fbpx

Ondernemen met een beperking: van hoe het begon tot waar ik nu sta

ondernemen met een beperking

Ondernemen met een beperking, is dat wel mogelijk? Alles is mogelijk zolang je in mogelijkheden denkt! Van hoe het begon tot waar ik nu sta. Spoiler alert: ik ben niet geschikt om op kantoor te werken.

Ondernemen met een beperking: hoe het begon

Ik ben niet met een idee gestart van ‘ik ga ondernemen en ik heb een super tof plan!’ of ‘ik ga ondernemen met een beperking!’. Nope. Ik begon met bloggen waarvoor ik social media kanalen bijhield van Hou Het Luchtig en vanuit daar ontstond de vraag of ik dat voor andere mensen/bedrijven ook kon doen. Tuurlijk!

Al heb ik mezelf nooit zien werken onder een baas of op een kantoor. Niet dat ik dat niet wilde, ik zag mezelf daar nooit tussen zitten. Eerlijk? Ben ik misschien wel een beetje te eigenwijs om onder iemand te werken hihi. Mijn studieloopbaan begeleider vertelde op mijn diploma-uitreiking dat ik in een van onze eerste gesprekken al had gezegd dat ik na mijn studie wilde gaan ondernemen. Ik heb dat helemaal niet bewust opgeslagen, maar blijkbaar was ik er al mee bezig met welk pad ik wilde bewandelen.

Ik ben niet naïef in het ondernemerschap gestapt

Mijn ouders zijn ondernemers, hierdoor ben ik niet naïef in het ondernemerschap gestapt en ook niet van de een op andere dag. Toch is er een reden waarom mijn broer en zus bewust hebben gekozen om niet te gaan ondernemen. We hebben de vele voordelen van ondernemen van dichtbij gezien, maar ook de nadelen. En er is een reden waarom ik wel bewust voor het ondernemerschap heb gekozen. Ik heb op een gegeven moment bijbaantje dat ik bij mijn ouders in de schoenenwinkel had op zaterdagen in de verkoop stop gezet. Ik heb tegen mijn ouders gezegd, ‘ik stop op zaterdagen met werken’. Waarom? Ik wist dat ik meer kan geld kon verdienen als ik verder ging met bedrijven helpen met hun socials. Ik kreeg één klant en nog één, toen heb ik ontslag genomen bij mijn ouders begin van het derde jaar hbo. Zo is het begonnen.

Ik ben niet geschikt om op kantoor te werken

Ik zeg altijd dat ik een waslijst aan ‘zooi’ heb. Ik heb namelijk een longziekte (BPD), daardoor heb ik weinig weerstand, ben ik snel ziek en ik heb ik 30% minder longinhoud. Hierdoor ben ook ik chronisch moe, powernapjes vind ik daarom fantastisch! Daarnaast heb ik drie krommingen in mijn ruggenwervel (scoliose), dit veroorzaakt dagelijkse pijn in mijn rug en als gevolg daarvan heb ik veel hoofdpijn. En als laatste heb ik een prikkelbare darm (PDS), ik moet hierdoor rekening houden met wat ik eet. Ow, en ik ben ook dyslectisch… 

Wat moet je dan? Ik kan niet fulltime werken. Ik kan niet uur reizen naar kantoor. Ik kan niet 4 uur achter elkaar op een stoel zitten of in een ruimte werken waar het luchtklimaat slecht is. Ik kan niet om 17.00 uur nog een meeting in. Na mijn laatste stage (in totaal 4x stage gelopen), wist ik het zeker “ik ben niet geschikt om op kantoor te werken”. Ik vind het niet fijn als ik op kantoor kwam en eerst de tijd werd genomen om over koetjes en kalfjes te praten, je wordt afgeleid door lieve collega’s die iets vragen of wanneer je net lekker bezig was er werd geroepen ‘koffie?!”. Super gezellig, zeker waar! Maar die flow werkt niet voor mij. Ik werkte ook op stages maar halve dagen en in die uren wil ik graag mijn taken afronden, want ik kan niet overwerken of op een andere dag een uurtje langer blijven. Het werk moet gebeuren in de uren die ik kan werken. En dan wil ik die uren zo efficiënt mogelijk inzetten. Natuurlijk kan dat ook wanneer je op kantoor werkt, tot een bepaalde hoogte, maar ik wilde mijn eigen dingen kunnen doen.

Geld verdienen als ondernemer met een beperking

Het is misschien niet zo’n populair antwoord op de vraag ‘waarom ben je begonnen met ondernemen?’, maar toch is mijn eerste antwoord ‘geld verdienen’. Ik wist het al toen ik twee opdrachtgevers had, ik kon in één uur meer geld verdienen met bedrijven helpen met social media dan bij mijn ouders in de winkel helpen. En het is niet dat ik toen zo hoog uurtarief vroeg, ik ben zeker ook klein begonnen! En nu ik fulltime onderneem en parttime werk, weet ik het zeker: ik kan meer geld verdienen door te ondernemen. Niet ondanks, maar dankzij mijn beperkingen ben ik gaan kijken hoe ik mijn business zo kan inrichten dat ik niet afhankelijk ben van mijn lichaam, maar ook wanneer ik uren niet kan werken of mijn lichaam niet werkt, dat er toch geld binnen komt.

Vrijheid en onafhankelijkheid als ondernemer met een beperking!

Daarna kwam pas het gevoel dat ik met ondernemen ook vrijheid had om mijn eigen ding te doen, zoals powernap in de middag of om 12.00 uur mijn laptop te sluiten indien nodig. Dat gevoel kwam wel pas nadat ik mijn bedrijven zo had ingericht dat mijn inkomsten niet stil staat wanneer ik mijn laptop sluit. En toen kwam ook de vrijheid om te werken waar en wanneer ik wil. Of dat nu thuis is of aan het strand, wanneer er wifi is zou ik overal kunnen werken. En dat gevoel alleen al geeft veel vrijheid!

En eigenlijk kwam pas als laatste de voordelen van ondernemen met een beperking. De mogelijkheid om niet afhankelijk te zijn van mijn lichaam. Dat ik naar mijn lichaam kan luisteren en kan werken in plaats van naar een baas luisteren en werken. Ik bewandel mijn eigen pad, doe dit op het tempo dat mijn lichaam aan kan en dat ik dat wil. Ik kies voor mijn zelf en zo doe ik wat het beste is voor mijn bedrijven. Ik ben mijn bedrijven, ik ben de ondernemer en ik kies. En dat is wat ondernemen met een beperking zo mooi maakt!

Laat jezelf niet tegenhouden

Iedereen, van docenten tot vrienden/vriendinnen en vage kennissen waarschuwde me… moet je dat wel doen? Dat ondernemen? Is het niet fijner als je gewoon een vast inkomen hebt? Wat als je voor lange tijd ziek wordt? Iedereen waarschuwde me. Behalve mijn zus, broer en ouders, zij weten wat ik weet: ik kan dit en ik wil dit. Ook vriendinnen die dichtbij me staan weten dat wanneer ik onderneem ik op mijn beste ben. Dat is waar ik goed in ben. Dat is waar ik de uitdaging vind die ik wil ervaren. Ik er ook achtergekomen dat het ondernemen op zich iets is wat ik wil. Als morgen alle social media kanalen uit elkaar klappen blijf ik ondernemen, ik moet alleen iets anders vinden waar ik mijn ei in kwijt kan. Ik zou zeggen, leef grenzeloos! Laat je beperking je kracht zijn: lees hier hoe jij kun starten.

Waar begin je? Laat je inspireren! Boeken die mij hielpen:

Van denken in beperkingen, naar grenzeloos leven! 

Je laat je tegenhouden door je eigen fysieke en mentale grenzen, waardoor er niks veranderd. Je komt energie en tijd te kort. Balans vinden tussen wat je wilt en wat je kan lijkt onmogelijk. Je beperkingen houden je tegen. Of houd jij jezelf tegen? Met online cursus Grenzeloos Leven creëer jij een grenzeloze mindset. Zodat je niet meer in beperkingen denkt en stopt met jezelf tegenhouden! Je hebt de grens opgezocht van wat jij wilt, wat jouw lichaam kan en hoe jij wil leven. Je leeft je mooiste leven dankzij je beperkingen, je bent grenzeloos positief en ziet eindeloos veel mogelijkheden. Als ik het kan, kan jij het ook! -> Meer informatie over de online cursus.

Niet ondanks, maar dankzij mijn beperkingen ben ik nu ondernemer. Niet door harder te werken, maar door efficiënt en slimmer te werken, verdien ik mijn geld. Ik doe werk waar mijn passie ligt en waar ik goed in ben en dat gun in iedereen! Jezelf niet laten tegenhouden is een onderwerp in mijn nieuwe online cursus Grenzeloos leven. Start vandaag nog met denken in mogelijkheden ja, ik wil Grenzeloos Leven!  

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: