fbpx

Mijn manier om te leren plannen: weekplanning maken (+ agenda tip!)

manier om te leren plannen

Wat is mijn manier om te leren plannen? Ik plan altijd alles. Altijd al gedaan. Ik zeg vaak ook dat ik mijn energie plan en geen taken plan. Dit klopt ook, ik houd rekening met het feit dat ik ziek kan worden, dus loop ik vaak voor op deadlines. Deed ik al toen ik op school zat en nu voor mijn opdrachtgevers nog steeds. 

Mijn manier om te leren plannen

Mijn manier om te plannen is middels een weekplanning. Voorheen werkte ik met to do lijstje en dat doe ik nu eigenlijk nog steeds maar dan meer gestructureerd. Mijn to do lijstje hield namelijk nooit op, er kwam alleen van alles bij waardoor ik heel onrustig werd. Nu werk ik met blokken, zo plan ik dagen in voor opdrachtgever te werken en plan ik een dag in om voor Hou Het Luchtig te werken. Hier probeer ik me zo strikt mogelijk aan te houden. Vraagt iemand, “kan je dan bellen”, en het is op een tijd die eigenlijk al geblokt, zeg ik “nee” en geef ik een optie wanneer ik wel kan. Diegene hoeft verder niet te weten wat ik ga doen. Maar ik merk als ik te veel ga schuiven ik niet meer toekom aan de taken waarvoor ik die uren eigenlijk had geblokt. 

Lees ook:

Een weekplanning maken

Elke week begin ik hetzelfde en sluit ik hetzelfde af. Vaak begin ik op maandagochtend en soms ook op zondag om alvast wat meer rust in mijn hoofd te creëren. Ik open mijn digitale agenda én papieren agenda. Digitale agenda staan alle afspraken in en mijn papieren agenda is meer mijn planner. 

  1. Ik ruim mijn bureau op! Daar begin ik elke maandagochtend mee, zo in het weekend leg ik er toch een en ander op en ik kan niet werken in rommel. 
  2. Ik check de vorige week. Heb ik alles kunnen afronden? Is er iets blijven staan dat ik nog moet oppakken? Die taken zet ik op mijn to do list én (heel belangrijk) die plan ik in. Vaak meteen maandagochtend, dan is het klaar.
  3. Ik controleer mijn mail en kijk of hier nog taken uitkomen. Deze taken komen bij mijn to do list. Én weer belangrijk, die taken verdeel ik over de werkweek.
  4. Ik schrijf afspraken die in mijn digitale agenda in mijn planner. Zo weet ik beter welke momenten ik de taken van mijn to do list kan plannen.
  5. Ik blok momenten om te werken voor opdrachtgevers en voor Hou Het Luchtig. 
  6. Ik plan momenten om te ontspannen, zoals powernapjes, wandelen en yoga. 
  7. Ik kijk of ik ruimte over heb om iets af te spreken met vriend(inn)en en kijk of hun tijd hebben of ik maak een afspraak voor later, zodat ik die alvast kan blokken. 
  8. En dan begin ik. 
  9. De week sluit ik af door mijn planner te checken of de to do lijst af is. Ik kijk welke taken zijn blijven liggen, moeten die nu of laat ik die voor volgende week? En ik check mijn mail, staan daar nog dringende zaken in? En ik beantwoord de mails die ik binnen 5 minuten kan beantwoorden om een zo leeg mogelijke mailbox te hebben wanneer ik afsluit. 

Waarom ik zo werk? Manier om te leren plannen!

Omdat ik ruimte plan. Als ik alles vol plan en er komt iets bij die week loop ik al vast. En op deze manier plan ik ruimte voor werk, leuke dingen en mezelf. Ideaal! En de planner die mij hierbij helpt is de Structuurjunkie agenda! Ik gebruik de agenda nu al twee jaar en vind het fijn dat het zo rustig is, overzichtelijk en past bij mijn manier van plannen!

Heb jij een manier om te leren plannen? Wat is jouw ideale planning? Laat een reactie achter hieronder in de comments!

Liefs, Fenna

WIL JIJ LEREN HOE JE JE NIET LAAT TEGENHOUDEN DOOR BEPERKENDE GEDACHTEN? OF DOOR JE EIGEN MENTALE OF FYSIEKE BEPERKINGEN? BESTEL DAN HIER MIJN EBOOK “ZO DENK JE GRENZELOOS POSITIEF!

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: