fbpx

Op jezelf gaan wonen: geen student meer, wel zzp’er

door | dec 15, 2020 | Leven

Op jezelf gaan wonen is niet niks. Ik schrijf en deel hier daarom ook regelmatig iets over. Omdat sommige mensen het laten lijken dat je het even tussendoor doet. Maar voor mij, als iemand met een chronische ziekte én als zzp’er, is het iets ingewikkelder om überhaupt uit huis te gaan en ook om te verhuizen. Ik deel vandaag hoe ik het aanpak!

Op jezelf gaan wonen

Ik had een eisenlijst aan de woning die ik wilde gaan huren. Misschien wat veel eisen, maar ik houd niet van verhuizen en heb dus geen zin om over een jaar weer te gaan verhuizen. 

Mijn lijstje:

  • Rond de 50 m2.
  • Een buiten/balkon.
  • Bureau moet erin kunnen, naast een eettafel.
  • Geen dingen hoeven delen (zoals badkamer) met anderen.
  • In totaal (inclusief gas/water/licht) liever niet duurder dan 900 euro.

Ik heb een paar maanden gezocht en vond niks wat voldeed, ik was bijna op het punt dat ik mijn lijstje wilde aanpassen tot dat ik tegen kwam wat ik nu ga huren. En dat voldoet aan mijn lijstje. Yay! Je weet het nooit… Wellicht denk ik over een jaar ‘ik zit hier niet op mijn plek’, dan kan ik natuurlijk altijd nog gaan. Maar daar ga ik niet vanuit.

Lees ook:

Vooroordelen van anderen

Ondanks dat ik geen student meer ben krijg ik verrassende reactie over mijn toekomstige woonruimte, ik denk omdat het mijn eerste (huur)woning is. En dat doe je vaak als student en begin je vaak in een studio. Dat heb ik niet. Ik krijg veel reacties zoals, ‘het is helemaal niet klein!’. Nee dat is het niet echt haha. En het andere vooroordeel is natuurlijk dat ik zzp’er ben en of dat ik het allemaal wel in mijn eentje kan betalen. Uuh, ja. Ik heb mij goed voorbereid door een overzicht te maken van al mijn (verwachtte) vaste lasten en zo weet ik wat er maandelijks binnen moet komen. En dat komt er gelukkig. Ook heb ik een buffer opgebouwd, dat vond ik wel erg belangrijk voordat ik van mezelf uit huis ‘mocht’. 

Op jezelf gaan wonen is duur

Ook heb ik tijdens mijn studie veel kunnen sparen, vooral omdat ik thuis ben blijven wonen, en hierdoor heb ik een leuk spaarpotje om alles te kunnen betalen. Wat ik had gespaard is bijna op en alles is duur! Als je dat onthoudt kom je niet voor verrassingen te staan als je zelf je eigen plekje in gaat richten haha. Meubels, aankleding, keukenspullen, verlichting… Misschien maak ik voor een ander artikel een overzicht met spullen die ik heb gekocht en wat dat allemaal mij heeft gekost, laat zeker even een reactie onder dit artikel achter als je dat interessant lijkt! 

Mijn tips:

  • Begin alvast met je uitzet bij elkaar sparen van dingen die je sowieso nodig hebt, zoals pannen. Verjaardagen en kerst zijn handige momenten!
  • Maak een spaarpotje en begin met sparen!
  • Kijk naar je vaste lasten en kijk ook wat daar nog bijkomt, zoals huur/gas/water/licht. Maak in bijvoorbeeld een excel bestand voor jezelf duidelijk wat er maandelijks naar verwachting uit gaat. Nibud helpt je alvast op weg.
  • Maak ook een overzicht van zaken die je nog niet hebt, zoals een eetkamer en stoelen. Google eens naar de prijzen en zet dit alles ook eens in een excel bestand, dan weet je alvast een beetje hoeveel je moet sparen op bovengenoemde spaarpot.

Stap voor stap verhuizen

Daarnaast heb ik er ook bewust voor gekozen om stap voor stap uit huis te gaan en te verhuizen. Zo kan ik door de weeks gewoon werken en houdt mijn lichaam het ook vol. Enige nadeel hiervan is dat je lang kunt stilstaan en na kunt denken over alles… mijn zusje en broer waren allebei heel snel uit huis, lijkt me nu ook wel fijn Mijn broer was binnen een week weg en bij mijn zusje ging het ook reten snel! Ik dacht, dat doe ik anders! De tijd nemen en niet elke dag iets moeten of hoeven. Dat vind ik erg fijn!! Maar waar ik niet over na had gedacht is dat je kunt aftellen en tijd hebt om na te denken. Terwijl het bij mijn broer zo snel ging dat niemand tijd had om er bij stil te staan en het net leek of hij ineens weg was. Hij was ook binnen een week weg… gekkenwerk, maar was sowieso het beste voor hem (en voor mijn moeder denk ik haha)!

Onthoud jij het ook, you can do this! Stap voor stap. 

Liefs, Fenna

WIL JIJ LEREN HOE JE JE NIET LAAT TEGENHOUDEN DOOR BEPERKENDE GEDACHTEN? OF DOOR JE EIGEN MENTALE OF FYSIEKE BEPERKINGEN? BESTEL DAN HIER MIJN EBOOK “ZO DENK JE GRENZELOOS POSITIEF!

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest: