fbpx

Grenzeloos Ondernemen met Nathalie van fibromyalgieblog.nl 

grenzeloos ondernemen

Nathalie, bekend van fibromyalgieblog.nl, is mijn eerste gast in de rubriek Grenzeloos Ondernemen. Ze vertelt over ondernemen met fibromyalgie en ik vroeg mij af, hoe is het haar gelukt om succesvol te ondernemen met haar fysieke grenzen? 

Grenzeloos ondernemen met Nathalie

Nathalie is blogger en freelancer. En wij kennen elkaar sinds 2018, ontmoet via Instagram en toen een kop koffie gaan drinken, sparren over onze blogs en gezellig samen werken. Al zijn we iets realistischer nu, want we kletsen vooral veel en werken schiet er nog wel eens bij in. En dat doen we nu nog steeds! Nathalie is blogger van het eerste uur en heeft net een vernieuwde website, waar ze haar kennis en ervaring deelt over alles wat met fibromyalgie te maken heeft. Ze heeft geen onderwerp onbesproken gelaten, met meer dan 200 blogs én ze heeft sinds kort ook een e-book over het accepteren van fibromyalgie. Ik vroeg me dus af, hoe lukt het haar om te ondernemen met fibromyalgie…

  1. Luister hieronder de podcast terug via Spotify!
  2. Bekijk de podcast op YouTube!
  3. Of scroll verder lees het interview over ondernemen met fibromyalgie!

Interview: ondernemen met fibromyalgie

Wie ben je? Wat zijn jou fysieke of mentale grenzen? Wat doe je als ondernemer?

Mijn naam is Nathalie en ik ben 27 jaar. Ik heb fibromyalgie en ik deel sinds 2015 mijn kennis en ervaringen op fibromyalgieblog.nl. Door mijn fibromyalgie heb ik fysieke grenzen. Geleerd heb ik dat ik mijn grenzen goed moet aangeven omdat ik anders meer pijn en minder energie krijg. En dat ik daardoor ook mentaal vermoeid raak.

Hoe jouw onderneming is ontstaan? En waarom ben je begonnen met ondernemen? 

Bij mij was het een beetje noodgedwongen. Een half jaar nadat ik afgestudeerd was als begeleider persoonlijke gehandicaptenzorg kwam ik met een burn out thuis te zitten. Dat was in november 2016.

Ik mijn grenzen niet aan kon geven. Altijd maar ja zeggen en eigenlijk continue teveel van mezelf vroeg. Toen ben ik letterlijk neergevallen. Dat was nov 2016 dat ik me ziek heb gemeld en april 2017 liep mijn contract af. Die werd natuurlijk niet verlengd. Ik kreeg wel een ziektewetuitkering maar ik werd behoorlijk gestresst van de brieven van de UWV. Ik wilde daar vanaf en merkte ook wel dat teruggaan in de gehandicaptenzorg geen optie meer was. Ik was nog helemaal niet hersteld. Het ging gewoon niet goed en ik wilde wel iets doen om eigen inkomsten te hebben. Ik had natuurlijk mijn blog al en ik werd ook gevraagd door anderen of ik voor hen teksten kon schrijven. Ik begon met teksten schrijven voor anderen, eén cent per woord, dat was ook echt wat. Ik verdiende er ook niet veel aan, maar ik merkte wel dat er mogelijkheden en opties om mijn eigen business op te zetten. En het is absoluut met vallen en opstaan gegaan.

Op die manier ben ik daar eigenlijk mee begonnen. Terwijl het met mij super slecht ging heb ik toch besloten om te gaan te ondernemen. Om op die manier mijn eigen werktijden in te kunnen delen. Om niet de druk te hebben van een baas die verwacht dat je op je werk verschijnt. Om de eigen regie te hebben. Om in de middag even op ben te kunnen gaan liggen als het nodig was.

Het idee om te gaan bloggen kwam eigenlijk van mijn vriend. Ik heb een jaar lang onder het pseudoniem geschreven en ik merkte dat ik wel heel erg het persoonlijke contact miste met de doelgroep. Het is afstandelijker als de mensen een berichtje zie van: “hey Lara”. Ik wilde gewoon meer van mezelf kunnen laten zien. Echt die persoonlijke dingen. een jaar later, 31 december 2016 heb ik een video opgenomen met de bekendmaking dat ik Nathalie ben en onder mijn eigen naam wilde gaan schrijven. Daar heb ik super veel positieve reacties op gehad en het was voor mezelf ook wel bevrijdend om mezelf te kunnen laten zien. Ik vond het ook wel beperkend om dat stukje persoonlijkheid eruit te halen. Nu deel ik over mezelf, foto’s van mezelf.

Hoe bevalt het ondernemen met fibromyalgie?

Ondernemen met fibromyalgie bevalt prima. Ik kan mijn eigen tijd indelen, voel geen druk van een baas die je op de werkvloer verwacht en ik kan rusten of rustig aan doen als dat nodig is.

Het is zeker wel een zoektocht geweest. Ik wist zeker dat in loondienst werken voor mij geen optie was. Ik moest voor een uitkering gaan of dat ik zelf zou gaan kijken naar welke mogelijkheden ik had. Via mijn blog werkte ik al wel snel met affiliate marketing. Dit paste ik toe en nog steeds artikelen en daar krijg ik commissie op. Ik van wist dat het mogelijk was om met bloggen geld mee te gaan verdienen. Zo ben ik ook mijn eigen online producten gaan creëren, zoals een e-book.

Waarom doe je het? Kan ik niet beter voor een baas gaan werken? Dat is toch makkelijker. Maar ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Absoluut niet.

Hoe heeft je bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Ik ben dus begonnen met kennis delen op mijn blog en teksten schrijven en dat is nu uitgegroeid tot mijn bedrijf dat ‘motivation media’ heet en de fibromyalgie blog is daar een onderdeel van. Ik heb net een nieuw e-book gelanceerd over mijn acceptatieproces. Ik werk nog steeds met affiliate marketing. Ik heb laatst ook hele leuke motivatiekaarten gemaakt. Ook ben ik mijn blog echt aan het uitbreiden. Daarnaast werk ik ook voor klanten en is het echt een combinatie van die twee.

Heb jij balans gevonden tussen ondernemen, fibromyalgie en wat je wil doen? Zo ja, hoe? en hoeveel uur werk je?

Ik plan vaste dagen in voor mezelf. dinsdag en donderdag werk ik een halve dag voor opdrachtgevers. Woensdag, donderdagmiddag en vrijdag zijn dus echt voor mijn blog. Dat probeer ik op die manier in te plannen zodat ik mijn tijd kan begrenzen. In het begin deed ik dat niet en keek ik elke dag waar ik energie voor had. Maar ik merkte dat het heel chaotisch was. Daarom ben ik vaste dagen in gaan plannen. Zo heb ik zelf meer structuur maar ook omdat klanten dan weten wanneer zij mij kunnen bereiken. En zo plan ik tijd voor mijn eigen blog maar ook voor mijn sociale contacten en leuke dingen, wat ik belangrijk vind. Ik werk uiteindelijk zo’n 4 tot 5 uur per dag.

Ik zet nooit een wekker ‘s morgens. Ik wordt op dezelfde tijd wakker. Ik merk dat als ik dezelfde tijd aanhoud om naar bed te gaan ik dan ook wel rond dezelfde tijd wakker wordt. Meestal is dat rond zeven uur en dan uitgerust wakker wordt. Ik begin altijd met een warme douche om mijn spieren los te maken omdat ik eigenlijk met stijfheid wakker word. Ik douche wel koud af omdat ik daardoor wel goed wordt. Dan ontbijten, een half uur/drie kwartier wandelen en vervolgens ga ik aan het werk. Tussen de middag ga ik nog wandelen. Ik werk meestal tot twee uur. Wel met genoeg momenten om rust te nemen. Als ik klaar ben met werken ga ik altijd even op bed liggen om te mediteren, een serie te kijken of om gewoon te rusten.

Het huishouden doe ik dikwijls wel in het weekend, dus poetsen enzo. Omdat ik het niet kan hebben dat dat in de week mentaal ruimte in mijn hoofd neemt. Dat wil ik in het weekend weggewerkt hebben. Voor sociale contacten plan ik in de week vrij. Mijn avonden heb ik graag voor mezelf, ik bel met mijn vriendin in de avond, maar echt fysiek contact trek ik vaak niet. Of ik ga gewoon lekker op de bank zitten met mijn vriend om een speeltje te spelen of tv te kijken. Sociale contacten plan ik dan een middag vrij voor en dat ik dan naar een vriendin ga of dat ik in het weekend een dagje plan.

Hoe maak jij gebruik of misbruik van de vrijheid als ondernemer om je tijd zelf in te delen?

Ik merk wel dat als een vriendin appt of ik tijd heb voor koffie die middag dat ik dan het een en ander ga schuiven omdat ik daar dan zin in heb. Dus zeg ik dat ik er over een half uur ben of dat ik het een en ander afgerond en na een uurtje bij haar ben. Ik heb ook een vriendin die parttime werkt en mij dan door de week overdag vraagt om te videobellen. Als ik dan gezellig vind neem ik gewoon op. Dan heb ik wel zoiets van dat ik de luxe heb om dat te doen. Dan vind ik wel dat ik daar gebruik van mag maken. Ik heb ook wel ooit dat ik wakker word en voel dat het totaal mijn dag niet is dat ik dan zeg dat ik die dag niet werk.

Ik probeer mezelf duidelijk te maken om te bedenken wat het oplevert als ik niet werk vandaag en vrij houd en wat kost het me als ik dingen moet forceren om dingen te doen. Negen van de tien keer komt het erop neer dat ik echt beter mijn rust kan nemen. Ik weet dat als ik een dan rust neemt dat het de dag erna wel weer goed gaat.

Als je je laptop sluit lukt het dan om te rusten? 

Dat wisselt. Soms heb ik wel momenten dat ik een vol hoofd heb en het idee dat ik nog dingen moet. Terwijl soms sluit ik mijn laptop met het tevreden gevoel dat ik alles gedaan heb. ik probeer hierin wel een balans te vinden want ik merk dat ik enerzijds denk dat ik mijn rust moet nemen. Maar als ik nog dingen open heb staan kan ik soms beter mezelf nog pushen om dingen af te ronden dan dat ik ga liggen want ik weet dat ik dan niet rustig lig. Ik moet mezelf rust gunnen natuurlijk als ik er over nadenk dan kan ik ook continue met ideeën in mijn hoofd zitten en dingen die ik wil. en hoe ik het voor me zie. Het is wel belangrijk om tegen jezelf te zeggen dat er morgen weer een dag is of dat ik bepaalde dingen op papier zet want je maakt jezelf helemaal gek.

Ik kan wel de hele dag denken aan wat er nog moet gebeuren maar op een geven moment is het gewoon tijd om rust te nemen. Natuurlijk heb ik ook weleens momenten dat ik ‘s avonds in keer een moment heb dat ik bedenk dat ik ergens over wil schrijven en dat zet ik dan op papier. zonde van dat moment is om dat links te laten liggen. Als ik inspiratie heb werk ik het wel uit maar alleen de basis. Als het een artikel is zet ik het in een word documentje zodat ik het de dag erna daadwerkelijk op de website kan zetten, opgemaakt en wel.

Wat nu? Wat zijn jouw nieuwe doelen?

Ik ben ook nieuwe plannen aan het maken. Ik wil een online cursus gaan maken en ik wil een community kunnen opbouwen dus echt een membership waar dan ook exclusieve content komt. Ik ben mijn blog echt aan het uitbreiden. Daarnaast werk ik ook voor klanten, het is echt een combinatie van die twee. Mijn ultieme doel is, het grootste platform voor mensen met fibromyalgie, in nederland en België. Mensen die net een diagnose hebben, hoop geven en helpen weer te leren leven.

Een ander doel is om in Portugal te leven en werken omdat ik ervaren heb dat ik daar zonder pijn, kan leven. Grenzeloos ondernemen én leven dus! 

Heb je nog een laatste tip voor mensen die ook grenzeloos willen leven? Of willen ondernemen met fibromyalgie?

Een chronische ziekte hoeft je niet te beperken als je leert hoe je er mee om kan gaan. Eigen baas zijn betekent ook dat je moet werken, dat je ook verplichtingen hebt, maar je kan je tijd het wel flexibeler indelen. In het begin ging ik steeds over mijn grenzen wat meer pijn en minder energie gaf. Mijn tip is: leer welke mogelijkheden/grenzen bij jouw lichaam passen, dan kan je de mogelijkheden voor jezelf creëren?

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: