fbpx

Yvonne Lankhaar: jezelf voorbij rennen dat is geen succes

door | feb 28, 2023 | Ondernemen, Podcast

Vorig jaar startte ik mijn podcast onder de naam Grenzeloos Leven met de gedachte andere te inspireren om zich niet te laten tegenhouden door fysieke of mentale grenzen. Samen met mijn aangescherpte visie voor mijn bedrijf en beetje extra lef ga ik de naam verduidelijken. De nieuwe naam is nu namelijk, Ziek Succesvol. Met het doel om jou alles te leren over een bedrijf creëren dat werkt voor jou én jouw grenzen.

Om dit onder de aandacht te brengen heb ik een hele week extra veel waardevolle content gedeeld op mijn Instagram account Hou het Luchtig en zal ik meerdere podcastaflevering publiceren met inspirerende én Ziek Succesvolle ondernemers. Zo kun je een interview luisteren waarbij ik zelf wordt geïnterviewd en vind je later deze week interviews met Jaimy Vanenburg en Tjarda Struik. Volg dus zeker mijn Podcast Ziek Succesvol om op de hoogte te blijven.

Maar eerst is Yvonne Lankhaar te gast.

  1. Luister de gehele hieronder de podcast terug via Spotify
  2. Bekijk de podcast op YouTube.
  3. Of scroll verder lees het interview.

Yvonne Lankhaar over succes en ambitie

Voor de mensen die haar nog niet kennen, Yvonne Lankhaar is mijn voorbeeld om je onderneming in te richten zodat het werkt voor jou en jouw grenzen. Ze is psycholoog en ze heeft ondanks chronische rugpijn, waardoor ze niet lang kan zitten, een eigen praktijk waar ze mensen helpt en begeleidt tijdens wandelsessies, met het doel om mensen te laten leven in plaats van overleven. Daarnaast heeft ze ook een online cursus én 5-daagse training

Yvonne Lankhaar en ik kennen elkaar via Instagram en we werken ook samen, maar we spreken elkaar ook regelmatig om bij te kletsen en over het ondernemen te sparren. Dus dat gaan we nu eindelijk nu gewoon weer doen, maar dan wordt het opgenomen.  

Stel jezelf even voor! 

Ik ben Yvonne Lankhaar. Ik ben al 12 jaar chronisch rugpatient. De plannen die ik had als psycholoog zijn daardoor veranderd. Mijn rugklachten zijn plotseling ontstaan en in de eerste instantie ben ik gaan zoeken naar oplossingen door behandelingen. Met het manipuleren door een manueel therapeut.

Ik kwam voor mijn knie, heb ik de rugpijn opgelopen. Ik dacht dat de klachten nog over zouden gaan maar toen bleek dat dit het was wilde ik me er niet bij neer leggen. In 2017 ben ik afgekeurd met mijn klachten en ik zou niet mijn vak als psycholoog uit kunnen oefenen.

Het gaf rust toen ik afgekeurd was. Ik mocht stoppen met vechten. Ik wilde een tijdje rust maar stond al snel bij de KVK met een plan. Ik heb alles rustig op kunnen opbouwen net omdat ik afgekeurd ben. Ik heb ontdekt dat ik wel kon wandelen, althans met minder pijn en ben dus met mijn patiënten gaan wandelen. Dit was de start van mijn praktijk. 

Wat zijn jou fysieke grenzen?

Ik ben sinds 12 jaar rugpatient en heb veel pijn. Ik kwam voor mijn knie en heb door de behandeling de rugpijn opgelopen. Ik het begin doe je veel meer dan je kan en je moet leren je hierin aan te passen. Ik ben wel in een zwart gat gevallen daarna. Ik moet alles steeds aanpassen zodat ik met zo weinig mogelijk pijn de dag doorkom.

Elke schakel heeft een gevolg. Ik moet steeds kiezen bij hele normale dagelijkse dingen. En ik neem alles mee in mijn planning, ik doe ook veel liggend. Als ik lang moet staan bijvoorbeeld bij het naar school brengen van mijn dochter heb ik al meer pijn en moet ik meer rust pakken. De pijn beperkt me.

Wat doe je als ondernemer?

Ik ben afgestudeerd als psycholoog en dit was altijd mijn droom. Het ondernemen online gaf me de mogelijkheid om toch te werken want het bleek dat op kantoor zitten niet haalbaar was voor mij. Ik kon mijn eigen onderneming oprichten dat gaf weer vertrouwen. Ik had er zin in en het gaf mijn leven weer waarde.

Die confrontatie van me moeten aanpassen gaat niet altijd makkelijk. Ik ben blij dat ik een eigen onderneming heb waarbij ik mezelf uit kan dagen. Misschien wel meer dan ik zou doen als ik geen eigen onderneming zou hebben. Ik bedenk ook steeds nieuwe dingen, heel erg leuk en zo ontdek ik wel wat ik in me heb. Maar de valkuil blijft om op een dag niet teveel te doen. 

Wat is succes voor jou?

Succes is groeien in mijn omzet eigenlijk maar dat heeft gevolgen, ook privé dus moet ik kiezen voor een balans hierin. Ik kan geen 60 uur knallen. Ik moet rekening houden met mijn klachten zodat ik er ook kan zijn voor mijn gezin.

De sleutel voor succes zit hem in de basis dat je weet wat je nodig hebt en dat je jezelf dat ook gunt. Voel wat je nodig hebt en maak dit een prioriteit. Soms moet je keuzes maken voor het grotere geheel om het tot een succes te maken. 

Geeft ondernemen juist vrijheid of belemmert het je?

Allebei eigenlijk. Ik ben geopereerd aan mijn rug en heb nu wat minder wandel afspraken omdat ik nog veel moet revalideren. Soms moet ik ook een afspraak afzeggen. Met alle andere zaken moet ik ook flexibel zijn maar het geeft me de vrijheid om te werken wanneer en hoe ik wil.

Wat zijn je ambities?

Ik denk liever op korte termijn omdat ik nu na de operatie ook niet weet hoever mijn klachten gaan afnemen. Het groepstraject vind ik superleuk om te doen en dat zou ik graag uit willen breiden. Ben ook in overleg met een fysiotherapeut om samen te werken. Ik zou graag gestaag willen groeien. Ook lijkt het me leuk het groepstraject fysiek te draaien.

Hoe ziet een werkdag of werkweek er voor jou uit?

Ik ben me bewust dat ik niet makkelijk wat minder kan doen met de kinderen. Zij willen toch die knuffel en dat verhaaltje. En ik wil ook weleens naar de zwemles, daar moet ik dan echt rekening mee houden met mijn werk.

Schrijf je eigen weekschema uit. Oefeningen, ontspanning, zelfzorg, wat geeft energie, reistijden, fysio. Als je dat weet, kan je kijken wat er overblijft voor je onderneming. Maak dit schema liefst per half uur, dat geeft veel inzicht in wat je doet en wat eventueel anders kan.

Als je een onderneming wil beginnen, vraag dan hulp aan iemand met kennis van zaken om het op te bouwen, het kan een grote aanvulling zijn op je eigenwaarde. Mijn Instagram: Yvonnelankhaarpsycholoog.

Liefs, Fenna

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook: