
Flexibel plannen met een conische ziekte, is dat mogelijk? Voorheen had ik een heel strak ritme. Ik wist precies wanneer ik concentratie had, wanneer ik beste kon werken, wanneer op een dag ik het fijn vond om te sporten, wanneer ik graag naar buiten wilde, huishoudelijke taken kon doen en wanneer ik sociaal wilde zijn. Ik had het onderzocht, uitgetest, was over mijn grenzen heen gegaan en het weer aangepast.
Flexibel plannen doe je zo!
- Luister het gehele podcast via >> Spotify!
- Of scroll verder lees de podcast over flexibel plannen én zijn met een chronische ziekte!
Flexibel plannen
Nu vraag ik me af, deed ik dat omdat ik bang was of omdat ik het fijn vond?
Op dat moment vond ik het zeker fijn. Ik leerde veel over wat ik allemaal kon binnen mijn grenzen. Ik ervaarde dat ik me goed kon voelen en me minder ziek voel wanneer ik accepteerde dat ik niet alles kon. Maar juist daardoor veel meer vrijheid ervaarde omdat ik het wel allemaal kon!
Toen ik uithuis ging, was ik half jaar afgestudeerd en net begonnen met fulltime ondernemen. Ik zeg fulltime maar daar bedoel ik mee; parttime werken én fulltime ondernemen. Op dat punt, stapte ik net uit de ratrace van altijd doen zoals het hoort, zoals anderen het kunnen en wordt verwachten dat dat voor iedereen zomaar werkt. Ik kon toen gaan kijken wat ik wil.
Flexibel worden en zijn
Stap voor stap vond ik mijn eigen weg, kreeg ik het zelfvertrouwen om mijn eigen pad te bewandelen. Ik koos voor het eerst voor mezelf. Ik kwam erachter dat ik me minder beperkt voel als ik leer luisteren naar mijn lichaam. Ik voel me minder ziek wanneer ik de vrijheid heb om te werken en leven zoals ik dat wil én kan.
Maar voordat ik het zelfvertrouwen had om daar ook echt naar te kijken, zonder krampachtige angstig te zijn, zijn we zo 2 jaar verder. Op dit punt in mijn leven. En nu stel ik mezelf de vraag: hoe kun je flexibel zijn met een chronische ziekte. Hoe kun je plannen? Wat kun je plannen? Waar stel je grenzen om grenzeloos te blijven?
Werkritme
Ik heb geleerd dat mijn werkritme niet per se beperkt hoeft te blijven tussen 09.00 uur en 13.00 uur. Wel kan ik niet meer werken dan 4 uur. Maar ik kan gerust om 10.00 uur starten en een pauze nemen. Al moet ik nog steeds wennen als ik soms om 14.30 uur achter mijn laptop zit, maar ik werk vrijwel nooit meer dan 4 uur. Mij helpt het om mijn uren en taken te tracken, zo kan ik precies zien wat ik die dag heb gedaan én of ik 4 uur heb gewerkt. Waardoor het voor mij makkelijker is om mijn werkdag af te sluiten, ‘4 uur gewerkt is klaar, morgen weer een dag’.
Sociaal en werken
Dat leer ik. Maar voelt nog zo gek. Dat dat nu kan. Ik moet mijn lichaam vertrouwen en ernaar luisteren. Wat kan wel en wat kan niet. Zo probeer ik flexibeler te zijn. Ook in mijn planning. Laatst vroeg iemand aan mij om ergens te gaan lunchen, maar ik had die dag al wel wat taken op de agenda staan en die week was sowieso niet heel rustig, dus ik twijfelde. Kan ik dat? Kan ik dat erbij hebben? Het is wel leuk? Maar ik moet ook werken en ik wil niet over mijn grenzen heen gaan. Genoeg twijfels. Ik besprak het mijn moeder (heldin!) En zij zei, je kunt daarna toch nog voor uurtje je laptop openen. Ja, inderdaad, dat kan! Ik kan dat!
Flexibel plannen kun je leren
Ook merk ik dat sociale activiteiten echt toenemen en iedereen erop los plant om leuke dingen te doen. Super tof natuurlijk, maar elk weekend iets doen én werken is natuurlijk ook wel intens. Ik merkte dat mijn agenda volliep en weekenden vol werden gepropt. Toen ben ik mijn grenzen wel gaan aangeven en heb ik op bepaalde weekenden of delen van een weekend in mijn agenda staan “niks plannen”. Vaak heb ik dan al iets weekend ervoor of erna of een langere sociale activiteit, zoals feestje, waardoor ik dag erna ook niks wil plannen. Maar het is zo makkelijk om in je agenda te kijken en niks te zien staan en te iets te plannen. Daarom probeer ik zo ook aan mezelf te denken.
Flexibel plannen en chronisch ziek
Dus, hoe kun je flexibel plannen én zijn met een chronische ziekte? Door te luisteren naar je lichaam. Ik probeer in de ochtend dus al in te checken bij mezelf. Doe dit in bed, neem de tijd om even wakker te worden of ga met een kop thee of koffie even zitten. Vragen die ik mezelf dan stel zijn:
- Hoe voel ik me? Energiek, beetje down, lui?
- Hoe heb ik geslapen? Goed, slecht, kan beter?
- Wat moet ik vandaag doen? Wat heeft prioriteit? Kan ik meer dan prioriteit?
- Wat is het weer? Bewolkt, regen, benauwd of juist helder en open weer?
Voorheen stond ik direct op, wekker ging en ik ging iets doen. Nu probeer ik dus wat rustiger op te starten. Zo weet ik beter wat ik van mezelf kan verwachten die dag en probeer ik hierop te anticiperen. Door alleen te doen wat moet of door uurtje later te starten met werken of juist door lekker te starten met werken en daarna naar buiten te gaan.
Liefs, Fenna
DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”
WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!
BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!
Lees ook:
- Chronische ziek en ondernemen: 6 praktische tips en adviezen.
- Schuldgevoel als je niks doet? Stop daar meteen mee!
- Ondernemen en vermoeidheid: hoe start je met weinig energie?
Bewaar dit artikel op Pinterest:
