fbpx

Omgaan met chronische vermoeidheid: van plannen tot schuldgevoelens

Omgaan met chronische vermoeidheid

Omgaan met chronische vermoeidheid, van plannen tot schuldgevoelens. Ik bespreek de vragen die ik het vaakste krijg over omgaan met vermoeidheid vandaag in dit artikel!

Omgaan met chronische vermoeidheid

Voel je weleens schuldig als je iets lichamelijk even niet kan? En hoe ga je hiermee om?

Ja zeker voel ik me hier wel eens schuldig over. Of dat ik het gevoel heb dat ik faal. Het is natuurlijk heel confronterend als je iets niet kunt omdat je lichaam niet meewerkt. Maar uiteindelijk probeer ik altijd te kiezen voor mezelf en soms moet ik dan kiezen voor rust. Alle mensen met wie ik om ga snappen dit en accepteren dit. Dat maakt het makkelijker om nee te zeggen. Daarnaast vind ik het ook fijn, wanneer ik nee moet zeggen tegen iets, dat ik iets anders voorstel, zoals een andere dag. Op deze manier heb ik dan toch niet het gevoel dat ik helemaal nee zeg, maar wordt het verplaatst. Indien dat niet kan, is het gewoon rot en dan is het even niet leuk. Van mezelf mag ik dan halve dag huilen en me rot voelen, daarna weer positief!

Hoe ga je om met chronische vermoeidheid en alle taken die toch moeten gebeuren?

Ten eerste vind ik het altijd fijn om dit even te relativeren, want wat moet nu écht? Dat is eigenlijk niet zoveel, eten en drinken. Als dat op een dag alles is wat je kunt doen, dan hoef je verder niks. Alles kan wachten. Maar snap dat het niet altijd zo werkt :). In het huishouden heb ik bijvoorbeeld hulp van mijn zusje die om de week helpt met schoonmaken, zij doet dan wat grotere dingen zoals stoffen, dweilen, douche en bed verschonen.

En zakelijk/werk gezien zorg ik ervoor dat ik ruimte inplan om momenten van rust en voor mezelf kiezen altijd mogelijk is. Wanneer ik bijvoorbeeld een deadline moet aangeven en ik denk ‘dat krijg ik over een week af’, plan ik daar standaard 1 week extra bij en die datum is de deadline. Voor mij geeft dit rust en voor de opdrachtgever/baas is het alleen maar fijn als het eerder af is.

Hoeveel uur per week werk je en heb je daarnaast nog energie om iets leuks te doen?

Ik werk gemiddeld 4 uur per dag, in de ochtend want dan heb ik meeste concentratie. Ik zou soms 5 uur of soms zelfs 6 uur kunnen werken (dat is wel de extra max.), maar dan heb ik daarnaast geen sociaal of leuk leven meer. Dan zou mijn leven alleen uit werken kunnen bestaan. Als ik 4 uur écht productief werk, wat me vaak lukt, krijg ik erg veel werk gedaan én heb ik energie over voor andere dingen in de middag/avond of in het weekend. Zo probeer ik balans te houden tussen werk en privé. Nog meer tips om balans te vinden tussen werk en privé, lees je hier.

Heb jij vragen of pak jij het anders aan, laat het me hieronder weten in de reacties!

Liefs, Fenna

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

1 Reactie

 1. Erika
  16 september 2021 / 16:23

  Ik heb Nah.grote hersentumor operatie gehad. In 2019.daarna certificaat MHFA gehaald helaas kan er niks mee omdat mensen mij niet geloven.In 2020 ontdekt dat ik 3 nieuwe tumoren heb aan andere kant schedel helaas deze kunnen er niet uit omdat er 2schroeven van vorige operatie aan het los laten zijn.Daarom 2020 bestraling gehad daar wordt je zieker van heb tijdens corona 4keer in ziekenhuis gelegen zonder corona hebben. 1keer epileptische aanval van 5 dagen
  2ekeer insult,toevallen 3 dagen 3keer weer grote Epelepsie aanval 3 dagen.en 4e keer 5 dagen met dubbele longembolie. Loop met rollator rij met scootmobiel gewoon lopen en fietsen kan dus niet ivm evenwicht stoornis. Nu in afwachting of weer operatie of weer bestraling. Ik zou graag willen helpen met mijn ervaringen.masr door de lage accu kan ik niet echt vooruit plannen dus ben je nergens welkom.vrienden en familie laten je stuk voor stuk vallen is niet uitte leggen wat NAaH is een paar vrienden heb ik nog maar degene die de moeite hebben genomen hierover te lezen zei begrijpen mij de rest helaas niet. Ook zit ik een beetje gebonden aan huis omdat ik dagelijks thuiszorg krijg.voir geven van medicatie.en aantrekken steunkousen.Maar op deze manier kan ik nog zelfstandig wonen.
  Het is een raar ongeloofwaardig verhaal ik weet het maar het is echt waar.
  Sorry voor de schrijffouten de leestekens snap ik niet helemaal.
  Hoop dat ik op een of andere manier kan helpen
  Gr erika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: