fbpx

Column van mama: onmacht bij benauwdheid

door | mei 11, 2021 | Column van mama, Mindset

Als klein kind kon Fenna opeens erg boos worden. Ik heb nog een beeld voor me dat ze in de hal stond, tegen de muur schopte en de jassen van de kapstok aftrok. Pas jaren later is me duidelijk geworden dat ze dat deed als ze benauwd was. Pure paniek omdat ze geen lucht kreeg…. onmacht bij benauwdheid.

Onmacht bij benauwdheid

Ieder mens moet geleverd worden met een gebruiksaanwijzing, maar bij iemand met een beperking moet de gebruiksaanwijzing toch wel wat langer zijn. Zou het leven zoveel makkelijker maken. Maar het is zoals het is en we hebben geleidelijk aan geleerd welke aanpassingen voor haar moesten maken.

Maar ik vertelde over boos worden. Boos worden als je benauwd bent, als je je weer niet goed voelt (jouw goed), als je weer iets moet afzeggen omdat je denkt ‘is niet goed voor mij’. Als je niet kan doen wat je wilt. Als mensen je voor jou gevoel tegenwerken of geen begrip hebben voor de situatie. Boosheid komt dikwijls voort uit een gevoel van onmacht. Boos worden heeft natuurlijk totaal geen nut, maar het is wel begrijpelijk. Het kost alleen maar energie, maar als je denkt dat je er wat mee opschiet vooral een keer doen. 

Uit je dak door onmacht bij benauwdheid

Lekker uit je dak en even tegen iedereen en alles aanschoppen. Soms heerlijk. Iedereen wordt wel eens boos omdat iets niet lukt, toch? Aanpassen en doen wat je wel kan. Klinkt heel makkelijk maar dat is het echt niet. Hoe ga je daar mee om? Meestal, denk ik, slijt het gevoel wel en als je een kanjer bent probeer je het later nog een keer. Of als je achteraf snapt dat het echt niet weggelegd is voor jou, accepteer je het en misschien kan je het op een andere manier doen. En dan ben je ook een kanjer. 

De moraal van dit verhaal

Waar gaat het hier nou eigenlijk over? Dat je boos mag worden, dat je je aan moet passen? Het gaat over dat, als je met alle dingen die tegenzitten toch je eigen weg leert volgen, je een kanjer bent. Maar dat gaat een leven lang niet zonder slag of stoot. Gewoon een kwestie van volhouden, doorademen en het leven soms niet te serieus nemen. Hadden we die vaardigheid nou allemaal maar op ons dna. Zou zoveel makkelijker zijn, maar voorlopig blijft het een uitdaging, een leerproces. 

Herken jij je ook in dit verhaal over onmacht bij benauwdheid?

Liefs,

Ineke, mama van Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

Lees ook:

OVER DE COLUMNISTE

Deze column is geschreven door mijn moeder, Ineke. Meer verhalen van haar lezen? Alle artikelen die mijn moeder heeft geschreven zijn te vinden in menu onder het kopje MIND of bij COLUNM VAN MAMA.

Fenna: “Deze artikelen komen tot stand wanneer mama tijd en inspiratie heeft om iets te schrijven, dan typt ze op haar iPad een verhaaltje en mailt ze het naar mij. Wanneer dit dan in mijn mailbox staat lees ik het altijd als ik alleen ben. Het is vaak confronterend en altijd superlief. Dank je wel mama!”

Bewaar dit artikel op Pinterest: