fbpx

3 dingen die ik leerde over het starten van een eigen bedrijf

door | mei 10, 2019 | Mindset, Ondernemen

Gisteren, 9 mei, was het precies 1 jaar geleden dat ik Hou Het Luchtig inschreef bij de Kamer van Koophandel. Een jaar ben ik al officieel ondernemer, wauw! Vandaag deel ik een aantal zaken die ik het afgelopen jaar leerde over het starten van een eigen bedrijf. Er is namelijk super veel gebeurd het afgelopen jaar. Wat heb ik veel geleerd en wat ben ik trots op al de dingen die ik heb mogen doen! Wat een fantastisch jaar. 

Starten van een eigen bedrijf

Vorig jaar schreef ik Hou Het Luchtig in bij de kvk omdat het steeds beter ging met mijn website en de samenwerkingen. Voor samenwerkingen vroeg ik op een gegeven moment geld, eerst in de vorm van een kwitantie (raad ik iedereen aan die wel wat geld kan verdienen maar niet serieus een onderneming wil starten). De volgende stap leek logisch, het starten van een eigen bedrijf. Ik wilde mezelf serieuzer nemen en ik wilde dat anderen mij serieuzer namen. Door facturen te kunnen sturen en kvk-nummer te hebben is het geen hobby meer. Geen seconde spijt. Oké, heel even…  vond ik het allemaal wel erg serieus, hier schoot ik een beetje van in de stress. Dit zette ik van mij af toen mijn moeder zei ‘als het niet lukt hoef je je alleen maar uit te schrijven’. Daar had ze helemaal gelijk in. Voor de rest, geen seconde spijt! 

Studio Luchtig

Eerder schreef ik al een artikel met 3 tips over ondernemen met een chronische ziekte. Toen vond ik al dat ik veel wist haha. Maar toch heb ik veel kunnen leren, wel veel over dezelfde onderwerpen, zoals nee zeggen tegen opdrachten en mensen zoeken die je inspireren. Als ik terug kijk op het afgelopen jaar ben ik best veel veranderd in hoe ik met dingen omga, alleen maar positief vind ik zelf. Vooral door het lanceren van Studio Luchtig. Ik maak content voor bedrijven via Hou Het Luchtig door samenwerkingen en ik wist dat ik meer bedrijven kon helpen met het maken van content. Voilà, zo is Studio Luchtig ontstaan. Via Studio Luchtig maak ik content voor de online communicatie van bedrijven. 

starten eigen bedrijf

3 dingen die ik leerde 

  • Laat je inspireren door te netwerken

Laat je inspireren door de mensen om je heen en zoek ook mensen op waar je energie van krijgt. Als zzp’er ben je veel alleen, dit ervaarde ik vooral toen ik mijn boek aan het schrijven was. Dat was echt een proces wat ik alleen moest doen. Ik realiseerde mij toen ‘zo gaat het ook als zzp’er’. Schrijf je in bij netwerkorganisaties in de buurt, ga op plekken werken waar andere zzp’er zitten en verzamel mensen om je heen die je motiveren. Kies er dan bijvoorbeeld ook bewust voor om eens in de zoveel tijd met iemand af te spreken of samen te werken en ga bijvoorbeeld een keer in de week ergens anders werken dan thuis. Dit deed ik ook toen ik volop aan het schrijven was aan mijn boek. Een goed leermoment.  

  • Omzetbelasting is makkelijker dan het lijkt

Mijn ouders zijn ondernemers, een heel groot voordeel aangezien ik weet wat het ondernemerschap van je vergt. Maar ook omdat mijn vader mij kan helpen met mijn omzetbelasting. Zeker de eerste paar keer vond ik het lastig. Ik liet mij beïnvloeden door alle moeilijke woorden die voorbij kwamen. Ik kan je een ding vertellen, omzetbelasting is makkelijker dan het lijkt en die moeilijke woorden staan er voor de sier. Als je het allemaal redelijk nuchter bekijkt is het niet super moeilijk. Maar bij twijfel, altijd een accountant inschakelen! Ook van mijn ouders geleerd: ‘een goede accountant betaald zichzelf terug’.

  • Leren nee zeggen

Ik ben mij ervan bewust dat ik in een luxe positie verkeer van student zijn én thuis wonen. Ik hoef geen volwaardig inkomen te halen uit de opdrachten van Studio Luchtig en de samenwerkingen van Hou Het Luchtig. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om eerder ‘nee’ te zeggen. Met dit in mijn achterhoofd maak ik bewust keuzes om alleen samen te werken en opdrachten aan te nemen waar ik meteen super enthousiast van wordt. Alles wat ‘mwa’ is zeg er ik nee tegen. Het voordeel hiervan is dat ik alleen dingen doe die ik super leuk vind, ik kom erachter wat ik leuk leek te vinden ook echt leuk vind en ik leer nee zeggen. 

Wat een fantastisch jaar, twee ondernemingen en veel ervaringen verder. Wil je nu samenwerken met Hou Het Luchtig of kan ik iets voor je beteken qua content creatie, laat het mij weten info@studioluchtig.nl. Ben jij ondernemer? Wat zijn dingen die jij hebt geleerd met het starten van een eigen bedrijf?

Liefs, Fenna