fbpx

Chronisch ziek en werk: zo vind je balans tussen werk, privé en lichaam

door | jul 29, 2021 | Leven, Ondernemen

Als zelfstang ondernemer of in loondienst, balans tussen werk en privé is altijd belangrijk. Maar voor iemand met een chronische ziekte (moi) komt er nog één item om de hoek kijken, mijn lichaam. Balans tussen werk, privé en mijn lichaam. Maar wat als je ambities hebt en alles wilt doen?

Chronisch ziek en werk

Via Instagram kreeg ik een berichtje: “Ik vind het zo tof dat je zo goed op jezelf let en bepaalde werktijden hebt ingesteld voor jezelf. Ik heb daar nog wat moeite mee heb je misschien tips?” Tuurlijk heb ik tips!

Ik heb een doel, ik weet waar ik naartoe wil en daar ga ik voor. Dit betekent dat ik focus heb, efficiënt werk en prioriteiten stel. Ik werk 4 uur (soms 5 uur) per dag, vaak in de ochtenden omdat ik dan het meeste energie heb.Ik probeer mijn energie zo goed mogelijk te benutten om de uren die ik werk zo productief en efficiënt mogelijk in te richten.

Ik heb een doel, ik weet waar ik naartoe wil en daar ga ik voor. Dit betekent dat ik focus heb, efficiënt werk en prioriteiten stel. Ondanks dat ik als ondernemer doelen stel, graag wil groeien en veel ambities heb, gaat mijn gezondheid voor. Dat is altijd prioriteit nummer één. Daarom zei ik al, het is balans tussen werk, privé en lichaam. Dat moet je niet onderschatten. 

3x balans leren vinden tussen chronisch ziek en werk

1. Leer nee zeggen

Leren nee zeggen kun je door vragen te stellen, zoals “levert deze taak geld op?” of “is dit belangrijk voor op lange termijn?”. Belangrijke vraag voor mij: “kost het me energie? Begin 2021 ben ik gestopt met drie samenwerkingen omdat het me meer energie kostte dan opleverde. Met het vertrouwen dat er altijd iets nieuws op je pad komt, durfde ik nee te zeggen. 

Daarnaast werk ik met het principe “first things first”, ik werk met een to do lijst en daar kies ik de drie belangrijkste taken uit voor die dag (iets voor opdrachtgevers doen, taak uitvoeren, administratie, iemand bellen, etcetera). Dit betekent ook nee zegen tegen anderen taken. Wanneer ik die taken heb afgerond mag ik van mijzelf stoppen met werken, wanneer ik tijd en/of energie over heb, kies ik nog een taak uit en doe ik die. Maar ik probeer niet meer dan 4 uur per dag te werken. Ook al ik nog wel het gevoel heb dat ik energie over heb, stop ik met werken en steek ik die energie in een wandeling maken, een boek lezen of app ik een vriendin om wat leuks te gaan doen.

2. Leer accepteren dat je niet alles tegelijk kunt

Ik heb geleerd dat ik niet alles op een dag kan doen of verschillende dingen naast elkaar/tegelijkertijd. Dit heb ik niet op de makkelijkste manier geleerd, veel ziek worden, veel over mijn grenzen heen gegaan en vele huilbuien. Het is niet dat ik nu zeg dat ik het nu wel helemaal perfect kan, maar ik het leren accepteren dat ik niet alles tegelijk kan doen. Ik doe het stap voor stap.  

Ikzelf, mijn klanten en mijn omgeving hebben er niks aan als ik over mijn grenzen heen ga waardoor ik ziek word en niet kan werken. Daarom heb ik geleerd om prioriteiten te stellen en efficiënt te werken. Ook heb ik geleerd dat ik het fijn vind om mijn dagen in te delen in blokken.

Ik heb elke doordeweekse dag een soort thema gegeven. Op maandag, dinsdag en woensdag ‘klanten-dagen’. Die dagen werk ik, beantwoord ik belletje en mijn mail. Ik zorg er die dagen voor dat ik alle dingen die ik voor opdrachtgevers moet doen ik heb gedaan. Zo kan ik donderdag en vrijdag met een gerust hart aan Hou Het Luchtig werken, artikelen typen en aan de marketing werken voor Studio Luchtig en Hou Het Luchtig. 

3. Leer focus houden

Wanneer je hebt geaccepteerd dat je niet alles tegelijkertijd kunt doen, is het belangrijk dat je focus vindt én houdt. Juist door je op één taak, project of doel te richten, is het makkelijker om . Komt er iets tussendoor wat niet past bij de taak/project/doel waar je mee bezig bent, waarom zou je het dan doen? Vraag jezelf af:

  • Levert het geld op? Ja, heb je er dan tijd/energie voor?
  • Is het goed voor jouw bedrijf/pr/netwerk? Ja, is het de tijd/moeite waard?
  • Vind je het leuk? Ja, moet het meteen of kan het wachten totdat je je huidige taak/project/doel hebt afgerond?

Past de tussendoor-taak bij één van de drie, en het liefst moet de tussendoor taak alle drie de vakjes aanvinken, dan kun je het doen. Past het niet, verdoe je tijd en energie er dan niet aan en blijf focus houden op waar je mee bezig bent. 

Chronisch ziek en werken doe je door te plannen

Nog één laatste bonustip. Plannen is key! Ik plan tijd voor werk, tijd voor mezelf en tijd voor mijn sociale leven. Maar ook plan ik ruimte in voor mindere dagen. Social gezien ziet dit eruit dat wanneer ik iets afspreek met vriendinnen, de dag ervoor én erna niks plan qua activiteiten. Dan heb ik hem mogelijkheid om bij te tanken (tijd voor mezelf). En voor werk plan ik ruimte in, wanneer ik deadlines heb, zorg ik ervoor dat waneer ik denk ‘dit kan ik binnen 1 week’ dat ik tegen de opdrachtgever zeg ‘binnen 2 weken is het klaar’, dit geeft mij veel rust. 

Chronisch ziek en werken, of dat nu in loondienst is of als ondernemer, vergeet niet dat je naast de balans tussen werk en privé ook te dealen hebt met je lichaam. En dit is net zo belangrijk!!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest: