
Yvonne Lankhaar en ik volgen elkaar op Instagram! En ik heb laatst een artikel geschreven voor haar website, bekijk hier de blos op haar website, en vroeg daarna of ze mee wilde doen met de rubriek Hou Het Ambitieus. Dat vond ze een leuk plan en zodoende, een nieuwe Hou Het Ambitieus én de eerste van het jaar.
Yvonne Lankhaar is ervaringsdeskundige en wandelend psycholoog
Yvonne Lankhaar ziet veel cliënten in haar eigen parktijk met een chronische ziekte of chronische pijnklachten. De behandelgesprekken vinden wandelend of telefonische plaats. Daarnaast heeft ze een online training ‘omgaan met chronische pijn’ waarin aandacht is voor communicatie en grenzen, belasting en belastbaarheid, kwaliteiten en zelfbeeld en terugvalpreventie. Op de Instagram pagina Yvonne worden veel berichten gedeeld rondom bovenstaande onderwerpen, zeker een aanrader om te volgen!
Lees ook:
- 3 trips voor ondernemen met een chronische ziekte.
- Digital Nomad en chronisch ziek zijn: gaat dat samen?
- Bloggen met een chronische ziekte.
Hou Het Ambitieus door Yvonne Lankhaar
Vertel kort over jezelf, wie je bent en wat je doet.
Ik ben Yvonne Lankhaar, 33 jaar en ik ben psycholoog. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van chronische pijn. In 2011 werd ik door een verkeerde behandeling van een manueel therapeut van de ene op de andere dag pijnpatiënt. Ik klopte zonder rugklachten aan maar ging weg met en sindsdien is er geen dag meer geweest zonder deze rugpijn. Het zette mijn leven op zijn kop. Lang bleef ik vechten tegen de pijn, ik volgde behandeling na behandeling en zocht de oplossing in het medische circuit. Inmiddels studeerde ik af als psycholoog en ging aan het werk. Zo goed en zo kwaad als dat ging met de rugklachten.
Naast werken kon ik echter niets, in mijn vrije tijd kwam ik bij van de werkdag. Omdat ik mezelf veel te jong vond voor die leefstijl startte ik met een groot revalidatietraject. Dat zorgde er echter voor dat de pijn veel erger werd. Alsof alles wat ik onderdrukt had eruit kwam. Ik viel uit op werk en het lukte me niet meer om dit op te bouwen. Uiteindelijk werd ik 100% afgekeurd voor mijn werk. Ik had echter gemerkt dat ik weliswaar niet veel kon zitten maar wel kon wandelen. En dus begon ik vrij snel daarna mijn eigen praktijk als psycholoog. Ik voerde de behandelgesprekken niet zittend maar wandelend. En dat bevalt ontzettend goed.
Waarom ben je begonnen met ondernemen Yvonne?
Ik begon dus met ondernemen omdat ik door mijn fysieke klachten mijn werk als psycholoog binnen de instelling waar ik werkte niet meer kon doen. Ik werd afgekeurd maar wilde ontzettend graag werken. Mensen begeleiden en vooruit kunnen helpen is mijn passie en ik kon me niet voorstellen dat ik dat niet meer kon doen. Uiteindelijk vond ik een andere vorm hiervoor. Naast mijn behandelgesprekken ontwikkelde ik een online training over omgaan met chronische pijnklachten. Om die meer onder de aandacht te brengen begon ik een Instagram account voor mijn bedrijf en daar deel ik veel over leren leven met chronische (pijn)klachten. Van grenzen aangeven, tot zelfbeeld, je eigen kwaliteiten, communicatie en acceptatie, alles komt aan bod. Een nieuwe wereld voor mij, social media, maar ontzettend leuk om ook via deze weg kennis en ervaring te delen en uit te wisselen.
Hoe bevalt ondernemen met een chronische ziekte/beperking?
Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik middels mijn eigen praktijk kan werken. Het geeft me ongelooflijk veel voldoening en zou het niet willen missen. Anderzijds is het iedere dag een uitdaging. Een eigen praktijk is nooit klaar, je kunt altijd nog wel iets doen. Dan heb ik het niet eens per se over administratie en dergelijke. Ik vind heel veel leuk en kan van heel veel dingen enthousiast worden. Ik wil gewoon teveel in mijn hoofd en mijn lijf kan dat niet bijbenen. Dan moet ik echt goed op mijn zelfzorg letten en keuzes maken. Tevreden zijn met wat ik doe of gedaan heb en niet altijd meer willen. De lat omlaag leggen. Dat lukt steeds vaker, soms niet en dat geeft dan weer inspiratie om te delen met mijn doelgroep. Dus eigenlijk is dat dan ook weer niet zo erg :).
Wat is jouw balans tussen ondernemen en je beperkingen in het dagelijks leven? Heb je een balans gevonden? Zo ja, hoe?
Eén balans is er denk ik niet voor mij. Er zijn zoveel factoren van invloed op lichamelijke klachten. Vanochtend moest ik mijn elektrische fiets naar de fietsenmaker brengen en kreeg ik een elektrische leenfiets mee. Die viel op weg naar huis uit waardoor ik zonder ondersteuning verder moest fietsen, funest voor mijn rug. Daar moet ik dan vandaag mijn planning op aanpassen. Een slechte nacht kan mijn planning overhoop gooien. En zo nog tal van voorbeelden. Uiteindelijk komt het er dus op neer in hoeverre je kunt anticiperen. In hoeverre je kunt loslaten wat je in gedachte had om te doen. Dat gaat de ene keer beter dan de andere maar ik word er beter in. De marge van over grenzen gaan is inmiddels ook veel minder groot.
Dus soms ga ik een beetje over een grens, even iets afmaken bijvoorbeeld. Maar heel erg over grenzen gaan, of de grens compleet niet voelen, zoals in het begin, dat is niet meer aan de orde. Dus als je het dan over een balans hebt, ik wandel minimaal 2x per dag. Met of zonder cliënt. Na het wandelen rust ik. Tussendoor werk ik dingen uit, maak ik rapportages, beantwoord ik mailtjes. Mijn telefonische afspraken doe ik wandelend. En tussen het zitten en liggen door doe ik dingen in het huishouden om in beweging te blijven en niet te lang in 1 houding te blijven zitten/liggen. Wandelen en rust afwisselen dat zijn de belangrijkste toverwoorden voor mijn balans.
Van welke dingen word je écht blij en probeer je daarom zo vaak mogelijk te doen voor meer positiviteit?
Ik word er ontzettend blij van als ik zie dat cliënten dingen kunnen veranderen in hun leven. Als ik zie dat kwartjes vallen, jaaa daar ga ik echt van aan en kom ik met bakken energie terug van een gesprek.
Natuurlijk geniet ik ook van veel dingen in mijn privéleven, van mijn twee kindjes, van mijn man, van lekker gek doen met z’n viertjes, ik geniet van de natuur en de vele wandelingen die ik maak, ik geniet van een mooi boek, ik geniet van mezelf ontwikkelen en dingen leren. Ik probeer voor dit alles dus bewuste momenten te pakken. Meer in het hier en nu zijn. Met name leren en ontwikkelen heeft de laatste tijd weer meer aandacht gekregen waardoor ik besefte dat dat voor mij ook echt een belangrijk onderdeel in mijn leven is. Het verdween van mijn prioriteitenlijst door mijn klachten, andere dingen waren belangrijker maar nu heb ik weer ontdekt dat dit gewoon heel erg belangrijk is en mijn eigenwaarde vergroot.
Waar ben je op dit moment dankbaar voor?
Jeetje voor heel veel dingen ben ik dankbaar. Ik ben ontzettend dankbaar voor de mensen die op mijn pad kwamen en mij geholpen en gestimuleerd hebben om mijn eigen praktijk op te zetten. Ik ben dankbaar dat ik waardevol kan zijn voor mensen die bij mijn praktijk aankloppen voor hulp. En ik ben dankbaar voor de manier waarop ik mijn praktijk vorm kan geven. Dat ik een stapje harder kan lopen voor cliënten wanneer dat nodig is, mijn eigen hart kan volgen hierin en niet gebonden ben aan productiecijfers van een grote instelling. Regels van zorgverzekeringen etc. En ik ben dankbaar dat ik de ervaring met mijn eigen pijnklachten in kan zetten als hulpmiddel en het zo toch nog nuttig en waardevol is dat ik dit meedraag. Daarnaast ben ik voor ongelooflijk veel dingen dankbaar in mijn privéleven. Het meeste denk ik voor hele lieve mensen in mijn leven die onvoorwaardelijk veel steun geven.
Heb je 3 tips? Bijvoorbeeld een goed boek/docu/advies. Mag zijn omdat je het leuk vindt of omdat je het aanraadt voor anderen met een chronische ziekte/beperking.
Ja ik heb zeker drie tips:
1. Afscheid nemen
Mijn eerste tip is degene die het belangrijkste was voor mezelf. Als er van alles wegvalt omdat je chronische klachten hebt/krijgt is het zo belangrijk dat je niet enkel afscheid hoeft te nemen van allerlei zaken maar dat er ook dingen voor in de plaats komen. Ik nam afscheid van voetbal, mijn grote passie. Nam afscheid van werk doordat ik afgekeurd werd. Ik nam daarmee afscheid van een groot deel van mezelf. Maar ik geloof oprecht dat ik niet gelukkig had kunnen worden als daar helemaal niets voor in de plaats was gekomen. Kijk naar je kwaliteiten en kijk waar je die toe kunt passen. Zoek naar alternatieven.
2. Plannen en lat verlagen
Mijn tweede tip gaat over plannen en de lat omlaag leggen. Heel vaak blijven mensen vergelijken met wie ze vroeger waren en wat ze vroeger konden. Die oude ik met de oude mogelijkheden is er alleen niet meer. Als je dat voor ogen houdt is het nooit genoeg wat je doet. Dan blijf je jezelf (en anderen misschien ook) altijd teleurstellen. Terwijl je zo je best doet. Ga eens kijken wat je allemaal doet op een dag en kijk of dat realistisch is. Als je wat schrapt, heeft dat dan een positief effect op je klachten? Kijk naar mogelijkheden, niet enkel zwart-wit, ik doe het wel of niet. Soms kun je iets op een andere manier doen en lukt het ook. Misschien opgedeeld in stukjes of misschien met een rustpauze erbij. Onderzoek je eigen mogelijkheden en je eigen grenzen.
3. Praat erover
En de derde tip is praat erover. Deel met de mensen om je heen hoe het voor jou is om chronisch ziek te zijn of chronische klachten te hebben. Stel je kwetsbaar op en praat over je angsten over de toekomst, over je onmacht in het heden, over je schuldgevoel. Ga voelen wat je nodig hebt van de ander en maak dat duidelijk. Maar vraag ook hoe het voor de ander is. Is de ander ergens bang voor, maakt die zich zorgen, is die ergens verdrietig of boos over? Wat heeft de ander nodig? Wat kun jij daarin betekenen? Mist de ander iets, wat mis jij? Welke alternatieven kun je daarvoor bedenken als dat wat gemist wordt niet meer kan. Het kan zo ontzettend opluchten als je samen praat over dat waar heel veel over nagedacht wordt maar waar veel te weinig over gesproken wordt.
Wat een topper die Yvonne Lankhaar, dat is pas denken in mogelijkheden! Schrijven van de rubriek Hou Het Ambitieus doe ik nu al ruim 2 jaar en hier vind je alle ondernemers die ik in die tijd heb gesproken: alle artikelen. Wil jij de volgende keer meedoen aan de rubriek stuur dan een mail naar info@houhetluchtig.nl.
Liefs, Fenna
DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”
WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!
Lees ook:
- 3 trips voor ondernemen met een chronische ziekte.
- Digital Nomad en chronisch ziek zijn: gaat dat samen?
- Bloggen met een chronische ziekte.
Bewaar dit artikel op Pinterest:

