fbpx

Scoliose behandeling: “Het hoeft geen pijn te doen” vertelde de scoliose fysio

scoliose behandeling

Scoliose behandeling? “Het hoeft geen pijn te doen” vertelde de scoliose fysio… het klonk te mooi om waar te zijn. In 2012 is bij mij de diagnose scoliose vastgesteld. Ik heb vaak pijn aan mijn rug, hoofdpijn en last van mijn nek. Mijn scoliose zorgt ervoor dat mijn rug een betonblok aan spanning is. En dat doet pijn. Maar pas 10 jaar na mijn diagnose (2022) lukt het me op de pijn uit de scoliose te verlichten.

Scoliose behandeling

In 2018 werd na vijf jaar een brace dragen door de arts in het ziekenhuis van Tilburg gezegd dat ik uitgegroeid was en de scoliose stabiel is. Ik hoefde geen brace meer te dragen. De pijn die ik op dat moment ervaarde, daar kon de arts niet zo veel mee. Sporten was het advies, sterk houden. Lijkt logisch, maar omdat ik ook een longziekte heb wordt vier keer in de week naar de sportschool gaan voor mij een stuk lastiger. Zeg maar gerust onmogelijk. 

Mijn ouders waren het niet eens met het feit dat je na jaren onder behandeling ineens stopt ondanks dat ik wel pijn klachten had. We gingen daarom voor een seconde opinion naar het ziekenhuis in Utrecht. Daar werd ik verder onderzocht, uitgebreider, meer scans en röntgenfoto’s. Er werd niet alleen gekeken naar mijn rug, maar ook naar mijn longen. Conclusie, scoliose zou eigenlijk geopereerd moeten/kunnen worden, maar mijn longen kunnen zo’n dergelijk operatie niet aan. Daarom stelde de arts yoga voor. 

Ik starte met yoga en ging alsnog wekelijks naar de fysio omdat mijn rug en nek steeds weer vast zitten en dit voor pijn klachten zorgen. Ondertussen starte ik met yoga en stopte ik weer en starte ik weer. Sinds begin 2020 ben ik het serieus gaan oppakken, drie tot vier keer per week. Nu al dus twee jaar, wauw! Maar dit doe ik niet voor niks, ik merk dat het mijn rug goed goed. Ik word sterker én zelfs leniger. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Desondanks blijf ik wekelijks naar de fysio gaan voor nekpijn, hoofdpijn en pijn in mijn boevenrug. 

Scoliose fysio

Ik ga al jaren naar één fysio praktijk en naar dezelfde fysiotherapeute. Maar sinds kort ben ik door de liefde vaker ook wat verder van huis. Ik besloot om daar in de omgeving ook een fysio te zoeken. Meer als back-up voor als het nodig is. Op advies van mijn huidige fysio ga ik daarnaar op zoek voordat de nood aan de man is. Dan weet ik in ieder geval waar in naartoe kan als het nodig is. Slim plan en het pakte nog beter uit dan ik kon voorzien.

Sinds eind 2021 zit ik bij een fysiotherapeute zit die is gespecialiseerd in scoliose. Ik wist niet eens dat het bestond! Mijn huidige fysio ook niet. Maar de scoliose fysio vertelde dat er ook nog niet heel veel fysiotherapeuten zijn in Nederland, hooguit 30. Wat een geluk, want ik heb gegoogeld naar de dichtstbijzijnde fysio en kwam uit bij een scoliose fysio! Ik kwam hier ook pas achter tijden de intake en die intake zette even alles wat ik dacht te weten over mijn rug op zijn kop. “Het hoeft geen pijn te doen” vertelde de scoliose fysio. Maar? Ik heb wekelijks pijn. Hoe dan? 

Scoliose behandeling bij een scoliose fysio

De scoliose fysiotherapeute wist meteen de pijnpunten te benoemen, ze legde uit dat ik door bepaalde oefeningen de druk van mijn bochten kon halen en de andere kant van mijn rug te versterken. Oefeningen die praktisch zijn en speciaal voor mijn rug werken. Oefeningen die ik tijdens mijn yoga routine kan toepassen en dat yoga inderdaad een goed advies was van mijn arts. Oefeningen die meteen baat hadden, ik heb minder hoofdpijn. Ik durfde niet te vroeg te juichen. Maar het klopt, we zijn twee maanden verder en ik heb minder hoofdpijn. Ze vertelde dat de progressieve scoliose die ik heb geen pijn hoefde toen en nog lang niet. Dat pas pijn hoef te krijgen als ik ouder word (lees 60+), maar nu niet. Ze vertelde dat ik door elke week weer los gemasseerd werd het eigenlijk dweilen met de kraan open was. Omdat je rug steeds weer vast kwam te zitten, je hebt tenslotte niet voor niks een scoliose. De scoliose fysiotherapeute legden uit wat dan wel werkte. Ik was totaal verbijsterd. Maar het werkt.

Waarom ik dit deel? Is om je op de hoogte te brengen van het feit dat er fysiotherapeuten bestaan die gespecialiseerd zijn in scoliose! En die dus voor jouw scoliose een behandeling op maat kunnen maken. Doe er je voordeel mee. Mijn fysio waar ik al jaren kom en de scoliose fysiotherapeute hebben contact gehad en nu gaan we verder kijken naar wat voor mij het beste werkt. Het was per ongeluk en nu is het een en al geluk! 

>> lees meer over scoliose pijn verlichten.

Liefs, Fenna 

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJF OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

2 Reacties

 1. Debbie Smeenk
  26 maart 2022 / 17:44

  Hallo,

  Ik ben wel benieuwd welke fysiotherapeute dat is in Hengelo.
  Ik woon zelf in Enschede en ben op zoek naar een goede fysio.
  En Hengelo is wel dichtbij.

  Vriendelijke groet,
  Debbie

  • 16 april 2022 / 09:02

   Hallo Debbie, bij Fysio Centrum Kamminga en de fysiotherapeute heet Else. Liefs, Fenna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: