fbpx

Van overleven naar leven: het moment dat ik besefte dat ik niet echt leefde

door | aug 12, 2021 | Mindset

Van overleven naar leven… dat is het moeilijkste wat ik ooit hebben moeten realiseren. Toen ik dat besefte vond ik dat erg heftig. Dat ik niet aan het leven was, maar aan het overleven. Dat ik niet aan het genieten was, maar dat ik constant bezig was met ‘wordt het niet teveel?’. Dat ik niet vooruit durfde te denken, maar steeds bang was voor ‘wat als’.

Van overleven naar leven

Van alle beperkingen die ik heb, is de grootste beperking dat ik mezelf tegenhoud. Ik had het gevoel dat ik het allemaal alleen moest oplossen, dat ik constant moest vechten om te overleven, dat ik mezelf moest verantwoorden en uitleggen wat ik wel en niet kan.

Ik ben een overlever. Ik moest wel.

Ik kwam niet verder en het lukte me niet om iets te veranderen. De knop ‘overleven’ stond voor 100% aan. Om de dag door te komen, om mijn grenzen niet over te gaan, om alle ballen omhoog te houden. Sociaal leven, werk (toen nog school), sporten, hobby’s, rusten, me-time en koken. Krampachtig en angstig was ik om mijn grenzen over te gaan, om ziek te worden en helemaal niks meer te kunnen.

Zo leven was geen optie. Dus begon ik eindelijk met écht leven. Mijn leven. Ik ben mijn grenzen gaan op zoeken en deze gaan verleggen, om te kunnen leven zoals ik wil leven!

School en COVID waren mijn boosdoeners

Eerst school, ik heb tijdens mijn studiecarrière zoveel rekening mee moeten houden, met school. School stond op de eerste plaats. Daarna mijn lichaam en dan social leven. Ik heb dit bewust gedaan, ik wist dat dit de consequenties waren. Maar wat ik niet wist, is hoeveel ik wél kan als ik niet studeer. Achteraf gezien heeft studie mij heel veel tijd en energie gekost, waarvan ik nu een gedeelte van die tijd en energie in werk stop en ander gedeelte overhoud. Na mijn studie dacht ik, nu ga ik kiezen voor mezelf, voor wat ik wil. 

Toen kwam COVID, wat was ik teleurgesteld, ik moest weer rekening houden met iets en daarna mijn lichaam. Ik moest even alles on-hold zetten. Ik kon niet mijn plan om 3 maanden naar Valencia te gaan uitvoeren, ik ben 4 weken in zelf quarantaine gegaan en ik ben veel bang geweest. Op een gegeven moment heb ik samen met mijn ouders afgesproken dat ik liever COVID krijg dan een depressie, mentaal was het te zwaar om met angst en in quarantaine te leven. Ik heb geleidelijk aan steeds weer wat meer gedaan, wel met een beperkt en hetzelfde groepje vrienden en iedereen hield rekening met mij, maar ik kon weer iets. En toen ik eindelijk twee keer was ingeënt viel er een last van mijn schouders. Ik kon weer leven. Ik kon weer plannen en vooruit denken! En dat heb ik de afgelopen maanden gedaan!

Ik wilde meer, ik wil leven

Ik wilde meer, ik wilde leven. Dingen doen, spontane acties ondernemen, kijken wat ik wél kan. Ontdekken hoe ik wil leven. Maar hoe? Door in het diepe te springen en het te doen. Door niet meer bang te zijn om ziek te worden. Toen pas kwam ik erachter wat ik allemaal wél kan. En natuurlijk moet ik soms nee zeggen of dingen verplaatsen als het me te veel word. Of heb ik iets te veel gedaan en moet ik daar paar dagen van bij komen. En dat is zo waardevol. Ik heb zoveel meer het gevoel dat ik leef. Dat ik de controle heb over mijn leven en niet dat mijn lichaam die controle heb.

Maar ik geniet er zo van, dat ik vaak ook veel positieve energie van krijg! Of ik dit tempo wat ik nu heb lang volhoud, geen idee, want ik heb een lekker druk sociaal leven op het moment. Maar voor nu geniet ik er met volle teugen van. Ook hier zal ik mijn balans moeten vinden, maar voor nu laat ik me even gaan. En dat ik dat kan, is iets wat ik nooit had durven dromen. Eindelijk zet ik leuke dingen doen op plek 1. Geen school, geen tentamens en geen COVID (is er natuurlijk nog steeds en let nog steeds op, maar ben twee keer ingeënt en daardoor niet meer bang).

Van leven naar overleven, houd jij jezelf tegen?

Houd jij jezelf tegen? Met mijn online cursus creëer jij een grenzeloos leven. Zodat je niet meer in beperkingen denkt en stopt met jezelf tegenhouden! Je hebt de grens opgezocht van wat jij wilt, wat jouw lichaam kan en hoe jij wil leven. Je leeft je mooiste leven dankzij je beperkingen, je bent grenzeloos positief en ziet eindeloos veel mogelijkheden. Leer denken in mogelijkheden door mijn online cursus te volgen!

Van overleven naar leven. Ik kies voor de juiste balans. Ik kies voor mezelf.

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest: