
Ik heb sinds een paar jaar een longverpleegkundige, Els. Ik wist daarvoor niet eens dat het bestond. Terwijl ik mijn hele leven longpatiënt ben. Om duidelijk te maken wat een longverpleegkundige is, wat ze doet en hoe een longverpleegkundige kan helpen heb ik aan Els gevraagd of ze dat kan uitleggen. Dank je wel Els!
Longverpleegkundige
“Ik ben Els van Laarhoven en ik ben zeven jaar werkzaam als longverpleegkundige bij Thebe Thuisverpleging. Daarvoor heb ik 29 jaar in een ziekenhuis gewerkt. Ook heb ik 5 jaar gewerkt als consulent voor mensen met een lichamelijke beperking bij de stichting MEE.”
Wat doet een longverpleegkundige
“Een longverpleegkundige komt bij mensen aan huis bij. Meestal mensen met ernstig COPD of andere longproblemen zoals astma. Een longverpleegkundige geeft informatie, advies en begeleiding.
Voor mensen met astma en allergieën komt een longverpleegkundige vaak eenmalig langs om advies te geven over maatregelen die je kunt nemen in huis om de prikkels te verminderen die klachten kunnen veroorzaken. Soms komen we dan situaties tegen waarbij structurele begeleiding nodig is. Mensen met astma krijgen ook vaak begeleiding van een praktijkondersteuner of bij een longverpleegkundige in een ziekenhuis.
“Het werken als longverpleegkundige in de thuissituatie
is erg leuk omdat je mensen vaak goed leert kennen.”
Bij mensen met COPD en soms ook bij mensen met andere longproblemen komt de longverpleegkundige vaak jarenlang. Wat kunnen zij betekenen:
- Geven van informatie en advies over b.v. inhaleren, voedingstoestand, stoppen met roken, fysiotherapie, zelfmanagement enz.;
- Persoonlijke begeleiding, veel mensen met longproblemen hebben last van angst en depressie wat invloed heeft op de mate van benauwdheid;
- Patiënten kunnen ons bellen wanneer ze symptomen hebben van een exacerbatie (verergering van klachten);
- Ze kunnen contact leggen en overleggen met de hoofdbehandelaar (longarts, huisarts, kinderarts of allergoloog);
- Ondersteuning bieden bij het aanvragen van maatschappelijke voorzieningen, zoals andere woning, rolstoel, huishoudelijke hulp, vrijwilliger enz.”
Wat maak je mee?
“Het werken als longverpleegkundige in de thuissituatie is erg leuk omdat je mensen vaak goed leert kennen. Het is soms ook moeilijk omdat je in veel gevallen weinig meer kan doen dan het luisteren naar de problemen die een ernstige chronische ziekte met zich meebrengt. Veel van onze patiënten hebben een ernstige vorm van COPD en we maken ook vaak mee dat ze overlijden. De uitdaging is dat dit op een menselijke en zoveel als mogelijk comfortabele manier gebeurt.
Vaak maak je ook leuke situaties mee. Ook weleens angstige. Bijvoorbeeld een grote herdershond die nauwelijks uitgelaten werd omdat het baasje dat niet meer kan. Dat beest was toen erg opgefokt maar het baasje beloofde mij dat ze een schok zou geven met een elektrische halsband wanneer hij op mij zou afkomen! Dat gebeurde, maar het baasje bleef drukken op de afstandsbediening van de halsband. Was de batterij leeg! Gelukkig goed afgelopen.”
Dankbaarheid
“Mensen zijn vaak ook wel dankbaar. Mijn grootste compliment kreeg ik van een mevrouw die vertelde dat alles wat lichter leek wanneer ik geweest was.
Nou nog een advies voor alle longpatiënten. Zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent over je aandoening dan kun je zelf je keuzes maken. En lees de blog van Fenna! Ik vind het fantastisch op de manier waarop ze alles beschrijft en hoe ze probeert een positieve draai aan het leven te geven ondanks haar beperkingen.”
Ik wil Els nogmaals bedanken voor haar bijdragen. Als je nog vragen hebt laat het weten!
Liefs, Fenna