fbpx

Starten met een beperking: laat je beperking je kracht zijn als ondernemer

Starten met een beperking

Je eigen onderneming starten met een beperking? Ik zeg, doen! Kun je niet fulltime werken? Geen excuus! Kom je niet uit een ondernemersgezin? Ook geen excuus! Heb je een droom? Ga er dan voor! Laat je beperking je kracht zijn als ondernemer.

Laat je beperking je kracht zijn als ondernemer

Iemand met een beperking heeft zijn of haar eigen uitdagingen in het dagelijks leven. Je groeit, je leert, je gaat over je grenzen heen en je doet een paar stappen terug. Vaak zijn het uitdagingen die iemand anders niet heeft of wellicht pas op een later moment tegen aanloopt. Ik merk dit redelijk goed met leeftijdsgenoten, ik heb al zoveel moeten doen, overwinnen en heb mezelf al leren kennen. Hierdoor weet ik mijn grenzen, ik weet wat ik wil en ik weet wie ik ben. Terwijl leeftijdsgenoten nog volop aan het kijken, ontwikkelen en ontdekken zijn. Ik ben vroeg volwassen geworden en heb geen ‘gewone’ jeugd/pubertijd gehad. Maar het is niet ondanks, maar dankzij. Dankzij alles wat ik al heb meegemaakt en dankzij mijn beperkingen sta ik waar ik nu sta, doe ik wat ik nu doe en ben ik wie ik nu ben. 

Starten met een beperking

Ik dacht in mogelijkheden. Ik kon niet op zaterdag vakken gaan vullen bij een supermarkt. Ik ben gaan bloggen. Ik was nooit van plan om daar een bedrijf van te maken. Ik wist niet eens dat het mogelijk was. Maar het was (en is nog steeds) wel mijn hobby! En ik verdien er nu geld mee. Van het een kwam het ander, mensen vroegen of wat ik doe voor Hou Het Luchtig, content maken, ik ook kon doen voor hun bedrijven, tuurlijk! Zo ontstond Studio Luchtig. En zo stond ik op zaterdagen geen vakken te vullen maar hielp ik bedrijven, maakte ik content en schreef ik blogs. Dit deed ik naast mijn studie, wat ideaal was voor mij. Ik woonde nog thuis en er zat geen druk op om een inkomen te generen. Ik leerde zakelijke mails schrijven, facturen maken, offertes schrijven en het onderhouden van klantencontact. 

Onderneming starten met een beperking 

Toen ik was afgestudeerd maakte ik de keuze om niet in loondienst te gaan, maar om mijn bedrijven verder uit te breiden. De basis stond, dat had ik al opgebouwd tijdens mijn studie. Maar ik vond het doodeng om de volgende stap te zetten. Hoe kan ik van mijn bedrijven, stabiele bedrijven maken. Hoe zorg ik voor een vast inkomen? Waar moet ik beginnen? 

Tip 1, begin gewoon. Vraagt iemand jou om hulp, zeg ja. Je hebt geen website nodig, visitekaartjes of een bruisend netwerk. Wanneer je tegen een iemand ja zegt en je eerste opdracht gaat doen ben je begonnen! Andere tips en handige weetjes:

  1. Kamer van Koophandel is een handige website met veel tips en adviezen. Ze hebben ook een pagina, gericht voor starten met een beperking. Lees hier het artikel.
  2. Heb jij ondernemersvaardigheden? Ook dat kun je testen, dat doe je hier
  3. Met of zonder beperking, je gaat tegen dezelfde dingen aanlopen. Angst, onzekerheid, spanning. Heel normaal! Praat er met mensen over, online of offline. Vraag om hulp en zet door!
  4. Netwerken, netwerken, netwerken. Ons kent ons! Dat is zeker waar. Vind je het lastig om naar een netwerkbijeenkomst te gaan, zoek dan online contact via bijvoorbeeld Facebookgroepen zoals Meisjes met een ambitie en een beperking of deel je verhaal op Instagram en ga de interactie aan. 

HIERONDER ARTIKELEN MET MEER TIPS:

Boekentips voor jouw als ondernemer met een beperking:

Wat is jouw kracht als ondernemer?

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: