toch?

Het belang van je grenzen aangeven

Ik was onzeker, had de hele tijd het gevoel dat ik kennis miste en durfde al helemaal geen eisen te stellen. Totdat ik het belang van grenzen aangeven als je ondernemer bent inzag.

Op dat moment veranderde alles en merkte niks in mijn omzet. Het resultaat:

  • Samenwerkingen die beter bij mij passen
  • Ik hield 1 dag per week over

Ik heb mijn bedrijven namelijk zo ingericht dat ik niet financieel afhankelijk ben van 1 klant.

Toen bij mij het kwartje viel dat mijn klanten mijn agenda bepaalde en niet ikzelf, wist ik: dit moet anders. Ik moest mijn prioriteiten scherp krijgen en productiever gaan werken.

Niet meer brandjes blussen en ‘even’ wat tussendoor doen (het is nooit even!). Dit zorgde voor ruis en meer uren werk. Waardoor ik al snel even op Instagram ging kijken, want ja, dat doe je als je geen focus hebt…

Ik wil het liefst iedereen helpen en als het kan doe ik dat meteen. Juist dat heeft ervoor gezorgd dat de grenzen vervaagden van wat ik wel en niet deed voor klanten.

Aan mij de taak om duidelijker afspraken te maken en grenzen te stellen aan mijn klanten.

Hoe ga je dit communiceren naar bestaande klanten?

Ik besloot aan te geven dat het een nieuwe start was voor mij, ik ging op een andere manier werken, en dus ook een nieuwe start voor de samenwerking. 

Wel had ik in mijn achterhoofd dat wanneer een klant deze nieuwe vorm van samenwerken niet fijn vindt, dan houdt de samenwerking op. Is dat rigoureus? Nee.

Natuurlijk wil ik het liefste blijven samenwerken en wil ik helpen. Maar ik maakte een keuze om het anders aan te pakken. Dan is het aan de ander om hierin mee te gaan, of niet, en dat vond ik wel een spannend!

Maar toen dacht ik: ik ben niet afhankelijk van 1 klant. Ik durf voor mezelf te kiezen.

Ondanks dat één klant de samenwerking na deze nieuwe start stop zette, had ik dezelfde week een nieuwe klant die wél een perfecte match was.

En omdat ik zo veel productiever kon gaan werken, kon ik 1 dag minder gaan werken voor mijn communicatiebureau, had ik samenwerkingen die nu beter bij mij paste en er veranderde niks aan mijn inkomsten.

Bouw een Ziek Succesvol bedrijf

Leer je grenzen aangeven als ondernemer. Dat is zo belangrijk! En dat is ook precies waar ik mijn klanten bij help. Zodat ze een bedrijf kunnen bouwen dat werkt voor hen en hun grenzen. Ik help je je gezondheid voorop te zetten zonder in te leveren op het resultaat.

Wil je geholpen worden door iemand die weet hoe het is om chronisch ziek te zijn én ondernemer, waardoor jij adviezen krijgt waar je écht iets mee kan? Plan dan een gratis en vrijblijvende een sessie bij mij in:  plan een gratis sessie.

Liefs, Fenna 

P.s. Download het gratis stappenplan: Zo vind je jouw werkroutine met minder energie: www.houhetluchtig.nl/stappenplan-werkroutine