fbpx

Studeren en ondernemen: waarom je nu moet beginnen!

door | sep 17, 2020 | Leven, Ondernemen

In de zomer voordat ik begon met mijn hbo opleiding Communicatie, startte ik Hou Het Luchtig. Het was niet de bedoeling dat hier een bedrijf uit voortkwam, toch gebeurde het. Ik ging studeren en ondernemen tegelijkertijd én daar ben tot de dag van vandaag heel blij mee! Hou Het Luchtig groeide snel en samenwerkingen kwamen binnen. De volgende stap was mijn bedrijf inschrijven bij de KVK. 

Studeren en ondernemen: begin meteen!

Ik haalde mijn propedeuse in het eerste jaar en ook toen haalde ik al samenwerkingen binnen voor Hou Het Luchtig. Maar in het tweede jaar van mijn studie schreef ik me in bij KVK . Niet per se omdat ik dat wilde, maar omdat ik een opdracht binnenhaalde die te groot was dat ik echt niet zonder KVK  nummer en btw nummer kon. Toen ik vertelde dat ik dat wel een grote stap vond, zei mijn moeder “het enige wat kan gebeuren is dat je je weer moet uitschrijven.”. True! Niks aan de hand, gewoon doen. Ik werkte veelal op zaterdagen veel aan mijn website en ik maakte de content voor de komende week. Doordeweeks plande ik na school bel afspraken en hield ik mijn mail bij. Al heb ik ook weleens tussen de lessen door bel afspraken gehad… voordeel van online ondernemen :). 

Lees ook:

Tweede bedrijf volgde snel 

Net zo organisch als mijn eerste bedrijf ontstond, ontstond ook mijn tweede bedrijf Studio Luchtig. Ik kreeg namelijk steeds vaker de vraag of wat ik doe voor Hou Het Luchtig, ik ook voor andere bedrijven kon doen. Tuurlijk! Hoe je deze stap zet, van student naar ondernemer? Kvk heeft een stappenplan gemaakt voor als je een bedrijf wilt starten als student. Daarnaast lees ik graag en van verschillende boeken heb ik veel geleerd over ondernemer en verschillende manieren van het ondernemerschap, zoals Selfmade guideDurf te leiden en  Company of One. Maar je weet pas of het iets voor je is als je echt begint!

Waarom je nu moet beginnen met ondernemen naast je studie

  • Je doet meer ervaring op in je vakgebied

Je kunt elke zaterdag in de AH werken, niks mis mee! Maar je kunt je ook verdiepen in het vakgebied waar je voor opgeleid wordt. Wat vind je leuk? Waar kun je anderen bij helpen? Wanneer je je eerste opdracht binnen hebt, ben je écht bezig met het uitoefenen van je vak! Als je dan na je studie toch wilt gaan solliciteren dan heb je in ieder geval meer ervaring dan je medestudenten.

  • Experimenteren

Zakelijke mails schrijven, offertes en een factuur mailen. Omzetbelasting doen, administratie bijhouden en mailbox op orde houden. Er komt meer bij het ondernemerschap kijken dan alleen je vak uitoefenen! Door te beginnen met ondernemen naast je studie kun je experimenteren, oefenen en fouten maken. Neem altijd de verantwoording. Maar je klant weet als het goed is dat je student bent, je vraagt (als het goed is) niet de hoofdprijs. Al doende leert men. En als je dan klaar bent met studeren hoef je dat allemaal niet meer te leren!

  • Leren en meteen in de praktijk brengen

In het eerste jaar moesten we een project doen, website maken. Nou, dat had ik dus de zomer van tevoren al gedaan! Maar alles wat ik daar leerde kon ik meteen toepassen bij mijn eigen website, om het te verbeteren. Er zijn meerdere projecten geweest waarbij ik de theorie meteen kon toepassen voor mijn website of voor opdrachten van opdrachtgevers.

  • Begin klein

Hoe begin je? Als je iemand hoort praten over dat hij of zij hulp nodig heeft, meteen zeggen “daar kan ik wel mee helpen, zou ik eens mee kijken?”. Ga eens kijken waar iemand hulp bij nodig heeft en leg dan uit wat je kunt doen om te helpen. 

Wil je meer lezen over ondernemen en mijn ervaringen? In de menubalk vind je onder ‘body’ het kopje ‘ondernemen’. Wat is jouw ervaring met studeren en ondernemen? Laat hieronder een reactie achter!

Liefs, Fenna

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest: