fbpx

Een tas vol medicijnen in het vliegtuig & mijn paklijst met alles wat je nodig hebt

medicijnen in het vliegtuig

Een tas vol medicijnen in het vliegtuig, waar moet je op letten & wat is handig om mee te nemen? Voorbereiding is halve werk, toch? Door mijn eerste soloreis naar Cambridge heb ik veel geleerd over wat je vooral niet moet vergeten mee te nemen! Welke medicatie en extras moet ik meenemen en hoe kan ik de reis zo soepel en gemakkelijk mogelijk laten verlopen voor mij?

Tas vol medicijnen in het vliegtuig

Tijdens het vliegen moet je rekening houden met de medicijnen die je meeneemt. Naast dat ik een lading meeneem aan medicatie (een handbagage is te klein…) moet je dit ook kunnen aantonen dat alle medicatie van jou is, dit doe je op drie manieren:

 1. Originele verpakking
  Zorg dat de medicatie in de originele verpakking zit, dan zit er een stikker van de apotheek op met jouw gegevens.
 2. Medicatiepaspoort
  Bij de apotheek kun je een medicatiepaspoort vragen, dan zetten ze alle gegevens van jouw medicatie op een rijtje samen met de gegevens van de apotheek. Op deze manier kun je nogmaals bewijzen bij de douane dat de medicatie van jou is.
 3. Verklaring
  Het kan zijn dat  is je medicijnenpaspoort alleen niet voldoende is. Daarom is een doktersverklaring in de vorm van een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring slim om mee te nemen. De Schengenverklaring geldt voor de meeste landen binnen Europa en de Engelstalige medische verklaring voor de landen buiten het Schengengebied, zoals Turkije, Rusland en landen in andere werelddelen. Deze verklaringen kun je nodig hebben voor je vliegreis en in het vakantieland.

Ik heb nu verschillende keren in het vliegtuig gezeten met een tas vol medicijnen en er is nog nooit naar gevraagd, maar dat houdt niks in natuurlijk. Ik heb altijd medicatiepaspoort bij de hand, voor de zekerheid.

Lees ook: 

Paklijst:

Voor mijn eerste trip naar Cambridge was ik in eerst instantie van plan om te reizen met alleen handbagage. Maar voor twee weken alleen weg, handdoeken mee en alles, had ik meer ruimte nodig. Dus ging mijn tas vol medicatie naar het ruimbagage. Maar wat neem je mee? Naar een land, met andere eten, een andere cultuur? In de paklijst heb ik alles ingezet, wat je mee kunt nemen:

 • Maagzuurtabletten (indien last van PDS klachten)
 • Allergie tabletten (histamine)
 • Atimos (puffer longen)
 • Alvesco (puffer longen)
 • Voorzetkamer voor puffers
 • Neusspray (tegen inhalatieallergieën)
 • Echinaforce druppels (tegen ontstoken mond van puf)
 • Oordopjes (voor slapen)
 • Medicatiepaspoort halen bij de apotheek
 • Paracetamol
 • Ibuprofen
 • Probiotica
 • Warmte kussen voor rug, zoals die van Thermacare (heb ik altijd eentje bij me!)

Ben ik iets vergeten? Waar moet ik nog rekening mee houden?

Liefs, Fenna

Bewaar dit artikel op Pinterest:

medicijnen vliegtuig

2 Reacties

 1. 5 augustus 2017 / 18:33

  Je zou eventueel nog een doktersverklaring kunnen vragen in het Engels. Dat is handig als je ziek zou worden, maar daar ga je niet vanuit. Heel veel plezier en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: