fbpx

Yoga met scoliose: waarom ik het fijn vind & handige YouTube video’s

yoga met scoliose

Yoga met een scoliose, gaat dat wel samen? Eerst dacht ik van niet, nu denk ik daar anders over. Sinds korte tijd doe ik regelmatig aan yoga en nu vind ik het erg fijn, vooral voor mijn scoliose! Ik probeer zoveel mogelijk aan sport te doen om mijn rug sterk te houden, dit is niet altijd even makkelijk vanwege mijn astma. Je hoeft mij geen rondje te laten hardlopen… yoga is wel iets wat mijn lichaam kan. Wil je meer lezen over scoliose, kijk dan hier ook.

Yoga en scoliose 

In een vlog die ik een maakte begin 2019 zie je al dat ik yoga doen met behulp van een YouTube filmpje. Dit vind ik voor mij een erg fijne manier van yoga beoefenen. Er zullen altijd bewegingen zijn die ik niet kan doen vanwege mijn scoliose en zo kan ik het op mijn eigen tempo doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaker heb geprobeerd om via YouTube aan yoga te doen, maar wanneer ik dan een filmpje keek waren het te veel lastige houdingen die mijn rug niet kan maken. Toen kwam ik een filmpje tegen van Boho Beautiful die ik grotendeels wél mee kan doen en allemaal fijne bewegingen zijn voor mijn rug en waar ik spierpijn van krijg, altijd een goed tekenen wanneer je je rug sterker wilt maken.

Vermindert yoga een scoliose?

Er is zelf een onderzoek geweest om te kijken om bepaalde yogahoudingen een scoliose kunnen verminderen. Geen idee of het ook realistisch is… Maar voor mij is yoga vooral fijn vanwege 3 redenen:

 1. Het maakt mijn rug soepeler
 2. Yoga maakt mijn rug sterker
 3. Je leert bewust omgaan met je lichaam door bewust bepaalde bewegingen te maken

Mijn tip is om het filmpje kort door te nemen en te kijken of het haalbaar is voor jouw rug. Als het goed is weet je redelijk wat je rug wel en niet (aan)kan. Daarnaast hoef je niet alles mee te doen, als je een oefening even overslaat omdat het niet lukt, dan is dat geen ramp. Of wanneer je een oefeningen maar ‘half’ doet, ook geen ramp. Zoals bukken en mijn tenen aanraken, dat kan ik niet, ik doe wel mee met de oefeningen, maar raak ik mijn tenen totaal niet aan.

Én nog een tip, gebruik een yogamatje. Het voorkomt dat je handen en voeten tijdens de oefeningen niet wegleiden. Yogamatje wat ik fijn vind, vind je hier.

SportSport

Lees ook:

Handige YouTube video’s

 • Yoga for Tension Relief
  Dit filmpje is een van mijn laaste favorieten! Ik ben sowieso een groot fan van Yoga With Adriene. Ik heb meegedaan aan haar 30 dagen challenge en sindsdien doe ik meerdere malen per week yoga.
30 dagen challenge, zeker een aanrader!
 • Morning Workout
  Dit is het yoga filmpje waar ik het eerder over had, van Boho Beautiful. Dit vind ik echt een aanrader!
 • Back pain relief
  Deze is ook van Boho Beautiful, ik vind haar filmpjes fijn en duidelijk.
 • Vinyasa Flow
  Wil je een Nederlands yoga filmpje, dat kan! Dit filmpje heb ik als tip gekregen van een Instagram-volger, dank je wel!

Laat een reactie achter als jij nog meer fijne YouTube filmpjes hebt over yoga! Wil je nu andere, niet yoga gerelateerde, oefeningen voor een scoliose, dan vind je dit artikel vast interessant! En wil je meer lezen over scoliose, kijk dan hier ook even naar.

Liefs, Fenna

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

WIL JIJ LEREN HOE JE JE NIET LAAT TEGENHOUDEN DOOR BEPERKENDE GEDACHTEN? OF DOOR JE EIGEN MENTALE OF FYSIEKE BEPERKINGEN? BESTEL DAN HIER MIJN EBOOK “ZO DENK JE GRENZELOOS POSITIEF!

Lees ook:

* Dit artikel heeft op 30-11-2020 een update gekregen.

3 Reacties

 1. Truus
  15 november 2019 / 20:14

  Hi Fenna, heb je wel eens kennis gemaakt met yoga voor scoliose van Jana Spierings? Jana heeft veel kennis van scoliose en heeft opleidingen gedaan in New York. Yoga wordt vaak afgeraden bij scoliose, omdat veel houdingen eigenlijk te belastend zijn. De scoliotische bochten zijn vask structureel beperkt in hun bewegingen en eronder en erboven zit vaak een overbeweeglijk stukje. Als je enthousiast aan het bewegen gaat is het goed mogelijk dat je enorm compenseert en dus overbelast op die hypermobiele gedeeltes. Of juist lekker roteert met de tosie mee…. Daarom ben ik iha niet echt een fan van het doen van yoga of oefeningen via filmpjes, zonder dat iemand eerst echt goed kennis heeft van eigen rug en mogelijkheden…

  • 20 november 2019 / 11:55

   Hallo Truus, ken ik nog niet, dank je wel voor de tip! ik heb zelf al wel veel kennis van mijn rug en wat mijn lichaam wel en iet kan. Daarom doe ik alleen de oefeningen waarbij ik mij fijn voel. Liefs, Fenna

  • carine
   19 juli 2020 / 23:35

   Ik ken Jana, volgde 1 van haar eerste workshops waar ik de enige betalende deelneemster was. Ik reed er met plezier 3 uur voor vanuit België. Ik leerde enkele fijne tips en houdingen. Nadien wilde ik nog aansluiten op een reeks. Maar toen merkte ik dat dit meisje erg op geld uit is…ik zou opnieuw moeten betalen voor deel 1 wat ik al volgde en bovendien erg minnetjes uitvalt om het “workshop” te noemen. Nee als je écht professioneel begeleid wil worden, kies dan voor Yogaberry in UK. Die dame weet van aanpakken en is niet zo bezig met “is mijn foto Instagrammable” 🙄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: