fbpx

26 lessen die ik het afgelopen jaar leerde & nog veel meer!

26 lessen

Bijnaaa bijna happy birthday to me! 26 jaar word ik… tijd voor een feestje! En een overzicht van lessen die ik afgelopen jaar leerde, boeken die me zijn bijgebleven, dingen die ik leuk vond en nog veel meer!

26 jaar & 26 lessen

26 jaar (jong) en dus op een rijtje 26 lessen, inzichten, dingen, adviezen van mijn jaar als vijfentwintiger:

 1. Lees het boek De jongen, de mol, de vos en het paard!
 2. Je zit snel weer in je eigen comfort zone, vaak zonder dat je het door hebt en het dan juist fijn is als je ideeën bedenkt, zoals een nieuwe podcast lanceren. Zodat je weer even uit je comfort zone komt en je weer een leuke en creatieve uitdaging hebt. Ik heb geleerd dat ik groei als ik mezelf uitdaag en soms door dingen die ik eng vind om te doen. Het is niet altijd makkelijk, maar het is het altijd meer dan waard!
 3. Morgen weer een dag!
 4. “Voor 2022 wil ik hetzelfde, niet meer (mag wel), maar zeker niet minder.” Dat schreef ik als afsluiter van vorig jaar. En dat vind ik eigenlijk van heel afgelopen jaar. Het jaar dat ik 25 was vond ik super! Ondanks Covid heb ik veel reisjes gemaakt, heb ik veel gedaan, veel vriendinnen gezien, lekker kunnen werken, veel mogen doen qua werk, ben ik verliefd geworden. Komend jaar is hopelijk alleen maar een verlengde daarvan!
 5. Samen met twee vriendinnen begonnen we een boekclub. Zo leuk! Heb je vriendinnen of vrienden die van lezen houden en wil je graag meer lezen, dan raad ik het je zeker aan. Wij doen elke maand maand videobellen en lezen dus elke maand één boek! Ook is het leuk om standaard maandelijks contact met elkaar te hebben én je wordt liefdevol gedwongen om te lezen. Ook leuk vind ik het dat je boeken leest die je anders nooit zo snel zou lezen. Om de beurt mag iemand een boek kiezen. Ken je niemand in je omgeving die graag leest, ik deel op Instagram welke boeken we aan het lezen zijn, kun je mee doen :).
 6. Met de komst van mijn vierde vaste freelancer heb ik besloten om minder uitvoerend werk te gaan doen en mij te focussen op de strategie van mijn eigen bedrijf en die van klanten, klantencontact, managen van mijn team en sales. Niet niks en ook een beetje spannend! Ik heb deze keuze dan ook niet in één keer gemaakt maar heel geleidelijk aan. Maar deze maand had ik het gevoel dat ik moest kiezen, om mezelf meer rust te geven en ook om verder te blijven groeien, huidige klanten beter te kunnen helpen en nog meer mooie dingen samen met mijn team te kunnen creëren!
 7. Ik ging van plannen in een digitale agenda weer over naar papier. Beste keuze om terug te gaan haha. Ik kocht een planner van Studio Stationery, op Instagram vind je in mijn hoogtepunten hoe ik de agenda gebruik. Maar hij past precies bij wat ik nu nodig heb! Hiervoor gebruikte in de structuurjunkie agenda, ook erg fijn, maar paste niet meer precies.
 8. Ik ben zo gewend om alles zelf te doen en als ik hulp nodig heb kan ik vaak bij mijn ouders terecht. Maar sinds ik op mezelf woon ben ik nog meer gewend om zelf dingen uit te zoeken en/of te regelen. Maar ook ben ik gewend om tegen mensen snel te zeggen “het gaat goed”. Omdat ik geen zin, tijd of energie heb om uit te leggen hoe het echt gaat. En daar betrap ik me soms ook nog wel eens op, dat ik het wél moet delen, wil delen, en niet automatische zelf meteen alles zelf regel of me niet kwetsbaar op stel. Het mag!
 9. Doe elke dag iets liefs voor jezelf. Mag ook iets kleins zijn, zoals een lekkere kop koffie voor jezelf zetten of een boek lezen.
 10. Lees het boek Middernachtbibioltheek!
 11. Een hele week op vakantie, dat kan gewoon… Eerst dacht ik, zoals elke ondernemer, dat het lastig zou worden om week vrij te nemen. Maar grenzen stellen en doen, blijken ook hierin belangrijke eigenschappen te zijn. Ondertussen zitten er twee vakanties van één week op (zomer in september en wintersport begin januari) is goed gegaan en ik krijg er veel meer inspiratie door voor Hou Het Luchtig én voor opdrachtgevers.
 12. Stop met dingen doen die anderen van je verwachten en bewandel je eigen pad!
 13. Dat ik 4 a 5 uur auto kan rijden in mijn eentje! Laat die roadtripjes maar komen, vanuit mijn huis even en straal van 4 uur (rekening houden met file, wordt het 5 uur) maken en kijken naar welke stadjes ik dan allemaal kan rijden! Ik had het nog nooit gedaan, dus dacht toen ik naar Frankfurt ging, dit is het ideale moment om te proberen!
 14.  Het oké is om even niet te weten wat je wilt en hoe je het wilt doen. Het is oké om niet meteen een antwoord te hebben. Het is oké om gewoon te doen wat je moet doen, zonder een volgend doel. Het is oké om sommige dingen even op pauze te zetten en even twintig stapjes terug te doen en geen druk te voelen. Op een gegeven moment kwam vanzelf weer het “yay, ik heb er zin in!” gevoel. 
 15. Ik voel me soms net een student, terwijl ik dat niet meer ben. Ik voel me heel vrij, ik kan mijn ding doen, werken en leuke dingen doen. Terwijl toen ik op school zat ik vaak nee tegen dingen moest zeggen omdat ik mijn energie veelal nodig had voor school. Nu heb ik veel meer die balans tussen werk en leuke dingen, waardoor ik wel eens wat spontaans kan doen met vriendinnen, terwijl voorheen ritme en school heilig waren. Vind hoe het nu is leuker :).
 16. Altijd genieten. Altijd lachen.
 17. Ik lees nog steeds erg veel en blijf mijn e-reader beste aankoop vinden om lekker te lezen, vooral in bed :).
 18. Soms ben ik blij dat het me is gelukt om vandaag te overleven en mijn lichaam de dag is doorgekomen. En daar ben ik trots op! Waarom? Omdat ik een dag ben doorgekomen terwijl ik eigenlijk erg moe was. Soms zegt mijn hoofd, ‘nog even dit en dit en dit…’. Dan reageer ik met ‘morgen weer een dag’. Want als ik nu over mijn grens ga, kan en doe ik morgen helemaal niks. Maar er zijn altijd momenten dat het me even niet lukt om positief te zijn. Een baal dag. Een dag vol pijn. Een dag na een slechte nacht. Een dag waarop ik op overleef modus sta. En die dagen geven mij ook kracht. Want ik kan de dag doorkomen, juist door positief te denken, lief te zijn voor mezelf en naar mijn lichaam te luisteren. 
 19. Lees het boek Tijdwinst – elke dag om 15.00 klaar!
 20. Alles is betrekkelijk. Op het ene moment lijkt iets heel heftigs en het andere moment lost het zichzelf op of moet je een keuze maken en kiezen voor jezelf. Je hoeft niet te weten waar je over 3, 5 of 10 jaar wilt zijn. Het enige wat je NU moet weten is wat je NU wilt doen door te kiezen wat jij wilt! ⠀
 21. Soms is het geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen. ⠀
 22. Ik mocht drie ondernemers begeleiden en de vierde start volgende maand, met mijn 1:1 coachingtraject, genaamd, Grenzeloos Ondernemen. En oh man, wat vind ik dat mega leuk om te doen!
 23. Ik heb een nieuwe hobby! Namelijk longboarden. Ik wilde dit eigenlijk al best lang, maar steeds verzon ik weer een excuus om het niet te doen. En nu heb ik mijn board een paar weken, probeer elke week wel even te gaan. Zeker nu het mooier weer wordt, is het alleen maar leuker om te doen! Het is ook redelijk makkelijk en vind het leuk dat het een beetje op snowboarden lijkt, behalve het steppen natuurlijk haha.
 24. Een heel jaar op mezelf wonen. Het was soms wat saai, maar vaker oh zo fijn. Lekker mijn eigen ding kunnen doen en ik vind mijn plekje ook zo fijn, dus gewoon heerlijk! Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gehad om op mezelf te kunnen wonen, alleen. Ook daar heb ik veel van geleerd!
 25. Luister naar de podcast Grenzeloos Leven van mij!
 26. Last but not least. Verliefd worden, een relatie hebben en samen zijn is grootste verandering van afgelopen jaar. Wel de leukste!

Liefs, Fenna

DOWNLOAD MIJN GRATIS EBOOK “IN DRIE STAPPEN GRENZELOOS POSITIEF!”

WIL JIJ WETEN WAT MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN? BEKIJK DAN MIJN WEBSHOP!

BLIJF OP DE HOOGTE: SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!

Lees ook:

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en nog veel meer! Vul hieronder je naam en e-mail in: