fbpx

Faalangst als ondernemer: durf jij doelen te stellen én deze te evalueren?

door | dec 27, 2022 | Ondernemen

Faalangst als ondernemer… Het lijkt zo makkelijk. Dromen. Bedenken wat je wilt en waar je naar toe wilt. Maar het is kwetsbaar. Het is onzeker. En hierbij komt ook dat ik het lastig vind om mezelf teleur te stellen en steekt de faalangst die ik dacht te hebben achtergelaten op de middelbare school weer de hoek om kijken.

Faalangst als ondernemer

Ik kom er eigenlijk pas de laatste weken achter dat ik het lastig vind om te dromen, om hierin concreet in te zijn. Vaak ga ik gewoon go with the flow en was dat al genoeg. Ik was bezig met de dag en de week door te komen, niet met extra dingen bereiken. Goed is goed. Stap voor stap. 

Helemaal waar, maar ik merk ook dat ik mezelf hiermee te kort doe. Ik heb vertrouwen in mezelf, maar om concreet te dromen over mijn toekomst en ergens op lange termijn naar toe te werken is toch wel een beetje eng. Wat als ik ziek word? Wat als ik er een tijdlang uit lig? Wat als…

Maar als ik nu terugkijk op de dingen die ik heb bereikt, dan leer ik ook dat ik waar ik nu sta nooit had gehaald als ik was blijven twijfelen, denken en alles op papier bleef zetten in plaats van doen én actie ondernemen. Starten is soms het moeilijkste en op die momenten zeg ik tegen mezelf; niet nadenken maar doen. 

Met dit inzicht durf ik groter te dromen. Omdat ik in mezelf vertrouw. Mijn lichaam vertrouw. Vertrouw in mijn eigen kunnen. 

Heb je de neiging het allemaal klein te houden, je dromen en je toekomstplannen? Daar maken we samen een einde aan. Deel waar jij mee bezig bent, zodat het écht wordt

In het oncomfortabele zit groei

In het oncomfortabele zit groei. Leuk zinnetje dacht ik, toen de yogadocente dat tegen de groep zei. Maar om dat toe te passen in mijn eigen bedrijven. Daar had ik geen zin in…​​​​​​​​
​​​​​​​​
Ondanks dat ik als persoon en ondernemer groei en mijn bedrijven deze groei volgen, doe ik één ding niet die je andere ondernemers wel ziet doen. Er zijn genoeg ondernemers die erbij zweren… Evalueren & plannen.​​​​​​​​ Ooh wat ben ik eigenwijs! ​​​​​​​En beetje bang… Ik vind het zo oncomfortabel om te plannen én vooral te evalueren, omdat ik het overweldigend vind. En al begin te stressen over de hoe/wat/waar/wanneer haal ik de tijd vandaan om te evalueren en plannen en er dan ook nog eens maandelijks op terug te kijken. En wat als het me niet lukt? Wat als ik teleurgesteld raak? ​​​​
​​​​​​​​
Ik doe het hier en daar, maar wel half. Ik zet in het begin van het jaar doelen op papier, maar kijk er eigenlijk nooit meer naar om. En ik probeer aan begin van kwartaal wel even aan terug te denken, daar blijft het bij. ​

Faalangst mag mij als ondernemer niet meer in de weg staan! In het oncomfortabele zit groei, dus dan moeten we het maar zo comfortabel mogelijk maken! Dekentje, theetje, laptop erbij. Uitstellen is geen optie meer. Dus begon ik ruim een maand te vroeg met mijn nieuwjaarsresolutie. Moet kunnen toch? Wat vind jij oncomfortabel én stop jij direct mee met uitstellen? ​​​​​​​​

Liefs, Fenna

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Faalangst als ondernemer