fbpx

Werk uitbesteden als zzp’er: zo start je en leer van mijn fouten

door | sep 13, 2022 | Leven, Ondernemen

Werk uitbesteden heeft me in het begin zeker ook geld gekost, maar nu levert het me tijd, energie en geld op! Ondernemen is leren, fouten maken en weer doorgaan met leren.

Werk uitbesteden

Tijdens mijn talk waar ik sprak voor groep (startende) ondernemer met een beperking over ondernemen, kreeg ik de vraag: hoe kom je op het punt dat je dingen uit gaat besteden?

Praktisch gezien… Op een gegeven moment zat mijn agenda vol en kreeg ik wel aanvragen voor nieuwe opdrachten. Toen heb ik besloten om met een team aan freelancers te werken zodat ik meer kan aannemen. Maar ook zodat ik kan doen wat ik leuk vind en energie van krijg.

Zo start je met werk uitbesteden

Ik ben gestart met één opdracht, klein. Een opdracht waarvan de ene helft social media strategie was en de andere een website maken. Toen dacht ik, dit ga ik samen met iemand doen. Zodat ik het social media stuk op me kan pakken en iemand anders de website. Dat beviel me goed en toen ben ik verder gaan kijken naar dingen die ik minder leuk vind om te doen. 

Een voor een ben ik hier en daar dingen gaan neerzetten bij anderen. Ben ik gaan kijken met wie ik fijn kan samenwerken en hoe ik het fijn vind om te doen. Soms haalde ik weer dingen terug of kreeg ik het weer terug. En nu heb ik drie vaste freelancers en drie op project basis waarvan inw eet dat ik daar heel fijn mee kan samenwerken. 

En dat is echt niet in een keer goed gegaan. Ik ben zelfs een keer een grote opdracht verloren omdat ik dacht dat een freelancer iets zou oppakken en die freelancer dacht dat ik dat zou doen… Of dat ik meerdere taken bij een freelancers neerlegde en dacht ‘komt goed’, waarbij ik na een tijdje erachter kwam dat vanuit mijn kant de samenwerking niet zo fijn vond lopen en heb ik de samenwerking stop gezet en de taken weer teruggepakt, resultaat agenda meteen bomvol…

Ondernemen is leren

Dus ik heb zeker veel geleerd en het heeft me hier en daar zeker geld gekost… deze fouten moet je niet maken en zo kun je ze voorkomen:

  1. Spreek deadlines af en zorg voor een goede briefing.
  2. Zorg voor goede communicatie en wees je bewust van je eigen werkproces zodat je dit kan delen. Vaak vergeet je te delen wat voor jou logisch en normaal is, dat is altijd logisch voor een ander!
  3. Begin per freelancer met 1 taak uitbesteden en kijk eerst af of je fijn kunt samenwerken.

Boek aanraders om meer over te leren

En nu kan ik me focussen op waar ik goed in ben, sales, klantcontact en strategie, en helpen mijn freelancers mij met de uitvoer en beste resultaat voor de klanten van Studio Luchtig.

Op zoek naar inspiratie over ondernemen met fysieke of mentale grenzen? Luister dan mijn podcast waar ik gasten interview over ondernemen en vele onderwerpen bespreek! >> Volg mij op Spotify!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Werk uitbesteden