fbpx

Grenzeloos Ondernemen: praktijkeigenaar en fysiotherapeut met fibromyalgie

door | mei 3, 2022 | Interviews, Ondernemen, Podcast

Wanneer het aankomt op ondernemen met een aandoening krijg ik vaak de vraag wat er allemaal mogelijk is. Daarom weer een nieuw interview om dit te laten zien, deze keer met Ise! Ise heeft fibromyalgie, ze is fysiotherapeut, praktijkeigenaar en ondernemer. Dat lijkt wellicht geen logische combinatie met haar fysiek grenzen, maar door te denken in mogelijkheden, balans te vinden en door te zetten is ze op haar 25e praktijkeigenaar én online ondernemer!

Grenzeloos ondernemen met een aandoening

Ise heeft fibromyalgie, ze is fysiotherapeut, praktijkeigenaar en ondernemer. Ze sport om haar klachten de baas te blijven. En ze helpt anderen met een chronische aandoening om een gezonde mindset en levensstijl te krijgen door te focussen op wat je wél kan. Dit doet ze als persoonlijke coach en als fysiotherapeute. Daarnaast heeft ze ook een blog, online coachen én een gratis e-book, deze zijn te vinden op haar website, fitmetise.nl. 

In 2010 lag Ise veel op bed door haar klachten van fibromyalgie en nu sport ze wekelijks, heeft ze haar eigen bedrijf en helpt ze anderen om fit te worden… Ik vraag me af, hoe is het jou gelukt om grenzeloos te leven én te ondernemen met een aandoening? 

  1. Luister hieronder de podcast terug via Spotify!
  2. Bekijk de podcast op YouTube!
  3. Of scroll verder lees het interview over ondernemen met een aandoening zoals fibromyalgie!

WIE BEN JE? 

Mijn naam is Ise en ik werk als fysiotherapeut in mijn eigen praktijk in Eindhoven Noord. Ik kreeg vage klachten, het ging erg slecht met me tussen mijn 10e en 15e levensjaar, waardoor ik alleen nog maar op bed lag. Ik heb verschillende revalidatietrajecten gevolgd en ben beetje bij beetje opgekrabbeld. Uiteindelijk heb ik het zover gebracht dat ik anderen kan helpen. Ik heb de diagnose fibromyalgie gehad, maar ik heb daar niet altijd klachten van.

WAT ZIJN JOU FYSIEKE OF MENTALE GRENZEN?

Soms stel ik te hoge doelen, te veel werken, te veel sporten, te veel sociale dingen of heb ik bijvoorbeeld slecht geslapen. Dan ga ik over mijn grenzen qua prikkelverwerking en tijd voor jezelf hebben. Dan is de emmer vol en soms krijg ik dan hoofdpijn of ben ik heel erg vermoeid of heel chagrijnig. De klachten bij fibromyalgie zijn heel verschillend, je kan van verschillende dingen last hebben. 

HOE ERVAAR JE JE GRENZEN IN HET DAGELIJKS LEVEN? 

Ik heb me door het sporten erg sterk gemaakt, de dingen die ik dagelijks doe geven me niet zo snel meer klachten. Dit proces heeft 15 jaar geduurd en soms kom ik mezelf nog wel tegen. Je moet natuurlijk wel alert blijven dat je je grenzen niet overschrijdt.

WAT DOE JE ALS ONDERNEMER? 

Ik begeleid mensen die fysiek en mentaal sterker willen worden, dit doe ik onderanderen via mijn programma Fit Met Fibromyalgie. Dit is ook online omdat ik dan mensen kan begeleiden die verder weg wonen. Ik heb ook cliënten die ik één op één begeleidt en ik heb ook groepen en help mensen als fysiotherapeute in mijn eigen praktijk.

HOE BEVALT HET Ondernemen met een aandoening?

Ik ben niet zo’n harde ondernemer maar ik kan mijn eigen uren indelen en het geeft me de vrijheid om te doen wat ik leuk vind op de manier die ik leuk vind. De lastige zaken probeer ik als  een uitdaging te zien en dan vind ik het dikwijls ook leuk als het weer gelukt is.

HOE JOUW ONDERNEMING IS ONTSTAAN? EN WAAROM BEN JE BEGONNEN MET ONDERNEMEN? 

Ik heb een periode dagelijks fysiotherapie gehad en die therapeut deed dat erg leuk. Daar is mijn interesse gewekt. Op school had ik ook wel interesse in vakken die een raakvlak hadden hiermee. Door mijn eigen zoektocht werd de interesse aangewakkerd. Omdat de HAVO me lukte wilde ik ook wel weer een stukje verder gaan en een HBO opleiding volgen. 

De HBO studie was pittig, topsport. Mijn focus lag op het sterker maken van mijn lichaam en dan kom je op fitness uit. Ik ben als bootcamptrainer begonnen en later als personal trainer op een sportschool. Ik heb daar heel veel ervaring opgedaan, maar het was vooral fijn omdat ik zelf mijn tijd in kon delen. 

HOE HEEFT JE BEDRIJF ZICH DE AFGELOPEN JAREN ONTWIKKELD? 

Ik kijk echt naar wat mijn klanten nodig hebben en wat ik ze kan bieden. En dat is wel anders dan een standaard fysiotherapie. Ik kan andere mensen helpen omdat ik het zelf ervaren heb. Ik was toen eigenlijk zzp’er maar ik zag mezelf niet als ondernemer. Op die locatie ben ik met andere fysio’s samen gaan werken en ben ik er een beetje ingerold. Op een gegeven moment stopte die fysiotherapeut daar dus heb ik de praktijk overgenomen. En ik ben ook online mensen gaan begeleiden, om zo ook mijn verdienmodellen te ontwikkelen én meer mensen te helpen.

HEB JIJ BALANS GEVONDEN TUSSEN ONDERNEMEN, ZIEKTE EN WAT JE WIL DOEN? ZO JA, HOE?

Mijn grootste uitdaging als ondernemer met een aandoening is om het goed te verdelen. Mijn afspraken met cliënten gaan altijd door, soms ga ik hiermee wel over mijn grenzen. Mijn administratie moet ik echt plannen op tijden dat ik dat wel kan. Een werkdag is steeds anders, maar ik probeer geen lange dagen te maken. Maandagochtend ben ik vrij en dat vind ik heel fijn, dan werk ik wel in de avond. Dinsdag en vrijdag begin ik vroeg en dat is best lastig voor mij. Als ik dan in de middag nog wat moet werken is dat soms wel moeilijk. Ik heb bijvoorbeeld een werktelefoon om de zaken gescheiden te houden en die leg ik ook weg als ik niet werk.

Woensdag is een lange dag maar donderdag is een vrije dag. Dan doe ik nog wel administratie of online wat maar als ik geen zin heb is de dag om bij te komen. Ik wissel fysio en personal training af omdat fysiotherapie zwaarder is. Zaterdag nog één afspraak en dan ben ik klaar. In het weekend deel ik soms nog wel wat op instagram maar niet altijd. Ik heb een huis gekocht en vind het leuk om er mee bezig te zijn. Daardoor heb ik wel ervaren dat er meer is dan alleen werken.

WAT NU? WAT ZIJN JOUW NIEUWE DOELEN?

Omdat ik nu ervaar dat er meer is dan werken neem ik weinig nieuwe klanten aan. Ben meer aan het groeien qua fysiotherapie en ik ga voor een hoger tarief werken. En ik wil online vanalles verbeteren zodat dit meer gaat opleveren. Zodat ik minder uren kan werken. Ik heb mezelf altijd te weinig uitbetaald dus dat gaat veranderen en ik wil ook meer van de voordelen van de vrijheid van het ondernemerschap gaan genieten. Ik wil ook nee gaan zeggen tegen mensen die niet precies bij me passen. Alleen mensen waar ik blij van wordt als ik ze kan helpen zodat het me energie geeft.

HEB JE NOG EEN LAATSTE TIP VOOR MENSEN DIE OOK GRENZELOOS WILLEN LEVEN? OF WILLEN ONDERNEMEN met een aandoening?

Ondanks dat je fysieke grenzen hebt kan je zulke grote stappen maken zakelijk. Ook omdat je energie krijgt van al die kleine stappen die leiden naar zo’n grote stap. Je leert zo ook vertrouwen te hebben in jezelf. Cliënten vragen vaak hoe ze weer fit kunnen worden maar dat gaat bij iedereen anders en dat lukt zeker niet in één sessie. Zo’n proces, in je bedrijf of als persoon groeien of hoe je fitter kan worden, als dat het doel is, dat maakt alles zo moeilijk.

Je kan beter beginnen met het kijken of je gezonder kan gaan eten, meer wandelen en een beter slaapritme creëren, dan zet je kleine stapjes. Ik ben het meeste trots op het feit dat ik dit op mijn 25e heb bereikt ondanks dat ik 10 jaar geleden nergens in geloofde. Deze mindset heb ik veranderd door even dansen en even wandelen als doel te stellen. Met steeds andere doelen, met kleine stapjes vooruit kwam ik verder en durfde ik steeds verder te dromen.

Mijn laatste tip is dat je vertrouwen moet hebben in jezelf, in dat je je doelen haalt en ondanks dat het niet altijd zal lukken je moet doorzetten, zonder te streng voor jezelf te zijn.

Er is zoveel mogelijk als je wilt ondernemen met een aandoening, bekijk hier alle andere interviews!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

ondernemen met een aandoening