fbpx

Tjarda Struik: Mijn beperking is een geluk bij een ongeluk

door | feb 1, 2023 | Ondernemen, Podcast

Vorig jaar startte ik mijn podcast onder de naam Grenzeloos Leven met de gedachte anderen te inspireren om zich niet te laten tegenhouden door fysieke of mentale grenzen. Samen met mijn aangescherpte visie voor mijn bedrijf en beetje extra lef ga ik de naam verduidelijken. De nieuwe naam is nu namelijk, Ziek Succesvol. Met het doel om jou alles te leren over een bedrijf creëren dat werkt voor jou én jouw grenzen.

Om dit onder de aandacht te brengen ga ik een hele week extra veel waardevolle content delen op mijn Instagram account Hou het Luchtig en zal ik meerdere podcastaflevering publiceren met inspirerende én Ziek Succesvolle ondernemers. Zo kun je een interview luisteren waarbij ik zelf wordt geïnterviewd en vind je later deze week interviews met Yvonne Lankhaar en Jaimy Vanenburg. Volg dus zeker mijn Podcast Ziek Succesvol om op de hoogte te blijven.

Tjarda Struik: Mijn beperking is een geluk bij een ongeluk

Maar eerst is Tjarda Struik, ook wel bekend als blindfuencer, te gast. 

  1. Luister de gehele hieronder de podcast terug via Spotify
  2. Bekijk de podcast op YouTube.
  3. Of scroll verder lees het interview.

Ziek Succesvolle Ondernemer: Tjarda Struik

Voor de mensen die haar nog niet kennen, mijn gast van vandaag is Tjarda Struik, blindfluencer, ondernemer, moeder, spreker en actief in de politiek. Ze ging viraal via TikTok waar ze, met dosis zelfspot laat zien hoe het is om bijna blind te zijn. Ondertussen is Tjarda Struik op elk social media kanaal te vinden en krijgt ze ook steeds meer mogelijkheden om via verschillende kanalen een nieuwe toon te zetten, namelijk een inclusievere maatschappij creëren.

Hoe heb je de stap gemaakt om te gaan ondernemen?

Ik ben begonnen met onbewust bekwaam zijn, ik sprak vaak voor grote groepen maar wel gratis. Mijn zus, die al ondernemer was, adviseerde mij om te proberen er meer van te maken. Zij koppelde mij aan een businesscoach. Ik vond het maken van de opdrachten van de businesscoach erg vervelend. Wat zijn je kernwaarden? Wat is je WHY? Maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik wilde spreken. Maar ook advies geven over inclusie. Toen ben ik begonnen met marketing op social media. Ik ging op Instagram en Tik Tok met als doel klanten te werven om te spreken. En nu is is voor mij uiteindelijk social media ook een verdienmodel geworden.

Wat voor invloed hebben je fysieke grenzen op jou in het dagelijks leven?

Mijn beperking is een geluk bij een ongeluk. Ik ben bijna blind en heb besloten hier mijn selling point van te maken. Ik word er weleens moe van omdat het de hele tijd over mijn ogen gaat maar daarom onthouden mensen mij wel. Daarom ben ik wat unieker en daar zoekt de media mij op. 

Ik ben nu op het punt gekomen dat ik strategischer moet gaan nadenken. Hoe ik dit vast kan houden. Hiervoor deed ik maar wat, wat wel werkte blijkbaar. Ik ga me nu volledig focussen op mijn onderneming. Een spannende stap. Ik had een baan van vier dagen per week maar het was niet meer te combineren. Bovendien deed ik gemeenteraadswerk, twee avonden in de week en ik wil graag burgemeester worden waarvoor ik een traject volg. Dus heb ik keuzes moeten maken.

Wat geeft me energie? Elke keer als ik een boek lees of naar een podcast luister krijg ik daar energie van. Ik vind een raar filmpje maken voor op Tik Tok heel leuk, dus zo ben ik gaan kijken wat ik uiteindelijk vast wilde houden. Afgelopen jaar was overleven. Ik had wel mensen die me hielpen maar ik moest gewoon een keuze maken. Ik ben nu vooral bezig met wat op me afkomt. Uit het netwerk dat ik heb kan ik nog veel meer halen. Ik vind het nu leuk om veel verschillende dingen te doen. Na 1 februari ga ik me meer richten op de acquisitie via social media. 

Wat is succes voor jou?

Succes is voor mij dat ik mijn afspraken beheren en daarmee mijn eigen tijd. De keuze hoeveel en wanneer ik op vakantie ga. En ik vind het belangrijk dat ik reserves heb en tegen een opdracht nee kan zeggen. 

Voel je dat je succesvol bent?

Mijn missie is steeds meer zichtbaarheid voor mensen die anders zijn dan doorsnee, ik ben goed op weg. Mijn commerciële succes is het groot maken van het merk Tjarda. Het merk Tjarda is hoe je naar het leven kijkt. Ik ben bezig met het maken van een format voor een serie voor op Youtube. Ik wil hier natuurlijk wel een bepaalde omzet uithalen. 

Wat denk jij dat de sleutel voor succes is?

Een van mijn kernwaarden is groei, ook als mens dus persoonlijke groei. Je mag jezelf oké vinden. Elke keer als ik een boek lees of naar een podcast luister krijg ik daar energie van. Fouten maken, daarvan leren en dan kijken naar hoe ik het beter kan doen. En steeds weer kijken naar waar je naartoe wil. 

Hoe word je succesvol?

Ik ben psycholoog en als ik contact heb met iemand kijk ik naar mijn aandeel daarin. Dat vind ik interessant. Het maakt niet uit wat je product is, het belangrijkste is dat je dit product kan verkopen en dat kan je als je mensen door en door kent en naar mensen luistert. Kijken hoe je het nog beter kan doen. Op TikTok ben ik mezelf en ik heb niet beseft dat het zo groot zou worden. Interesse hebben in de ander als je iemand ontmoet. Humor vind ik ook belangrijk. Ik heb drie pijlers in mijn bedrijf, het spreken, advies en social media. Voor social media heb ik een manager die voor mij klussen binnenhaalt. Mindset, kennis en een stuk doen heb je nodig voor succes. Ik of mijn product zijn het waard dat de mensen daarvoor goed betalen. 

Hoe zorg je ervoor dat jouw grenzen je hierin niet beperken?

Ik besteed uit wat teveel visuele energie kost. Bijvoorbeeld de boekhouding en het inplannen van de agenda. Ik kijk dan naar efficiency. Ik zoek eerst zelf uit hoe ik het wil hebben en dan besteed ik het uit. Ik heb ook hulp nodig bij het van A naar B komen. Ik vind het lastig om om hulp te vragen… kom je mij bij de receptie halen?.. bijvoorbeeld. Dat vind ik moeilijk omdat ik me dan niet gelijkwaardig voel. Mijn tarief ligt hoog omdat ik dat dan allemaal zelf kan regelen en betalen. 

Mijn ambitie is dat andere mensen met een visuele beperking ook weten dat ze meer zijn dan hun beperking en dat ze weten wat er mogelijk is. Dat het leven toch leuk kan zijn. Ik zou graag willen dat Tjarda een merk wordt en dat ik mijn beoogde omzet haal. 

Wat is je nummer 1 tip voor andere ondernemers? 

Bedenk wat je wil. Je wil ondernemer worden en dus omring je met succesvolle ondernemers. Zoek ze op, luister naar hun podcasts en lees hun boeken. Ik luister meer over deze mensen dan dat ik mijn vriendinnen spreek. 

Laten we kennismaken:

Omdat ik mijn podcast een nieuwe naam geef heb ik extra tijd vrij gemaakt in mijn agenda voor gratis sessies, want ik leer altijd veel nieuwe mensen kennen door zo’n actie en vind ik het extra leuk om je ook echt persoonlijk te spreken. Heb je mij nu net ontdekt en denk je nu ik wil wel eens met mij sparren over mijn bedrijf, schrijf je dan in!

Liefs, Fenna

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook: