fbpx

Chronisch ziek en ondernemen: 6 praktische tips & adviezen

door | okt 19, 2021 | Leven, Ondernemen

Chronisch ziek en ondernemen, het lijkt soms onmogelijk. Soms is parttime werken niet eens haalbaar. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Maar wat als ik zeg dat jij ook kunt ondernemen? Niet ondanks, maar dankzij je chronische ziekte of beperking!

Chronisch ziek en ondernemen

Het is namelijk zeker niet onmogelijk, kijk maar naar mij. En als ik het kan, kan jij het ook. Ik doe namelijk geen gekke of onmogelijk dingen. Daarom deel ik vandaag 6 praktische tips en adviezen, want zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Het is logisch dat het als iets groots lijkt, want dat is het ook. Probeer het in stukken te hakken, je hoeft niet meteen alles perfect te hebben. Ik zeg altijd, als je wilt ondernemen hoef je maar een ding te hebben om te starten en dat is 1 klant. Je hoeft geen website, social media kanalen of e-mailhandtekening te hebben.

6x tips en adviezen over chronisch ziek zijn en ondernemen

  1. Doe wat jij leuk vindt! Natuurlijk moet je doen wat jij leuk vind, ook als je in loondienst werkt. Dat is natuurlijk de basis van je onderneming. Als je werk doet waar jouw hart sneller van gaat kloppen, waardoor je met liefde en plezier je laptop opent en je bed uitstapt, dan heb je het goed voor elkaar! Ga eens kijken waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Kun je daarmee anderen helpen? Juist de dingen die voor ons zo vanzelfsprekend lijken is voor een ander juist lastig om te doen. Hoogstwaarschijnlijk kun jij dus anderen helpen met wat jij leuk vindt om te doen!
  2. Laat niet tegen je zeggen dat je iets niet kan! Ik heb meerdere malen te horen gekregen dat ik iets niet kan, ook met ondernemen. Onthoudt dat niemand weet wat jij in je mars hebt behalve jij. En misschien zelfs niet eens jij, ik durf te wedden dat je meer in je mars hebt dan je denkt. Wat ik afgelopen tijd heb bereikt had ik vorig jaar niet eens durven dromen. Ik bewijs aan mezelf (niet voor een ander) steeds weer wat ik allemaal kan en dat had ik vorig jaar niet eens gedacht. Het enige wat jij moet doen, is in jezelf geloven. Ik snap dat ik makkelijk praten heb en dat het in de praktijk niet zo makkelijk is om je zelfvertrouwen te laten groeien. Zeker als mensen zeggen dat je iets niet kan. Maar als jij iets nog nooit hebt gedaan, hoe weet je dan dat je het niet kan? Misschien kan je het wel!
  3. Kies wat voor jou werkt! Ik heb bewust gekozen om te gaan ondernemen, omdat ik zo het beste kan luisteren naar mijn lichaam. Hierin vind ik heel erg de balans. De balans die ik tijdens mijn studie miste, omdat ik mee moest met de rest en dat kon ik vaak niet waardoor ik steeds die balans kwijt was. Door ondernemen, door te kijken wat voor mij werkt en een dagplanning te maken heb ik balans.
  4. Start voordat je klaar bent! Je hoeft het niet meteen perfect te doen, je gaat fouten maken, je gaat dingen doen waarvan je achteraf denkt ‘oeps, had ik beter anders kunnen doen’. Dat is juist goed, daar leer je van! Zonder die momenten kun je jezelf niet ontwikkelen. Probeer het stap voor stap te doen. Je hoeft niet meteen alles perfect te hebben. Ik zeg altijd, als je wilt ondernemen hoef je maar één ding te hebben om te starten en dat is 1 klant. Je hoeft geen website, social media kanalen of e-mailhandtekening te hebben. Je bent ondernemer wanneer je 1 iemand helpt met wat jij te bieden hebt.
  5. Niet harder, maar slimmer werken! Chronisch ziek en ondernemen, dat vraagt om niet harder maar slimmer werken. Je kunt nu eenmaal niet fulltime werken, maar daardoor moet je juist gaan kijken hoe je productiever kunt zijn in wat je doet. De truck is dat je de uren die je werkt zo optimaal kunt besteden! Kijk daarom niet naar wat je niet kan, maar naar wat je wél kunt!
  6. Balans tussen werk, privé én lichaam! Ondanks dat ik als ondernemer doelen stel, graag wil groeien en veel ambities heb, gaat mijn gezondheid voor. Dat is altijd prioriteit nummer één. Daarom zei ik al, het is balans tussen werk, privé en lichaam. Dat moet je niet onderschatten. Zoek daarom naar jouw balans tussen werk, privé en werk.

Wat als ik zeg dat jij ook kunt balans kunt vinden?

Start vandaag met jouw eigen pad bewandelen en voor jezelf te kiezen! Koop mijn online cursus Grenzeloos Leven en stop met jezelf tegenhouden! Start direct met de online cursus, ontmoet gelijkgestemden én leer denken in mogelijkheden! >> koop hier de cursus.

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest: