fbpx

25 levenslessen die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd

25 levenslessen

23 maart, vandaag ben ik jarig en word ik 25 jaar oud/jong vandaag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat best oud vind… Het klinkt wel volwassen, toch? Vandaag deel ik 25 levenslessen die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd, doe er je voordeel mee!

25 levenslessen

1. Bewandel je eigen pad

Als ik één van de 25 levenslessen zou mogen kiezen over wat ik heb geleerd, dan kies ik ‘bewandel je eigen pad’. Steeds weer word ik met mijn neus op de feiten gedrukt, er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel opties, zoveel keuzes. Het enige wat ik moet doen ik de mogelijkheden, opties en keuzes kiezen die voor mij goed voelen.

2. Controle

25 voelt als een leeftijd waarop je het ondertussen al wel allemaal onder controle moet hebben en de leeftijd 30 is zo’n getal waarop je alles wel op de rit moet hebben. Daar doe ik NIET aan. Ik zeg, schijt aan de maatschap (op een zo vriendelijk mogelijke manier).

3. Serieus nemen

Mensen nemen jou alleen serieus als jij jezelf serieus neemt.

4. Glitter sokken

Draag altijd glitter sokken!

5. Daten is gezellig

Ik heb afgelopen jaar redelijk veel dates gehad, mijn vriendinnen zijn trots op me haha! Ik heb geleerd dat ik daten gezellig vind, omdat er geen druk voor mij opligt. Ik zou het leuk vinden als ik relatie krijg, maar mijn leven is zo helemaal top! Een relatie is een toevoeging aan mijn leven nu, het is niet iets wat mijn geluk bepaald. Daarom vind ik daten leuk, omdat ik er luchtig mee omga en mezelf respecteer.

6. Hulp vragen mag

Met kleine of grote problemen of struggles, je mag altijd om hulp vragen! Je hoeft niet alles alleen te doen en soms is de oplossing zo simpel.

7. Bekijk het van de zonnige kant

Ook ik heb wel eens mindere dagen waarop alles tegen lijkt te zitten. En neem die zin letterlijk, ‘lijkt’, want natuurlijk zit niet alles tegen, maar het kan op sommige dagen wel zo lijken. Maar je zit hierdoor alleen jezelf in de weg. Je houdt jezelf tegen. Betrap je jezelf op nutteloze negativiteit? Op negativiteit die eigenlijk nergens voor nodig is? Probeer die knop om te draaien en ga kijken naar dingen die wél goed en fijn zin. 

8. Stop met jezelf tegenhouden

Ik kan het niet? Anderen kunnen dat beter? Ik heb het nog nooit gedaan? Dat zijn geen excuses, ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan! Stop met jezelf tegenhouden.

9. Je mag je telefoon een dag wegleggen

Ik ben iemand die heel actief is op Instagram vanwege mijn blog, maar ook omdat ik het leuk vind. En soms voel ik me schuldig als ik even niet actief ben, maar een zondag waarop ik even niet op mijn telefoon hoef te kijken vind ik super fijn! Even geen beeldscherm, raad ik iedereen aan.

10. Vriendschappen zijn belangrijk

Met heel het corona gebeuren voelde ik me soms best alleen, maar het enige wat ik hoef te doen is iemand te bellen, appen of videobellen. Iedereen staat voor me klaar, al mijn vriendinnen hebben he beste met me voor, maar ze kunnen niet helpen of er voor me zijn als ik niks aangeef. Veel van mijn vriendschappen zijn hechter geworden het afgelopen jaar, daar ben ik dankbaar voor!

11. Dankbaar zijn

Schrijf je dankraarheden op, paar keer per week, het helpt je om positief te denken en gelukkiger te zijn!

12. Blijf jezelf ontwikkelen

Blijf jezelf ontwikkelen, op jouw tempo, maar blijf niet stilstaan. Lees boeken, volg cursussen of luister podcasts. Maar blijf leren!

13. Doe wat je leuk vindt

Hele week werk en niet iets doen wat je leuk vindt?! Dat is zonde van jou tijd, van jou leven en van jou! Doe iets wat je leuk vindt. Weet je niet wat je leuk vind? Ga dan op onderzoek uit!

14. Pieker niet zoveel

Piekeren helpt niet. Maar hoe stop je het? Schrijf het op, praat erover of ga meteen over in actie dan in je hoofd te blijven zitten.

15. Je mag je rot voelen

Je mag je een dag rot voelen, alles en iedereen stom vinden. Maar zorg er wel voor dat je hier niet in blijft hangen. Op een gegeven moment zeg ik, “Fenna, zo is het genoeg, en nu verder”.

16. Zelf de slinger ophangen

Ik heb voor mijn verjaardag slingers gekocht en opgehangen, niemand anders die het voor mij doet, dus doe ik het zelf! En dat geldt met alles, hang zelf de slingers op.

17. Ik ben mega goed in een (Netflix)marathon

Het moment dat Netflix aangeeft “ben je nog aan het kijken” en ik denk “ja, ga verder! Fijne avonden :).

18. Omring je met mensen waar je energie van krijgt

Positieve energie vind ik belangrijk en de mensen met wie ik omga zijn geen mensen die energie uit mij slurpen, maar juist mij energie geven.

19. Je hoeft niet iedereen aardig te vinden

Ik hoef niet iedereen aardig te vinden én ik hoef niet met iedereen samen te werken. Ik zou het wel kunnen, maar wil het niet.

20. Wees lief voor jezelf

Je mag NEE zeggen en voor jezelf kiezen. Je moet het juist doen! Kies voor jezelf, kies voor lief te zijn voor jezelf.

21. Bespaar niet op dingen waar je blij van wordt

Word je vrolijk van een koffie to go? Ga dan niet op besparen als je daar blij van wordt. Dat zijn fijne en mooie geluksmomenten.

22. Volg alleen mensen die je inspireren

Gebruik social media om mensen te volgen die je inspireren, niet om mee te vergelijken of jezelf slechter door te voelen.

23. Gun het jezelf

Gun jezelf de tijd voor yoga, uitgebreid lunchen, mediteren, dag niksen, wandelen of wat dan ook. Gun het jezelf! Je bent het waard om voor jezelf te zorgen.

24. Wees niet zo streng voor jezelf

Regels van anderen of die je jezelf oplegt, mag je doorbreken.

25. Oud worden is fijn

Last, bus not least van de 25 levenslessen: Oud worden, gezond/stabiel blijven en vele mooie dingen mogen en kunnen doen, dat is een voorrecht en geniet er elke dag van dat je ouder mag worden!

Dat waren mij 25 levenslessen van de afgelopen 25 jaar. Wat heb jij geleerd het afgelopen jaar/jaren?

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: