fbpx

Hoe heb je op je 26e al zo’n positieve mindset?

door | apr 5, 2022 | Mindset, Podcast

Een positieve mindset ontwikkelen? Hoe krijg je op je 26e al zo’n positieve en sterkte mindset? Eind maart was ik jarig, pff 26 jaar al weer. We gaan nu echt richting de 30. Gelukkig vind ik dat alleen maar fijn! Maar hoe komt het toch dat ik nu al zo’n positieve mindset heb? Die vraag kreeg ik laatst en beantwoord ik graag!

Positieve mindset

  1. Luister de podcast terug via Spotify!
  2. Bekijk de podcast op YouTube!
  3. Of scroll verder lees het artikel!

Hoe heb je op je 26e al zo’n positieve mindset?

Afgelopen jaar, het jaar dat ik 25 was, was voor mij echt een heel fijn jaar! Klaar met studeren, lekker aan het ondernemen en ik hoefde alleen maar dingen te doen die ik wilde doen, wanneer ik dat wilde doen en hoe ik dat zelf wilde doen. Heerlijk! Daarnaast heb ik veel tripjes gemaakt, alleen, met mijn gezin en met mijn vriend. Hij droeg ook bij aan een mooi jaar. Ik woon ook een jaar op mezelf, wat me veel heeft geleerd en mooie momenten heeft gebracht. Ook heb ik veel met vriendinnen gedaan! Ik heb van elke dag genoten. Leerde nog meer over wie ik ben, wat ik wil en hoe ik dingen wil doen. Ik kan met 100 procent zekerheid zeggen dat ik het jaar als vijfentwintiger echt heel leuk vond én ik hoop dat ik dit alleen nog maar kan voorzetten! 

De enige die dat kan doen, ben ik zelf. Laatst las ik een zin, het enige waar je controle over heb zijn je eigen gedachtes. Het is echt één en al mindset dat ik kan leven hoe ik wil leven. Oké, en doorzettingsvermogen… Ik weet wat ik wil, wat ik kan. Door een positieve en streke mindset kan ik dit dus bereiken. Dit betekent niet dat ik wanneer het tegenvalt of alles tegenzit ik opgeef, doorzetten behoort dus ook zeker bij een sterke mindset. 

Mijn ziekte maakt me sterker

Via Instagram vroeg ik wat jullie aannames zijn over dat ik een goede mindset heb op mijn 26e?

  • Ik denk dat je ziekte je veel sterker heeft gemaakt.

Zeker! Ik moest snel volwassen worden. Bijvoorbeeld, terwijl op de middelbare school klasgenoten naar de stad ging om te shoppen ging ik naar het ziekenhuis of naar de fysio. Ik heb nooit een onbezorgde jeugd gehad daardoor. Ik moest altijd opletten, met bijvoorbeeld gym kon ik niet zomaar meedoen. Ook tijdens de middelbare school droeg ik een brace voor mijn scoliose. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld niet zomaar ergens gaan logeren, omdat ik mijn brace niet zelf aan en uit kon doen. Ook was ik al vroeg bezig met doktersafspraken, samen met mijn ouders natuurlijk, maar je hebt wel andere gesprekken op zondagochtend aan de keukentafel als je maandag naar het ziekenhuis gaat en niet naar school. 

Ook ik heb al vroeg leren doorzetten. Ik en mijn ouders hebben van baby af aan te horen gekregen wat ik allemaal niet zou kunnen. Toen ik geboren werd, zou ik de middag niet halen. Toen ik dat wel deed, zou ik de rest van mijn leven afhankelijk zijn van een rolstoel en zuurstof. Mijn ouders hebben hier serieus een andere auto voor gekocht die lekker groot was. Toen ik naar school ging zou ik hier langer over doen. Ik zou vaak blijven zitten omdat ik veel ziek was en te veel zou missen. Toen ik naar het mbo ging, zou ik niet naar het hbo kunnen. Toen ik wilde ondernemen, zou ik dit niet mogen omdat het te veel risico zou zijn als ik ziek zou worden. 

Mijn ouders hebben me geleerd om te kijken naar wat wel kan. Toen ik dat nog niet kon, deden zij dat voor mij. Ik heb leren doorzetten, door te kijken wat wél kan. Door stap voor stap uitdagingen aan te gaan en niet alleen te kijken naar wat er allemaal fout zou kunnen gaan. 

En ik had snel discipline. Dat hing ook wel samen met mijn faalangst, soms steekt dat nog de kop op, maar gelukkig ben ik er veelal overheen. Omdat ik veel te horen kreeg wat ik allemaal niet kon, wilde ik aan anderen en mezelf laten zien wat ik wel kon. Omdat ik, ook toen ik nog heel klein was, wist wat ik kon. Ik kon het allemaal, daar was ik heilig van overtuigd. Maar misschien niet allemaal in een keer of misschien niet helemaal op het normale tempo.

Mijn ouders hebben me nooit het gevoel gegeven van druk, maar die legde ik er zelf op. Stukje compenseren van wat ik niet kan, door te laten zien wat ik wél kan. Dit doe ik soms nog steeds, bewust en onbewust. Maar gelukkig doe ik 95% van de tijd alleen nog maar dingen die ik écht zelf wil doen en niet om aan de verwachting van een ander te voldoen. 

  • Door schade en schande ontdekken.

Ooh, zeker! Ik had zeker niet altijd een sterke mindset. Als puber was ik heel verlegen! Als je mij toen had verteld dat ik nu elke dag stories plaats op Instagram, had ik je nooit geloofd! Ik viel het liefste niet op. Presentaties geven vond ik verschrikkelijk, zo erg dat ik er misselijk van werd. Toen ik net begon met bloggen stond er het eerste half jaar helemaal geen foto van mij online. Ik was veel te verlegen. Het is echt een proces, stap voor stap. Klinkt heel cliché, maar het is wel waar. Je kunt niet van de een op andere dag een sterkte mindset hebben. 

Hoe krijg jij een goede en positieve mindset?

Hoe ik dat nu een goede midset heb weten te ontwikkelen is door het allemaal wél te doen. Door mezelf niet tegen te laten houden door angst. Door mezelf toe te staan dat ik bang bent, om te falen of om iets fout te doen. Maar het dan alsnog te doen. Door op jezelf leren vertrouwen en lief te zijn voor jezelf. 

Om een sterke mindset te ontwikkelen moet je jezelf dat gunnen, trainen en doen. 

  1. Gunnen in de trant van, zelfvertrouwen hebben om lief te zijn voor jezelf. Te zeggen tegen jezelf dat jij het mag. Dat jij iets mag doen! Denk positief over jezelf. Als jij blijft zeggen tegen jezelf dat je het niet kan of dat anderen het beter kunnen, dan zal je geen goede mindset krijgen. Praat tegen jezelf, zoals je ook tegen je beste vriendin praat. Motiveer jezelf! 
  1. Je mindset trainen kun je doen door dankbaarheden op te schrijven en jezelf te trainen om ook in kleine dingen geluksmomenten te zien in plaats van alleen maar grote. Hierdoor leer je zien wat je allemaal wél kan. En door rolmodellen te zoeken die jou inspireren zodat je kunt zien wat er allemaal mogelijk is! Lees boeken, volg mensen op Instagram en luister podcast. Laat jezelf inspireren door alle mogelijkheden. 
  1. En doen, laat je niet tegenhouden door angst! 

Ik heb een doel. Ik weet waar ik naartoe wil. En ik weet wat ik kan. En door mensen die klein denken ga ik groter denken. Hier op mijn website vind je artikelen over mindset, ebooksonline cursus en een 1:1 traject, alles om jou te helpen naar een grenzeloos te leven! 

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJF OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

positieve mindset