fbpx

Scoliose & brace: 5 jaar een brace dragen, mijn ervaringen!

scoliose brace

Van een scoliose naar een brace… Op twaalf jarige leeftijd kreeg ik een groeispurt. Ik groeide 16 centimeter in één jaar tijd. In dat jaar ontstonden er drie krommingen in haar ruggenwervel. Ondanks dat ik gewoon wekelijks onder behandeling was bij de fysio is dat er toch tussendoor geglipt. Als we het eerder hadden gemerkt, wat ook logisch was geweest, had het niet zo ver hoeven komen. In groep 8 kreeg ik de diagnose scoliose.

Geen operatie, wel een scoliose en brace

Door de drie krommingen sta ik redelijk recht en zie je de scoliose eigenlijk niet. Dat is het voordeel van drie scolioses. De eerste zit boven in mijn nek, de tweede tussen mijn schouderbladen en de laatste in mijn onderrug. Mijn grootste kromming is groot genoeg voor een operatie, maar vanwege mijn longen, omdat die zo slecht en kwetsbaar zijn, kreeg ik eerst een brace. Op mijn dertiende kreeg ik Mexicaanse griep en nog een longontsteking en verloor ik 30 procent van mijn longinhoud. Toen ben ik drie maanden uit de running geweest. Sindsdien heb ik mijn longdingetje en mijn rugdingetje. Ik noem het altijd ‘mijn zooi’. En het werkt elkaar heel erg tegen. Een operatie is nu niet meer mogelijk omdat mijn longen dat niet aankunnen en sporten om mijn rug sterker te maken kan daardoor ook niet. 

Scoliose en brace

Ik heb ruim 5 jaar een brace gedragen, vooral in de zomermaanden vond ik dat verschrikkelijk. Maar ik droeg hem elke dag, het moet dus het is leuk was mijn motto. Ik droeg mijn brace 12 uur per dag, maar ik heb een periode meer gedragen omdat ik veel pijn had. Toen droeg ik hem ook naar school, een keer was een jongen klasgenootjes aan het plagen door in buik te porren. Dat deed die ook bij mij maar ik had mijn brace aan, heeft niet nooit meer gedaan! Maar doordat ik de brace zoveel ging dragen werden mij spieren eigenlijk alleen maar slapper omdat ik ze niet gebruikte, waardoor ik sneller pijn kreeg.

Hoe verder?

Op mijn 18e was mijn rug stabiel en mocht ik stoppen met de brace dragen. Wel had ik nog steeds veel pijn en ging ik voor een second opinion naar ziekenhuis in Utrecht. Hier werd geconcludeerd dat ik eigenlijk geopereerd zou mogen worden, omdat de grootste bocht in tussen mijn schouderbladen groot genoeg was. Maar dit is mij afgeraden, omdat ik ook kwetsbare longen heb. De operatie zou voor mijn lichaam te veel impact hebben. Het advies, houd je rug zo sterk mogelijk om de pijn te verminderen. 

Rug sterk houden

Scoliose en een brace dragen is niet makkelijk. Voor je lichaam niet, maar mentaal kan het ook zwaar zijn. Sindsdien ben ik bezig geweest met het vinden van een balans om zo min mogelijk last te hebben van mijn rug. De basis hiervan is wekelijks naar de fysio en mijn rug sterk houden. Mijn rug sterk houden doe ik vooral door yoga en bewegen:

Ook ben ik bewust bezig geweest met mijn rug mooi vinden, hoe ik daar (nog steeds) mee bezig ben lees je hier. 

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJFT OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: