fbpx

20 uur per week werken in plaats van 40 uur, dat doe ik door “nee” te zeggen

door | mrt 22, 2022 | Ondernemen, Podcast

Ik werk parttime, maar wel met een fulltime salaris. Dit doe ik door nee te zeggen. Nee leren zeggen, als ondernemer… Mag dat? Mag je nee zeggen tegen een opdracht? Al het werk is toch geld…? Nee, nee zeggen en focus als ondernemer brengt je veel verder! 20 uur per week werken in plaats van 40 uur, dat doe ik door “nee” te zeggen. Leer nee zeggen als ondernemer! In dit artikel deel ik hoe en waarom ik 20 uur per week werk.

Hoe en waarom werk ik 20 uur per week!

 1. Luister de podcast terug via Spotify!
 2. Bekijk de podcast op YouTube!
 3. Of scroll verder lees het artikel!

Nee leren zeggen

 • Ik kies er voor om 4 uur op een dag werken.
 • Ik kies ervoor om mijn dag 3 of 4 keer per week te starten met 20 minuten, yoga
 • En ik kies ervoor om altijd de belangrijkste taken bovenaan te zetten zodat deze niet uitgesteld kunnen worden. 
 • Ik ben productief, niet druk. 
 • Ik doe één ding tegelijk.

Hoe ik dit doe, door nee te zeggen.

Nee durven zeggen is mega belangrijk, want dat is ook kiezen voor jezelf! 

Ik heb nee zeggen leren oefenen. Ik noem het mijn onderbuik gevoel… sommigen noemen het intuïtie. Maar ik noem het mijn onderbuik gevoel, omdat het letterlijk het eerste is wat ik voel, mijn onderbuik. Mijn lichaam reageert op een keuze. Ik stond laatst voor een keuze en ik kreeg meteen buikpijn. Dit is dus mijn onderbuik gevoel, dat eigenlijk al meteen negatief reageert. 

Nee leren zeggen als ondernemer

Toen ik drie maanden bezig was met fulltime ondernemen is mij een baan aangeboden. Mijn bedrijven deden het toen nog niet zo goed en de baan en het bedrijf voldeden aan alles wat ik zou willen. Ik zou best wel willen… Moet ik in loondienst gaan? Ondernemen is risicovol… hoe maakte ik de keuze? Door de tijd te nemen, ik heb letterlijk gevraagd “mag ik er even over nadenken, dan kom ik er morgen of overmorgen op terug.”. Ook heb ik een stapje terug te genomen door naar mijn gevoel te luisteren in plaats van naar mijn hoofd door de volgende vraag te stellen: hoe voel ik me als je ‘ja’ zeg en hoe voel ik me als ik ‘nee’ zeg?

Toen ik ‘ja’ zou zeggen tegen het baanaanbod kreeg ik buikpijn, ik ging meteen piekeren en werd meteen stressvol. En in de situatie toen ik ‘nee’ zei, was ik veel rustiger en op  me gemak. Ik had niet het gevoel dat ik iets ‘fouts’ deed. Dat maakte het heel duidelijk, ik sla het baan aanbod af. 

Ik heb geleerd dat ik niet alles op een dag kan doen of verschillende dingen naast elkaar/tegelijkertijd. Dit heb ik niet op de makkelijkste manier geleerd, veel ziek worden, veel over mijn grenzen heen gegaan en vele huilbuien. Het is niet dat ik nu zeg dat ik het nu wel helemaal perfect kan, maar ik het leren accepteren dat ik niet alles tegelijk kan doen. Ik doe het stap voor stap.  

Ikzelf, mijn klanten en mijn omgeving hebben er niks aan als ik over mijn grenzen heen ga waardoor ik ziek word en niet kan werken. Daarom heb ik geleerd om prioriteiten te stellen en efficiënt te werken.

En prioriteiten stellen is eigenlijk in de basis nee zeggen. Je kunt/wilt/hoeft niet alles tegelijkertijd te doen, dus moet je prioriteiten stellen door ergens anders op dat moment nee tegen te zeggen.

Hoe stel ik prioriteiten?

 • Belangrijkste taken eerst: ik weet dat ik in de ochtend het meeste energie heb, ik ben scherp en daar ligt mijn sterkte. Dus doe ik de belangrijkste taken eerst, voordat ik meetings heb, voordat ik mijn mail open. De dag ervoor heb ik al uitgezocht wat ik als eerste moet doen en dat doe ik.
 • Belangrijke vraag voor mij om prioriteiten te stellen of nee te zeggen is: “koste het me energie? Begin van 2021 ben ik gestopt met 3 samenwerkingen omdat het me meer energie koste dan opleverde. Met het vertrouwen dat er altijd iets nieuws op je pad komt, durfde ik nee te zeggen. 
 • Tijd is geld: Houd een week van al je taken de tijd bij. Echt alles, ook de kleinste dingen! Zo leer je welke taken tijd kost. Zo creëer je inzicht. En vaak lijkt een taak meer tijd in beslag te nemen dan moet. Zet dan een wekker om een taak afronden. Zet een wekker op een half uur en rond die taak af. 
 • Ook heb ik geleerd dat ik het fijn vind om mijn dagen in te delen in blokken. Ik heb elke doordeweekse dag een soort thema gegeven. Op maandag, dinsdag en woensdag ‘klanten-dagen’. Die dagen werk ik, beantwoord ik belletje en mijn mail. Ik zorg er die dagen voor dat ik alle dingen die ik voor opdrachtgevers moet doen ik heb gedaan. Zo kan ik donderdag en vrijdag met een gerust hart aan Hou Het Luchtig werken, artikelen typen en aan de marketing werken voor Studio Luchtig en Hou Het Luchtig. Kies een planner of agenda die past bij hou jij wilt werken!

Hoe zeg je makkelijker nee:

 • Vraag jezelf: hoe voel ik me als je ‘ja’ zeg en hoe voel ik me als ik ‘nee’ zeg?
 • Erg twijfelen tussen twee zaken, maakt het dan uit? 
 • Als ik er heel veel over pieker, is het vaak niet goed.
 • Praat er met anderen over, bekijk het van een ander perspectief. 
 • Bedenk: Je handelt met de feiten die je hebt. Spijt is dus een nutteloze emotie, want als je het had geweten had je het wel anders gedaan. Toch? Dus op dat moment leek het een goede keuze en daarom heb je een goede keuze gemaakt.
 • Zie het als leren en niet als fout. Leer ervan!

Ik heb een doel. Ik weet waar ik naartoe wil. Ik weet wat ik kan. En door mensen die klein denken, ga ik groter denken. Niet door harder te werken, maar door efficiënt en slimmer te werken, verdien ik mijn geld. Ik doe werk waar mijn passie ligt en waar ik goed in ben en dat gun in iedereen! Hier op mijn website vind je ebooks, online cursus en een 1:1 traject, alles om jou te helpen grenzeloos te leven! 

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJF OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

nee leren zeggen